Wtórne dodanie pożywki do wina

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
marti86
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 29 maja 2024, 09:29
Podziękował: 4 razy

Post autor: marti86 »

Hejo, mam awarię i potrzebuję pomocy, nastawiłam wczoraj wino, fermentacja ruszyła, ale dziś zorientowałam się że zamiast 10g pożywki dałam tylko 5g, dziś dodałam drugie 5g do pojemnika fermentacyjnego i wino przestało fermentować. Pomocy!!! co robić? czekać aż ruszy, czy dodawać kolejną partię cukier+woda? mam nadzieję, że nie popsułam :(
alembiki
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2962
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 139 razy
Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: Wtórne dodanie pożywki do wina

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Zostawić w spokoju.
Ewentualnie sprawdzić tylko szczelność korka i rurki fermentacyjnej :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2629
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 238 razy
Otrzymał podziękowanie: 458 razy
Re: Wtórne dodanie pożywki do wina

Post autor: jakis1234 »

Dodanie w dwóch ratach pożywki nie mogło zatrzymać fermentacji.
Tak jak Góral radzi - zostaw w spokoju.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
marti86
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 29 maja 2024, 09:29
Podziękował: 4 razy
Re: Wtórne dodanie pożywki do wina

Post autor: marti86 »

Hej, wielkie dzięki za odpowiedzi. Nigdy mi się tak nie zdarzyło, chociaż czytałam gdzieś, że gdybym tego nie dodała też by się nic nie stało.

HeniekStarr
650
Posty: 653
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 185 razy
Otrzymał podziękowanie: 126 razy
Re: Wtórne dodanie pożywki do wina

Post autor: HeniekStarr »

do poduszki, na przyszłość

pozywki-rodzaj-i-czas-dodawania-t12502.html
polecam posty kolegi inblue
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”