Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy

Post autor: Skir »

Góral bagienny pisze:
jakis1234 pisze:Zamówiłem dzisiaj dwa worki, zobaczymy.
Chwalisz się czy żalisz :?
Bez jaj koledzy, jakby każdy chciał napisać co zamówił to MASAKRA żeby się przebić przez te posty :angry:
Góral, to nowa skrobia. Nowy towar na rynku ;). Trzeba sprawdzić jak to działa.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Góral bagienny »

Ale ja nie mam nic do Ciebie ;)
Opisałeś wszystko dokładnie bo nowość :ok:
Dodajmy do tego z 10postów którzy zamówili i co mamy :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Góral, piszę tylko o tym, że będę przerabiał tę skrobię i zobaczę jaka jest różnica z naszą. Dam znać, nie widzę powodu żeby się chwalić. Jakoś do tej pory nie chwaliłem się zakupami, a skoro pojawił się wątek dotyczący skrobi francuskiej, to po prostu informuję, że będę ją testował.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 gru 2022, 22:55 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Koledzy: koniec! Po tej erze covida wszyscy jacyś rozdrażnieni i od razu skaczą sobie do gardeł.
Wracając do skrobi francuskiej; zatarłem dziś resztę: proporcje idealne 1:3 i wyszło 25 brix. Połowę puszczę na dwukrotną destylację na półkowej z odniorem powy. 65%, a druga połowa na podwójną rekty na zasypowej.
Coraz bardziej smakuje mi pyra po destylacji, ale musi mieć co najmniej 1,5 roku i odpowiednie płatki lub beczkę
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Psotnik84 »

Skir pisze:Koledzy: koniec! Po tej erze covida wszyscy jacyś rozdrażnieni i od razu skaczą sobie do gardeł.
Wracając do skrobi francuskiej; zatarłem dziś resztę: proporcje idealne 1:3 i wyszło 25 brix. Połowę puszczę na dwukrotną destylację na półkowej z odniorem powy. 65%, a druga połowa na podwójną rekty na zasypowej.
Coraz bardziej smakuje mi pyra po destylacji, ale musi mieć co najmniej 1,5 roku i odpowiednie płatki lub beczkę
Czekam z niecierpliwością na rezultat z rektyfikacji :ok:
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 450
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: kamilasta »

Akurat jestem z Panią na łączach w sprawie zakupu.
Za dwa worki koszty przesyłki (do W-wy) wynoszą 55 zł - czyli wychodzi 4,3 za kg. Tyle co w Biedrze.
Pozostaje kwestia jakości.
Skir, jak sądzisz, lepsza?
Ostatnio zmieniony piątek, 30 gru 2022, 12:50 przez kamilasta, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Psotnik84 »

Ja zamówiłem do paczkomatu. Jest jakaś promocja 5 zł do do końca roku + Jakaś opłata serwisowa OLX 5.40 zł. Wiec worek wychodzi 90.40 zł :ok:
Ostatnio zmieniony piątek, 30 gru 2022, 13:19 przez Psotnik84, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

kamilasta pisze:Akurat jestem z Panią na łączach w sprawie zakupu.
Za dwa worki koszty przesyłki (do W-wy) wynoszą 55 zł - czyli wychodzi 4,3 za kg. Tyle co w Biedrze.
Pozostaje kwestia jakości.
Skir, jak sądzisz, lepsza?
Ja płaciłem 70 zł za worek 25kg, więc się opłacało. Ale to @michał wytargował :).
Wygląda lepiej niż nasza, dobrze się zaciera i szybko. Nie wiem tylko jak to wyjdzie smakowo. Dam znać jak tylko przedestyluję.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 450
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: kamilasta »

Faktycznie, miła Pani potwierdziła.
Chcąc zamówić trzeba wejść na inne aukcje tego sprzedawcy (nie te z linku podanego przez @Defacto). Jeden worek - jedna aukcja. Tak można załapać się na promocję OLX na przesyłkę.
Wychodzi 3,62 za kg. To bardzo dobra cena.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: zzibii »

Witam kolegów.
Czy do destylacji potrzebny jest katalizator miedziany? Posiadam kolumnę o długości 130 cm, dodatkowo moduł OLM o długości 40 cm (wszystko zasypane sprężynkami od Plipka). Kolumna i OLM z nierdzewki 60,3 mm, głowica puszkowa, keg 50, wszystko łączone na SMS. Kolega posiada katalizator CU 20cm z łączami SMS więc nie będzie problemu z dodaniem go do mojej kolumny. Do tej pory robiłem tylko cukrówki, ale pora na ziemniaka :) .

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Katalizator mieć można ale nie ma takiego obowiązku.
Wydaje mi się, że wódeczka jest nieznacznie słodsza, bardziej "miękka" w odczuciu gdy zastosujemy Cu w katalizatorze. Ale to tylko moje, osobiste dywagacje.
Awatar użytkownika

KofiSzop
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: KofiSzop »

Odnośnie tematu taniej skrobi francuskiej z Olx. Widzę, że nowa cena to 131zł z przesyłką, czyli już niezbyt opłacalne ..
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 sty 2023, 21:11 przez KofiSzop, łącznie zmieniany 1 raz.

mangan
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 22 wrz 2016, 21:06
Podziękował: 51 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: mangan »

Odebrałem skrobię jeszcze w starej cenie.Waga się zgadza, ważności do kwietnia .
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Była rozmowa z panią jednego z forumowiczów. Zrozumiała, że podnoszenie ceny jest bez sensu, bo jej zbyt to nie gospodarstwa domowe, a bimbrownicy. :) Ceny nadal poniżej 100. Dziś kupiłem drugi worek. 80 zeta.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Dogadujcie się co do dostawy. Zamówiłem 50 kg kurierem. Myślałem, że będzie 2x25 kg, a przyszedł jeden worek 50 kg.
Wniesienie tego było trudne, 50 kg to dla mnie trochę sporo.
Dlatego, jeżeli chcecie mniejsze paczki, to dogadajcie się co do ich wielkości.
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 sty 2023, 23:02 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: alkohole-domowe »

Nie wiem czy dobrze patrzę, ale cena na olx 120zł u Pani Agnieszki w Gostyniu, a wy po 80 kupujecie.
Ostatnio zmieniony środa, 4 sty 2023, 00:25 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Psotnik84 »

Czy używał ktoś drożdży MAXX WHISKY TURBO PURE YEAST + AMG ? Pisze że są z enzymem amyloglukozydaza. Czyli mam rozumieć że nie ma potrzeby dodawania enzymu scukrzającego? :scratch: Czy to jakiś inny enzym, skoro jest w drożdżach a one są dodawane w temperaturze 30°C.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Pierwszy test skrobi francuskiej:
cel: wódka na dłuższe dojrzewanie z dodatkiem kostek dębu francuskiego, z mojego doświadczenia dla destylowanej pyry: dojrzewanie minimum rok.
w kotle 45l,
7 dni fermentacji (bo jedna paczka drożdży na 18 kg skrobi i 55l wody),
bufor i 4 półki kołpakowe,
odbiór powyżej 92%.
Efekt: przedgon 150 ml, serce ciągnięte do 97 w kotle i 83 w buforze - 5l, pogony, choć sporo w nich serca, nadal lecą pójdą na rekty.
Na dziś zapach bardziej delikatny, mniej wyczuwalny.
Zastanawiam się, czy opcja I: puścić jeszcze raz na 4 półkach, opcja II: jest już wystarczająco oczyszczone na 4 półkach z dużym barbotażem plus bufor.
Chyba wybiorę opcję II.
Co do pierwszych degustacji: zapach niewyczuwalny, wchodzi baaardzo delikatnie. Na minus: wyczuwam jakiś smak, za który nie przepadam. Nie potrafię go określić. Coś podobnego do wódki smakowej (nie mam tu na myśli żytniej czy jęczmiennej, a np. Finlandię Porzeczkową). Niektórym może to przypaść do gustu. Podejrzewam, że się to się jutro i pojutrze ułoży.
Edit:
Test dnia następnego: wódka bardzo łagodna, jednak z jakimś cukierkowym posmakiem. Może smakować, ale dla mnie faworytem jest żyto w beczce (ostre, pieprzne a wchodzące łagodnie) i wolę, jak ta cukierkowatość zniknie. Za kilka dni porównam z rektyfikowaną.
Dziś zatarłem skrobię "mega na lenia": nagły pomysł: jak dziś zatrę to jutro dam drożdże, więc po co czekać :) O 21.15 wstawiłem 50l wody do KEGa, wsypałem do beczki 20 kg skrobi, a do wiaderka 10l wody. Podgrzałem wodę tylko do 85, wlałem, wiertara i enzym upłynniający. Po wlaniu dolałem jeszcze 10l z wiaderka. Idealnie weszło do beczki 80l. Zmierzyłem temperaturę. Spadła natychmiast do 63. Hmmmm upłynniło się? No to pięć minut po upłynniającym dałem enzym scukrzający. Po 10 minutach zmierzyłem: 21 BLG :). całość od odpalenia KEGa do pomiaru BLG - niecałe 45 minut. Myślę, że jutro koło 10-11 temp będzie odpowiednia do podania drożdży. Nie trzeba schładzać ani dodawać kwasku. Prościej się już nie da :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 sty 2023, 22:20 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.

Miran
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 15 wrz 2022, 08:30
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Miran »

defacto pisze:Cześć.
Katalizator mieć można ale nie ma takiego obowiązku.
Wydaje mi się, że wódeczka jest nieznacznie słodsza, bardziej "miękka" w odczuciu gdy zastosujemy Cu w katalizatorze. Ale to tylko moje, osobiste dywagacje.
Cześć
Ale w sumie przy dobrze sklarowanym wsadzie miedź nie jest konieczna??
Mam sprzęt od Akasa i do cukrówek zresztą za jego sugestią nie stosuję miedzi.
Jeśli nie ma potrzeby to nie bardzo mi się chce z nią bawić , potem to trzeba czyścić.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć :)
Miran pisze: Ale w sumie przy dobrze sklarowanym wsadzie miedź nie jest konieczna?
Nie widzę związku, między klarownością zacieru a stosowaniem miedzi w katalizatorze. Chodzi tu moim zdaniem o związki siarki, które mogą występować zarówno w czystym, jak i nie wyklarowanym zacierze czy nastawie. Innymi słowy - Cu w katalizatorze nie oczyszcza par z zanieczyszczeń stałych.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

defacto pisze:Cześć :)
Nie widzę związku, między klarownością zacieru a stosowaniem miedzi w katalizatorze.
To bardzo niedobrze, że nie widzisz.
Źle sklarowana cukrówka może dawać jajem czyli siarką po rektyfikacji bez miedzi(miałem taki przypadek) a przy klarownym nastawie nigdy coś takiego się nie zdarzyło.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Może...
Mnie się nigdy nie zdarzyło - nie pamiętam. Podczas fermentacji, owszem - kilka razy jajo czułem.
Bardzo dobrze, że wspomniałeś o zaletach klarowania nastawu cukrowego i sugestii dotyczącej, zastosowania katalizatora do cukrówek :ok:
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Dzisiaj zatarta pierwsza porcja skrobi francuskiej, 20 kg i 60 litrów wody.
Zacieranie "na lenia", woda w temperaturze około 85 stopni, do tego enzym upłynniający.
Skrobia bardzo szybko i ładnie się rozpuściła, zdecydowanie łatwiej niż te, które robiłem wcześniej.
Wystarczyło dosłownie kilkanaście sekund pracy wiertarką i płyn był jednolity, a sypałem porcjami po 5 kg jednorazowo.
Przy polskiej skrobi rozbijanie grud trwało dłużej.
Przy temperaturze 63 stopnie dodałem enzym scukrzający i zostawiłem do rana.
Próba jodowa w porządku, refraktometr pokazał 23 Blg, czyli zupełnie nieźle.
Dodałem drożdże Moskva Style, połowa ilości zalecanej przez producenta w temperaturze 25 stopni.
Zobaczymy ile czasu potrwa fermentacja i jaki będzie ostateczny efekt.
Póki co jestem bardzo zadowolony z tej skrobi.

Miran
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 15 wrz 2022, 08:30
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Miran »

Doody pisze:
defacto pisze:Cześć :)
Nie widzę związku, między klarownością zacieru a stosowaniem miedzi w katalizatorze.
To bardzo niedobrze, że nie widzisz.
Źle sklarowana cukrówka może dawać jajem czyli siarką po rektyfikacji bez miedzi(miałem taki przypadek) a przy klarownym nastawie nigdy coś takiego się nie zdarzyło.
Mnie się wydaje (może niesłusznie) że jeśli związki siarki występują to będą zlokalizowane właśnie w szlamie i pozostałości po drożdżach. Dlatego klarując minimalizujemy ryzyko ich występowania ale pewności nie będzie. Przy cukrówce nie używam miedzi i nigdy nie miałem problemu , dlatego pytam jak z cukrówką.
Czyli rozumiem że wszyscy stosujecie miedź.
A jak wygląda temat dodawania do nastawu ze skrobi kwasku cytrynowego bo z czymś takim się spotkałem np. w tym przepisie
https://destylacja.com/zacier-ze-skrobi-ziemniaczanej
Ostatnio zmieniony sobota, 7 sty 2023, 10:15 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Czy mi się wydaje, że nie w tym temacie te rozważania?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Miran pisze: A jak wygląda temat dodawania do nastawu ze skrobi kwasku cytrynowego bo z czymś takim się spotkałem np. w tym przepisie...
Ja zakwaszam kwaskiem zacier, tuż przed dodaniem enzymu scukrzającego. Po pierwsze dlatego, że obniżone pH powoduje lepsze scukrzanie, a po drugie kwaśniejszy zacier jest mniej podatny na infekcje bakteryjne.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 sty 2023, 17:16 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
@skir nie nerwuj się. Moderator, dopuścił post @Miran w Twój temat, więc luzik.
Miran pisze: A jak wygląda temat dodawania do nastawu ze skrobi kwasku cytrynowego bo z czymś takim się spotkałem np. w tym przepisie...
Niedokwaszam. Zacier budzi się po kilkunastu godzinach- wliczając czas niezbędny w namnożenie się drożdży i przerabiają całość cukru, kończąc poniżej 0°Blg. @Doody, mierzysz pH przed dokwaszeniem? @Miran, dziękuję za link. Super :ok:
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 sty 2023, 17:16 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Kiedyś bawiłem się w pomiary i opracowałem sobie proporcje. Właśnie te 8 łyżek na 100l obniżało pH o wartość w granicach 1,2 - 1,4. To pozwala na wejście kwasowości zacieru w obszar najbardziej korzystny dla glukoamylazy. Spróbuj zakwasić może poprawi Ci się wydajność.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Wyniki skrobi francuskiej:
worek 25 kg. zacieranie na lenia.
I część destylacja na 4 półkach do starzenia - 10l 40% serca. Pogony cięte ostro. Dodane do:
II część rektyfikacja: ok. 250ml przedgonu, 6,5l serca o mocy 97%
Oczywiście będzie jeszcze druga rektyfikacja i wówczas określę walory smakowe vodka de pomme de terre :) :D
Ostatnio zmieniony środa, 11 sty 2023, 22:23 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Skir, nie rozumiem.
Z ilu zrobiłeś destylację, a z ilu rektyfikację?
10 l 40%. to 4 litry spirytusu 100% + do tego 6,5 l 97% to daje ponad 10,5 l z 25 kg skrobi.
No to chyba nieźle, w weekend będę przepuszczał pierwsze 20 kg, zobaczymy co wyjdzie.
Tyle, że ja wszystko robię na spirytus w pełnym zasypie.

Miran
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 15 wrz 2022, 08:30
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Miran »

Panowie potrzebuję pomocy bo nie bardzo wiem co zrobiłem źle.
Nastaw 7kg skrobi Trzemieszno 22l wody . Woda podgrzana do 95 wlałem 10l i rozmieszałem 4kg skrobi dodałem 2ml upłynniającego rozpuszczony w pół szklanki wody, potem rozpuściłem resztę skrobi i do tego momentu było ok. Potem wlałem resztę wody i tutaj zaczeły się schody bo roztwór nagle zaczął gęstnieć i nic nie pomogło mieszanie. Skrobia się rozpuściła tylko że zrobił się kisiel. Dodałem resztę enzymów niestety nic się nie zmieniło.
Co zrobiłem nie tak , zła kolejność , woda za gorąca?

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Moim zdaniem, nieco zbyt mało enzymu upłynniającego. Dałbym 3ml. Lepiej za dużo niż zbyt mało.
Enzym upłynniający działa między 70-100°C ale nie przesadzałbym- 85°C jest :ok:
Świeży ten enzym?
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 450
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: kamilasta »

Ja mam przepis:
7 kg skrobi
21 l wody
4-5 ml enzymu uplynniajacego
6-7 ml enzymu scukrzajacego
To składniki na standardowy plastikowy pojemnik fermentacyjny 25 litrów.
Zawsze pięknie się zaciera.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

Miran
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 15 wrz 2022, 08:30
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Miran »

Enzym świeżo kupiony w Starowarze więc tutaj myślę że ok. Dałem według instrukcji czyli podwójną dawkę do skrobi ale widzę że dajecie więcej. Zastanawia mnie czemu dodanie wody spowodowało zgęstnienie wcześniej skrobia się upłynniła? Może dodać upłynniający na sam koniec?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Ja do zbóż daje 4ml ;)
Enzym możesz podzielić ,pierwsza partia przed wsypaniem skrobi ,druga przed dolaniem reszty wody :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Ostatnio miałem taką sytuację, że dałem enzym upłynniający do wody przed dodaniem skrobi i zrobił się kisiel. Dodałem kolejną porcję i się ładnie upłynniło.
A wcześniej dodawałem przed skrobią i wszystko było w porządku. Trudno wyczuć o co chodzi.
W każdym razie, trzeba dawać więcej i jak się robi kisiel dołożyć kolejną porcję.
Też mam ze Starowara.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Ja daję 10-11 ml upłynniającego na 25 kg skrobi. Zawsze ładnie się uplynnia. Zawsze dodaję do beczki przed wsypaniem skrobi.
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
jakis1234 pisze:Ostatnio miałem taką sytuację, że dałem enzym upłynniający do wody przed dodaniem skrobi i zrobił się kisiel.
Zaiste, ciekawe zjawisko.
Zastanawiam się z czego ten kisiel mógłby powstać?
... :scratch:
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Musiał nie zadziałać enzym. Jak wsypiesz do wrzątku mąkę ziemniaczaną bez enzymu, to właśnie otrzymasz kisiel albo krochmal jak kto woli ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Defacto, oczywiste, że kisiel się zrobił po dodaniu skrobi ziemniaczanej, to jest w domyśle ;)
Chodzi o kolejność enzym-skrobia czy skrobia-enzym.
Nie udawaj, że się nie domyśliłeś. :scratch:
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”