Moja po półkowej ma rok. Początkowo irytował mnie smak. Ale z każdym miesiącem nabierał ogłady. Część trochę w beczce, cześć z płatkami amerykańskimi. Ale dopiero ostateczne połączenie z płatkami francuskimi średnioopiekanymi dały idealne połączenie. Złączyłem razem i jeszcze pół roku musi poczekać.kiwitom23 pisze:A co pisałem jakieś pół roku temu w tym wątku? Wszyscy rzucili się na rektę ze skrobi, a ja nie chcę się chwalić, ale chyba jako pierwszy puściłem odpęd na półkach i zadębiłem
Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
-
Autor tematu - Posty: 1548
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 353 razy
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 34
- Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 20:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Lubelskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Panowie, pierwszy raz to chyba trzeba zawsze spier... Popełniłem błędy:
1 - dodałem zbyt mało enzymu upłynniającego, ale po czasie dodałem do właściwej ilości
2 - wsypałem skrobię jako pierwszą, wodę dolałem później.
Efekt taki, że mam grudy, których nie jestem w stanie rozpuścić. Musiałem dodać enzym scukrzający bo temperatura już spadała. Wyjdzie coś z tego? Czekam teraz aż spadnie temperatura, żeby wsypać drożdże chyba, że postoi do rana i wtedy dodam - można tak?
1 - dodałem zbyt mało enzymu upłynniającego, ale po czasie dodałem do właściwej ilości
2 - wsypałem skrobię jako pierwszą, wodę dolałem później.
Efekt taki, że mam grudy, których nie jestem w stanie rozpuścić. Musiałem dodać enzym scukrzający bo temperatura już spadała. Wyjdzie coś z tego? Czekam teraz aż spadnie temperatura, żeby wsypać drożdże chyba, że postoi do rana i wtedy dodam - można tak?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 wrz 2022, 23:27 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 34
- Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 20:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Lubelskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Dziś rano przy temperaturze ok 40 stopni blg wychodziło ok 20 (spławik skołowany na 20 stopni). Ciecz sklarowała się do połowy. Czekam jeszcze trochę żeby dodać drożdże. Pochwale się dalszymi krokami ale już wiem gdzie zrobiłem błędy:)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Serwus
@Reinchardt, nawet jeśli uzyskasz mniej niż 20Blg, żaden to kłopot. W odpowiedniej temperaturze, poszczuj to co masz drozdzami i na finał czekaj. Będzie dobrze.
Jakiś czas temu, process skrobiowy miałem i troszkę tego krochmalu.(8L) w fermentorze zoatalo. Postanowiłem tego błota nie wylewać i dałem temu spokój na tydzień. Cóż. Niemalże idealny klar. Doleje się to do nastepnej rektyfikacji.
@Reinchardt, nawet jeśli uzyskasz mniej niż 20Blg, żaden to kłopot. W odpowiedniej temperaturze, poszczuj to co masz drozdzami i na finał czekaj. Będzie dobrze.
Jakiś czas temu, process skrobiowy miałem i troszkę tego krochmalu.(8L) w fermentorze zoatalo. Postanowiłem tego błota nie wylewać i dałem temu spokój na tydzień. Cóż. Niemalże idealny klar. Doleje się to do nastepnej rektyfikacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 34
- Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 20:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Lubelskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
U mnie okazało się, że zacier wystartował a blg przy rozruchu wyszło ok 22. Podejrzewam tylko, że sporo odpadu będzie bo na dnie jest sporo nierozpuszczalnej skrobi. No i zacier praktycznie bezwonny pomimo dość intensywnej pracy:)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Autor tematu - Posty: 1548
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
@Reinchardt najpierw trochę wody, potem surowiec. To dotyczy także innych produktów: mąka, śruta, skrobia. Czasem zdarza się, że śruta przykleja się do boków czy dna beczki.
BLG 22 oznacza, że udało się super zatrzeć. W proporcjach 3:1 to dobry wynik. Ja mam ok 21-22 bez grudek.
@defacto: nie wiem czy o tym pisałem, zawsze robię zacier żeby było idealnie do kotła, a reszta zostaje w 5l gąsiorze na dodanie do następnego zacieru ze skrobi. W tym czasie galareta mocno osiądzie i odpadu jest naprawdę bardzo mało.
BLG 22 oznacza, że udało się super zatrzeć. W proporcjach 3:1 to dobry wynik. Ja mam ok 21-22 bez grudek.
@defacto: nie wiem czy o tym pisałem, zawsze robię zacier żeby było idealnie do kotła, a reszta zostaje w 5l gąsiorze na dodanie do następnego zacieru ze skrobi. W tym czasie galareta mocno osiądzie i odpadu jest naprawdę bardzo mało.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 34
- Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 20:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Lubelskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
-
- Posty: 13
- Rejestracja: środa, 26 sty 2022, 06:16
- Ulubiony Alkohol: 40%+ w temp. pokojowej
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Trochę wyżej Częstochowy
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Koledzy, jakimi drożdżami najlepiej fermentować tą skrobie ziemniaczaną by uzyskać max smaku? Cukier robię BL. I jeszcze jedno pytanie: Mam zamiar zacierać w beczce 100L więc będą tego dwa odpędy. Jak długo może to stać po skończonej fermentacji? Jak zrobię pierwszy odpęd to nie wiem kiedy znajdę czas na kolejny.
Lepiej spróbować i żałować, niż żałować, że się nie spróbowało.
Re: RE: Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Dzięki za podpowiedź. A jeszcze proporcje enzymów jakby ktoś mógł podać to byłoby super.defacto pisze:12kg skrobi/36L wody - po zatarciu, odfermentowaniu i sklarowaniu - dobry wsad do keg 50L.
Beczka zacierna 60L jest idealna
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Jak już piszesz o pierwszym poście w temacie- podlinkuj go proszę. Bardzo pomożesz koledze w zacieraniu skrobi i sobie też w ten sposób pomożesz- łykniesz teorii. No chyba, że jesteś na nią odporny... Nie odkrywa się prochu na nowo a tak to jest tylko kolejny, pusty post do twojego klaseru. Pozdrawiam
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Widzisz ja wolę dać wędkę nie rybę jeżeli wiesz o czym mówię
Teoria to jest dobra rzecz ale połączona z praktyką, a z tym u Ciebie marniutko
Długo to trwało ale w końcu wymyśliłeś jak odpisaćdefacto pisze:Jak już piszesz o pierwszym poście w temacie- podlinkuj go proszę.
Widzisz ja wolę dać wędkę nie rybę jeżeli wiesz o czym mówię
Teoria to jest dobra rzecz ale połączona z praktyką, a z tym u Ciebie marniutko
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 1548
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Ej, panowie... to nie na temat! I po co te kłótnie. Zasada jest taka: jeżeli w temacie są informacje, to nie warto powielać ich tylko dlatego, że komuś nie chce się sięgnąć do historii tematu. Powielanie w kółko tych samych informacji to też zaśmiecanie forum.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 13
- Rejestracja: środa, 26 sty 2022, 06:16
- Ulubiony Alkohol: 40%+ w temp. pokojowej
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Trochę wyżej Częstochowy
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Czytałem w tym temacie o "rankingu" skrobi ziemniaczanej. Powstało już coś takiego? Która jaką ma wydajność (BLG), smak itp? Ktoś pisał, że Biedronkowa jest cienka. W innym poście (w zupełnie innym temacie) czytałem, że chwalą mąkę z Trzemeszna a to oni są producentem "Gruli" z Biedry. Można się pogubić w tych ocenach...
I jeszcze jedno bo przewaliłem forum i nie znalazłem informacji na temat: czy istnieje jakaś wyraźna różnica w jakości enzymów od różnych producentów? Są jakieś polecane bardziej czy mniej, czy wszystko jakiego producenta kupię? W tym tygodniu popełnię pierwsze zacieranie skrobi i nie chciałbym się rozczarować.
I jeszcze jedno bo przewaliłem forum i nie znalazłem informacji na temat: czy istnieje jakaś wyraźna różnica w jakości enzymów od różnych producentów? Są jakieś polecane bardziej czy mniej, czy wszystko jakiego producenta kupię? W tym tygodniu popełnię pierwsze zacieranie skrobi i nie chciałbym się rozczarować.
Lepiej spróbować i żałować, niż żałować, że się nie spróbowało.
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Cześć
@artur44
Skrobia ziemniaczana to skrobia ziemniaczana. Moim zdaniem, niema lepszej czy gorszej. Kiedyś błędnie myślałem, że mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana to dwa różniące się nieco surówce ale okazuje się, że jest to ta sama substancja. W zależności od wilgotności, jest jej ok.84%. Reszta to woda.
Przerabiałem już z Biedronki, Lidla, Aldi, Carrefour- Grula, Piątnica, Dobre Plony, Kupiec i inne. Wszystkie łatwo się zacierają, fermentują, klarują i dają m/w takie samo stężenie cukru w zacierze, przy tych samych parametrach - 12kg/37L ~21°Blg Smakowo? Jeśli nie spartolisz procesu, skrobia ziemniaczana da zawsze łagodny produkt. Enzymy od Starowar.
@artur44
Skrobia ziemniaczana to skrobia ziemniaczana. Moim zdaniem, niema lepszej czy gorszej. Kiedyś błędnie myślałem, że mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana to dwa różniące się nieco surówce ale okazuje się, że jest to ta sama substancja. W zależności od wilgotności, jest jej ok.84%. Reszta to woda.
Przerabiałem już z Biedronki, Lidla, Aldi, Carrefour- Grula, Piątnica, Dobre Plony, Kupiec i inne. Wszystkie łatwo się zacierają, fermentują, klarują i dają m/w takie samo stężenie cukru w zacierze, przy tych samych parametrach - 12kg/37L ~21°Blg Smakowo? Jeśli nie spartolisz procesu, skrobia ziemniaczana da zawsze łagodny produkt. Enzymy od Starowar.
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
"Mąka ziemniaczana jest produkowana z gotowanych w całości ziemniaków. Odparowuje się je i mieli razem ze skórką. Skrobia ziemniaczana jest natomiast uzyskiwana z bulw pędowych ziemniaków. Rozdrabnia się świeże i umyte ziemniaki oraz wypłukuje skrobię."
Substancja tak, ale sposób otrzymywania inny. Nie wiem, czy wpływa to jakoś na parametry:defacto pisze: Kiedyś błędnie myślałem, że mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana to dwa różniące się nieco surówce ale okazuje się, że jest to ta sama substancja.
"Mąka ziemniaczana jest produkowana z gotowanych w całości ziemniaków. Odparowuje się je i mieli razem ze skórką. Skrobia ziemniaczana jest natomiast uzyskiwana z bulw pędowych ziemniaków. Rozdrabnia się świeże i umyte ziemniaki oraz wypłukuje skrobię."
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Serwus
Idąc tym tropem, miałbym 13-14% spadek °Blg- przecież zacierałem tę samą ilość mąki ziemniaczanej - 12kg co dawało ~21°Blg- m/w tyle co skrobia ziemniaczana. No więc. Po zatarciu mąki ziemniaczanej byłoby ~18 °Blg a tak słabo, nigdy nie było. Odczuł bym to również w ilości pozyskanego koncentratu ~0.5L To dość sporo. Także ten...No niewiem. Coś się nie zgadza. Ciekawy temat - ile jest skrobi w mące ziemniaczanej?
To ciekawe jestTomik 2006 pisze:Mąka ziemniaczana ma niższą zawartość skrobi 84% a skrobia 97-98%.
Idąc tym tropem, miałbym 13-14% spadek °Blg- przecież zacierałem tę samą ilość mąki ziemniaczanej - 12kg co dawało ~21°Blg- m/w tyle co skrobia ziemniaczana. No więc. Po zatarciu mąki ziemniaczanej byłoby ~18 °Blg a tak słabo, nigdy nie było. Odczuł bym to również w ilości pozyskanego koncentratu ~0.5L To dość sporo. Także ten...No niewiem. Coś się nie zgadza. Ciekawy temat - ile jest skrobi w mące ziemniaczanej?
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Czyli, musisz pisać do producenta. https://img.blix.pl//product_occurrence ... a1404f.jpgGóral bagienny pisze: Producenci często piszą mąka a w rzeczywistości jest to skrobia.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Witam
Stwierdzeniem o tych procentach zawartości skrobi znalazłem w internetach tak jak i to że oba produkty różnią się od siebie kolorem, konsystencją i sposobem pozyskiwania.
Stwierdzeniem o tych procentach zawartości skrobi znalazłem w internetach tak jak i to że oba produkty różnią się od siebie kolorem, konsystencją i sposobem pozyskiwania.
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 paź 2022, 08:35 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
@defacto, czytałem na temat tych produktów jakiś czas temu w wolnej chwili znajdę info na ten temat uwierz , że nie wyssałem tego z palca było napisane ,,nowe technologie pozwalają osiągnąć tak wysoki procent skrobi w skrobi ziemniaczanej".
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 paź 2022, 15:56 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka_ziemniaczanadefacto pisze: Jakbyś mógł jeszcze wkleić link do źródeł tych
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM