Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy

Post autor: Skir »

kiwitom23 pisze:A co pisałem jakieś pół roku temu w tym wątku? Wszyscy rzucili się na rektę ze skrobi, a ja nie chcę się chwalić, ale chyba jako pierwszy puściłem odpęd na półkach i zadębiłem
Moja po półkowej ma rok. Początkowo irytował mnie smak. Ale z każdym miesiącem nabierał ogłady. Część trochę w beczce, cześć z płatkami amerykańskimi. Ale dopiero ostateczne połączenie z płatkami francuskimi średnioopiekanymi dały idealne połączenie. Złączyłem razem i jeszcze pół roku musi poczekać.
I love the smell of bimber in the morning.

Reinchardt
30
Posty: 34
Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 20:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Lubelskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Reinchardt »

Panowie, pierwszy raz to chyba trzeba zawsze spier... Popełniłem błędy:
1 - dodałem zbyt mało enzymu upłynniającego, ale po czasie dodałem do właściwej ilości
2 - wsypałem skrobię jako pierwszą, wodę dolałem później.
Efekt taki, że mam grudy, których nie jestem w stanie rozpuścić. Musiałem dodać enzym scukrzający bo temperatura już spadała. Wyjdzie coś z tego? Czekam teraz aż spadnie temperatura, żeby wsypać drożdże chyba, że postoi do rana i wtedy dodam - można tak?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 wrz 2022, 23:27 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Możesz poczekać do rana.
Enzym nie zależy od czasu a temperatury. Zawalcz jednak jeszcze z wiertarką i mieszadłem. Może się rozmyrda.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Trzeba zawsze dodać podwójną dawkę enzymu. Grudki się pojawiają ale w czasem to wszystko się rozpuszcza.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Tomik 2006 »

Wyjść to wyjdzie ale z mniejszym urobkiem na enzymach jest napisane do pyry dawkę podwajamy.

Reinchardt
30
Posty: 34
Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 20:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Lubelskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Reinchardt »

Dziś rano przy temperaturze ok 40 stopni blg wychodziło ok 20 (spławik skołowany na 20 stopni). Ciecz sklarowała się do połowy. Czekam jeszcze trochę żeby dodać drożdże. Pochwale się dalszymi krokami ale już wiem gdzie zrobiłem błędy:)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
@Reinchardt, nawet jeśli uzyskasz mniej niż 20Blg, żaden to kłopot. W odpowiedniej temperaturze, poszczuj to co masz drozdzami i na finał czekaj. Będzie dobrze.

Jakiś czas temu, process skrobiowy miałem i troszkę tego krochmalu.(8L) w fermentorze zoatalo. Postanowiłem tego błota nie wylewać i dałem temu spokój na tydzień. Cóż. Niemalże idealny klar. Doleje się to do nastepnej rektyfikacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Tomik 2006 »

Defacto zawsze tak robię po tygodniu jak piszesz kryształ.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Takich "porcji" - przyznaję i teraz błąd widzę, poszło w kanał o wiele więcej. Ze dwie ćwiartki, super koncentratu 96.5% też w kanał. Qrła no! :bardzo_zly:
Z tego 8L słoja, uratowałem nieco ponad 2,6L klarownego zacieru :ok:

Reinchardt
30
Posty: 34
Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 20:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Lubelskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Reinchardt »

U mnie okazało się, że zacier wystartował a blg przy rozruchu wyszło ok 22. Podejrzewam tylko, że sporo odpadu będzie bo na dnie jest sporo nierozpuszczalnej skrobi. No i zacier praktycznie bezwonny pomimo dość intensywnej pracy:)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

@Reinchardt najpierw trochę wody, potem surowiec. To dotyczy także innych produktów: mąka, śruta, skrobia. Czasem zdarza się, że śruta przykleja się do boków czy dna beczki.
BLG 22 oznacza, że udało się super zatrzeć. W proporcjach 3:1 to dobry wynik. Ja mam ok 21-22 bez grudek.
@defacto: nie wiem czy o tym pisałem, zawsze robię zacier żeby było idealnie do kotła, a reszta zostaje w 5l gąsiorze na dodanie do następnego zacieru ze skrobi. W tym czasie galareta mocno osiądzie i odpadu jest naprawdę bardzo mało.
I love the smell of bimber in the morning.

Reinchardt
30
Posty: 34
Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 20:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Lubelskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Reinchardt »

@Skir Mój pierwszy zacier to nie mogło być tak kolorowo. Oprócz grudek mam jeszcze problem konieczności odmalowania ściany bo zbyt namiętnie zacząłem je rozbijać mieszadłem:)

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »


artur44
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 26 sty 2022, 06:16
Ulubiony Alkohol: 40%+ w temp. pokojowej
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Trochę wyżej Częstochowy
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: artur44 »

Koledzy, jakimi drożdżami najlepiej fermentować tą skrobie ziemniaczaną by uzyskać max smaku? Cukier robię BL. I jeszcze jedno pytanie: Mam zamiar zacierać w beczce 100L więc będą tego dwa odpędy. Jak długo może to stać po skończonej fermentacji? Jak zrobię pierwszy odpęd to nie wiem kiedy znajdę czas na kolejny.
Lepiej spróbować i żałować, niż żałować, że się nie spróbowało.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Doody »

BL to dobry wybór do skrobi. Jeżeli po fermentacji zlejesz wężykiem znad osadu to możesz to przechowywać w wiaderku spokojnie kilka tygodni.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

A jeżeli zrobisz odpęd, to może to stać dowolnie długo. Alkoholu będzie dosyć, żeby zakonserwować.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.

Rewa
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 22:57
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: RE: Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Rewa »

defacto pisze:12kg skrobi/36L wody - po zatarciu, odfermentowaniu i sklarowaniu - dobry wsad do keg 50L.
Beczka zacierna 60L jest idealna :ok:
Dzięki za podpowiedź. A jeszcze proporcje enzymów jakby ktoś mógł podać to byłoby super.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Na tę ilość surowca - 4ml upłynniającego i 12ml scukrząjacego.
Enzym redukujący lepkość, nie jest konieczny.
Na butelkach z enzymami są ilości podane.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: RE: Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Góral bagienny »

Rewa pisze: A jeszcze proporcje enzymów jakby ktoś mógł podać to byłoby super.
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Pierwszy post tego tematu :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

@Góral bagienny. Taki post, na pw lepiej pasuje :nuda:
@Rewa. Enzymy przygotowyjesz wcześniej, rozrabiając je w niewielkiej ilości chlodnej wody.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Góral bagienny »

defacto pisze:@Góral bagienny. Taki post, na pw lepiej pasuje :nuda:
:scratch: Twoje tym bardziej, więc dlaczego piszesz na ogólnym :?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Jak już piszesz o pierwszym poście w temacie- podlinkuj go proszę. Bardzo pomożesz koledze w zacieraniu skrobi i sobie też w ten sposób pomożesz- łykniesz teorii. No chyba, że jesteś na nią odporny... Nie odkrywa się prochu na nowo a tak to jest tylko kolejny, pusty post do twojego klaseru. Pozdrawiam :ok:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Góral bagienny »

defacto pisze:Jak już piszesz o pierwszym poście w temacie- podlinkuj go proszę.
Długo to trwało ale w końcu wymyśliłeś jak odpisać :hahaha:
Widzisz ja wolę dać wędkę nie rybę jeżeli wiesz o czym mówię :?
Teoria to jest dobra rzecz ale połączona z praktyką, a z tym u Ciebie marniutko ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Ej, panowie... to nie na temat! I po co te kłótnie. Zasada jest taka: jeżeli w temacie są informacje, to nie warto powielać ich tylko dlatego, że komuś nie chce się sięgnąć do historii tematu. Powielanie w kółko tych samych informacji to też zaśmiecanie forum.
I love the smell of bimber in the morning.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

@Góral bagienny
Ile razy skrobię ziemniaczaną zatarleś? Pochwalisz się.?
Albo inaczej :D Jeśli będziesz chciał jakichkolwiek informacji, związanych z tym tematem - pisz na czacie. Zapewne coś się znajdzie i dla ciebie.

artur44
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 26 sty 2022, 06:16
Ulubiony Alkohol: 40%+ w temp. pokojowej
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Trochę wyżej Częstochowy
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: artur44 »

Czytałem w tym temacie o "rankingu" skrobi ziemniaczanej. Powstało już coś takiego? Która jaką ma wydajność (BLG), smak itp? Ktoś pisał, że Biedronkowa jest cienka. W innym poście (w zupełnie innym temacie) czytałem, że chwalą mąkę z Trzemeszna a to oni są producentem "Gruli" z Biedry. Można się pogubić w tych ocenach...
I jeszcze jedno bo przewaliłem forum i nie znalazłem informacji na temat: czy istnieje jakaś wyraźna różnica w jakości enzymów od różnych producentów? Są jakieś polecane bardziej czy mniej, czy wszystko jakiego producenta kupię? W tym tygodniu popełnię pierwsze zacieranie skrobi i nie chciałbym się rozczarować.
Lepiej spróbować i żałować, niż żałować, że się nie spróbowało.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
@artur44
Skrobia ziemniaczana to skrobia ziemniaczana. Moim zdaniem, niema lepszej czy gorszej. Kiedyś błędnie myślałem, że mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana to dwa różniące się nieco surówce ale okazuje się, że jest to ta sama substancja. W zależności od wilgotności, jest jej ok.84%. Reszta to woda.
Przerabiałem już z Biedronki, Lidla, Aldi, Carrefour- Grula, Piątnica, Dobre Plony, Kupiec i inne. Wszystkie łatwo się zacierają, fermentują, klarują i dają m/w takie samo stężenie cukru w zacierze, przy tych samych parametrach - 12kg/37L ~21°Blg :ok: Smakowo? Jeśli nie spartolisz procesu, skrobia ziemniaczana da zawsze łagodny produkt. Enzymy od Starowar.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

defacto pisze: Kiedyś błędnie myślałem, że mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana to dwa różniące się nieco surówce ale okazuje się, że jest to ta sama substancja.
Substancja tak, ale sposób otrzymywania inny. Nie wiem, czy wpływa to jakoś na parametry:
"Mąka ziemniaczana jest produkowana z gotowanych w całości ziemniaków. Odparowuje się je i mieli razem ze skórką. Skrobia ziemniaczana jest natomiast uzyskiwana z bulw pędowych ziemniaków. Rozdrabnia się świeże i umyte ziemniaki oraz wypłukuje skrobię."
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Że skrobią jak z mąką: czasem czystą, czasem chrzczona
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Tomik 2006 »

Mąka ziemniaczana ma niższą zawartość skrobi 84% a skrobia 97-98%.Nie robiłem zacieru z mąki ziemniaczanej no i muszę spróbować ciekawi mnie jak to wyjdzie smakowo bo uzysk chyba lepszy ze skrobi patrząc na procenty.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
Tomik 2006 pisze:Mąka ziemniaczana ma niższą zawartość skrobi 84% a skrobia 97-98%.
To ciekawe jest :D
Idąc tym tropem, miałbym 13-14% spadek °Blg- przecież zacierałem tę samą ilość mąki ziemniaczanej - 12kg co dawało ~21°Blg- m/w tyle co skrobia ziemniaczana. No więc. Po zatarciu mąki ziemniaczanej byłoby ~18 °Blg a tak słabo, nigdy nie było. Odczuł bym to również w ilości pozyskanego koncentratu ~0.5L To dość sporo. Także ten...No niewiem. Coś się nie zgadza. Ciekawy temat - ile jest skrobi w mące ziemniaczanej?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Góral bagienny »

A może warto sprawdzić co się zaciera ;)
Producenci często piszą mąka a w rzeczywistości jest to skrobia.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Góral bagienny pisze: Producenci często piszą mąka a w rzeczywistości jest to skrobia.
Czyli, musisz pisać do producenta. https://img.blix.pl//product_occurrence ... a1404f.jpg
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Tomik 2006 »

Witam
Stwierdzeniem o tych procentach zawartości skrobi znalazłem w internetach tak jak i to że oba produkty różnią się od siebie kolorem, konsystencją i sposobem pozyskiwania.
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 paź 2022, 08:35 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
@Tomik2006
Jakbyś mógł jeszcze wkleić link do źródeł tych - jakże cennych informacji, byłoby już całkowicie sztywniutko :ok:Chodzi mi głównie o te procentowe zawartości skrobi w mące i w samej skrobi. Dziękuję.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: radius »

@detacto, mąka ziemniaczana jest w Polsce raczej niedostępna a wszystkie te nasze "mąki" to czysta skrobia. Wujek Google podpowie ci, co i jak ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Tomik 2006 »

@defacto, czytałem na temat tych produktów jakiś czas temu w wolnej chwili znajdę info na ten temat uwierz , że nie wyssałem tego z palca było napisane ,,nowe technologie pozwalają osiągnąć tak wysoki procent skrobi w skrobi ziemniaczanej".
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 paź 2022, 15:56 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Skir »

A pisałem o tym w pierwszym poście tego tematu
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: Góral bagienny »

defacto pisze: Jakbyś mógł jeszcze wkleić link do źródeł tych
https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka_ziemniaczana
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Dziękuję Wam koledzy :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”