WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
-
- Posty: 80
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 4 razy
Ciężko było wyłuskać z tego tekstu jak to robisz,no ale ok.
Po miesiącu maceracji trawy z 40% smak mi odpowiada,lekka słodycz,cos pysznego. Mam pytanko,można zostawic po jednym źdźble z tego co już się macerowało,albo może dodać świeże źdźbło? Chodzi mi o dekorację,ale boję się,że smak się zmieni
Po miesiącu maceracji trawy z 40% smak mi odpowiada,lekka słodycz,cos pysznego. Mam pytanko,można zostawic po jednym źdźble z tego co już się macerowało,albo może dodać świeże źdźbło? Chodzi mi o dekorację,ale boję się,że smak się zmieni
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 lut 2020, 19:19 przez Major07, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 46
- Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
- Krótko o sobie: ciągle się kształcę w sztuce
- Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Dzięki temu tematowi przypomniałem sobie o suszu, który dostałem w ubiegłym roku (pewnie przeleżałby aż do utraty aromatu). Wczoraj zalałem spirytusem (94%) na zaprawkę, jak wyczytałem u kolegi japitole, a dzisiaj już złapało kolor i lekki aromat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 14:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Susz z trawy (hierochloe odorata lub turówka wonna) na żubrówkę tak szybko nie traci aromatu. Lata temu będąc w Białowieży kupiłem dwa opakowania trawki niezbyt szczelnie zapakowane. Po powrocie do domu wrzuciłem je do barku i nic więcej z tym zielskiem nie zrobiłem. Za to przy okazji każdego otwarcia barku aromat aż zapierał dech. Dopiero gdzieś po 10 latach "zaszła potrzeba" zrobienia żubrówki z własnego destylatu i nie mając pod ręką niczego świeżego użyłem tej posiadanej. Był i kolor i aromat. Zadziwiające. Jednak świeża, ścięta i ususzona własnoręcznie na letnim słońcu, bez wątpienia jest lepsza.STAN999 pisze:......pewnie przeleżałby aż do utraty aromatu......
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1910
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Chyba nie wolno suszyć na słońcu, ja bynajmniej tak robię. Suszę rozłożoną w nienasłonecznionym miejscu.psotamt pisze:... Zadziwiające. Jednak świeża, ścięta i ususzona własnoręcznie na letnim słońcu, bez wątpienia jest lepsza.
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 17:41 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Moja jest w trzech workach strunowych i pomimo tego po otwarciu szafki w której się znajduje, zapach roznosi się po całym pomieszczeniupsotamt pisze: Za to przy okazji każdego otwarcia barku aromat aż zapierał dech. Dopiero gdzieś po 10 latach "zaszła potrzeba" zrobienia żubrówki z własnego destylatu i nie mając pod ręką niczego świeżego użyłem tej posiadanej. Był i kolor i aromat. Zadziwiające.
-
- Posty: 46
- Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
- Krótko o sobie: ciągle się kształcę w sztuce
- Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
A ja po poszukiwaniach znalazłem stronęhttps://trawazubrowka.pl/ gdzie piszą o produkcji ekstraktu z trawy i jest kilka przepisów na potrawy z trawą(może będą pasować do napoju z trawą ) https://trawazubrowka.pl/pieprz-z-trawy ... ozd-2.html.Okazuje się, że mam dwa kroki a dopiero teraz o tym sie dowiedziałem(kiedys mieszkałem w tej wsi na stancji ale wtedy jeszcze nie było tej firmy i tej strony z naszym hobby).
-
- Posty: 23
- Rejestracja: niedziela, 17 mar 2019, 18:57
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
A ja dokonałem następującej obserwacji, butelka po lewej stała na słoneczku w dniu dzisiejszym, butelka po prawej w piwnicy. Obydwie butelki z tej samej maceracji. Ślepe testy smakowe przeprowadzę wieczorem.
Komisja w składzie ja i ja jednoznacznie podczas ślepego testu dowiodła różnicę pomiędzy jednym a drugim trunkiem. Moim skromnym zdaniem ten po słoneczku (słomkowy) jest bardziej intensywny w smaku, po prostu lepszy.
Komisja w składzie ja i ja jednoznacznie podczas ślepego testu dowiodła różnicę pomiędzy jednym a drugim trunkiem. Moim skromnym zdaniem ten po słoneczku (słomkowy) jest bardziej intensywny w smaku, po prostu lepszy.
Ostatnio zmieniony środa, 6 maja 2020, 22:15 przez Baryla, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 97
- Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Jestem po plonach doniczkowych i mam do was pytanie jak to najlepiej ususzyć
W zeszłym roku zrobiłem to najwyraźniej źle, było robione na słońcu i suszyłem z ogonkami/kolankami i jak zapach przy suszeniu był ładny, to nalew wyszedł mało ciekawy.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Ja zawsze tnę trawę na odcinki ~ 20 cm, w sam raz do butelki. Tylko płaskie kawałki trawy, bez kolanek i grubych łodyg.
A potem pudełko kartonowe i na słońce. Im szybciej wyschnie, tym lepiej. Potem do szczelnego opakowania; słój, torebka strunowa.
Za kilka tygodni można wrzucić do alkoholu.
A potem pudełko kartonowe i na słońce. Im szybciej wyschnie, tym lepiej. Potem do szczelnego opakowania; słój, torebka strunowa.
Za kilka tygodni można wrzucić do alkoholu.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 97
- Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Właśnie tak czytałem, by nie suszyć bezpośrednio na słońcu, zresztą utkwiła mi ta zasada w głowie gdy za dziecka jeździłem na wieś do rodziny i żeby sobie dorobić zbierałem różne zioła dla Herbapolu, a rodzina je suszyła w suchych przewiewnych i zacienionych pomieszczeniach.