WÓDKA - Jarzębiak

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy

Post autor: boxer1981228 »

Ale ten przepis, który podałeś to jest na zaprawę do jarzębiaku i w przepisie jest 1l 50% alko i tak sporządzona zaprawa wystarcza na 10l wódki.
alembiki

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: Czarny79 »

Właśnie dlatego poruszyłem temat żebym nie dał za dużo składników . Co inny koledzy o tym myślą . Ile powinienem dać składników ?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: gr000by »

Daj zgodnie z przepisem Cieślaka, a zaprawę później rozrób też zgodnie z przepisem i wszystko będzie dobrze. Wyjdzie ci 30 litrów wódki wytrawnej jak dałeś potrójną porcję składników.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: boxer1981228 »

Czarny79 pisze:Właśnie dlatego poruszyłem temat żebym nie dał za dużo składników . Co inny koledzy o tym myślą . Ile powinienem dać składników ?
Jak chcesz możesz się pokusić o zrobienie nastawu na jarzębine ja nie robiłem ale wygląda ciekawieObrazek

No i do pełnego jeszcze przepis na kwas z tej samej książki:
Obrazek
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: HomoChemicus »

A co to za książka?
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: boxer1981228 »

HomoChemicus pisze:A co to za książka?
"Domowy Wyrób Alkoholu" Andrzej Fiedoruk.

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: Czarny79 »

Zrobię takie ilości składników :
- jarzębina suszona 45 gr
- śliwki suszone 10 gr
- rodzynki 12-15 gr
- głóg + tarnina 4-5 gr

Myślę że będzie ok.

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: Czarny79 »

Jarzębiak gotowy. Jeden został zrobiony na grunwaldzie 1410 a drugi na żytniówce. Co jakiś czas kosztowałem czy dobre. Od samego początku ten na 1410 wydawał się lepszy . Ale teraz po kilku miesiącach ten na żytniówce jest lepszy. Na żytniówce zdecydowanie ma bardziej słodki smak. Ogólnie trunek - rewelacja . Polecam. Lada dzień robię kolejny jarzębiak - ale w większej ilości .
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: masterpaw2 »

Odgrzeje kotleta.
Popełniłem jakiś czas temu jarzębiak z niżej zamieszczonego przepisu na zaprawę w/g Cieślaka z zachowaniem czasu maceracji.
Wyszedł bardzo przyzwoity napitek.
KGB - pasjonat pisze:
Zaprawa do Jarzębiaku ( wychodzi 1 litr z całości.)


1.Jarzębina szlachetna suszona 150 gram.
2.Śliwki suszone drylowane 30 - 40 gram.
3.Rodzynki 40 - 50 gram.
4.Głóg suszony lub tarnina suszona 15 gram.
5.Spiryt 50 % 1 litr.


Oczyszczamy wszystko i miażdżymy następnie zalewamy spirytusem 50 %.
Pozostawiamy na 4 dni.
Po zlaniu nalewu znad owoców dobrze jest wypłukać pozostały w nich spirytus : w tym celu należy dolać do naczynia z owocami 100 - 150 ml wody , wymieszać i pozostawić na 24 godz. wstrząsając naczyniem od czasu do czasu.
Na drugi dzień wodę zlać i dolać ją do zlanego już nalewu.
Natomiast kol. gr000by pisze, że trzeba minimum miesiąc zaprawę macerować.
gr000by pisze:Przy przepisie na jarzębiak, Cieślak odsyła do przepisu na przepalankę, jeżeli chodzi o warunki przygotowania zaprawy i czasu maceracji, a tam wspomina o miesiącu jako minimum.


Doczytałem się tego dopiero teraz czytając temat ponownie.
Jak długo w takim razie macerować składniki na zaprawę do Jarzębiaku?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

misiek35
100
Posty: 132
Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 20:10
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: misiek35 »

Ja maceruje 4 dni.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: masterpaw2 »

Dotychczas tym sposobem robiłem tylko raz, macerowanie trwało 4 dni, a wódeczka wyszła bardzo dobra (jeszcze dojrzewa).
Wczoraj nastawiłem kolejną porcję suszu na zaprawę, jednak tym razem potrzymam około miesiąca, z całą pewnością nic złego się nie stanie, co najwyżej będzie bardziej esencjonalne.
Dam znać jak wyszło.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: Doody »

Jarzębinę surową ja maceruję 8 miesięcy ;) ale każdy robi jak lubi.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: masterpaw2 »

Doody, ale moje pytanie tyczyło się przepisu z pierwszego posta w tym temacie, czyli robieniu zaprawy z suszonej jarzębiny.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: masterpaw2 »

W pierwszym poście tematu jest błąd :
KGB - pasjonat pisze:
Zaprawa do Jarzębiaku ( wychodzi 1 litr z całości.)


1.Jarzębina szlachetna suszona 150 gram.
2.Śliwki suszone drylowane 30 - 40 gram.
3.Rodzynki 40 - 50 gram.
4.Głóg suszony lub tarnina suszona 15 gram.
5.Spiryt 50 % 1 litr.


Oczyszczamy wszystko i miażdżymy następnie zalewamy spirytusem 50 %.
Pozostawiamy na 4dni.
Po zlaniu nalewu znad owoców dobrze jest wypłukać pozostały w nich spirytus : w tym celu należy dolać do naczynia z owocami 100 - 150 ml wody , wymieszać i pozostawić na 24 godz. wstrząsając naczyniem od czasu do czasu.
Na drugi dzień wodę zlać i dolać ją do zlanego już nalewu.
POZOSTAWIAMY NA MINIMUM MIESIĄC ! ! !
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

kasparov
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 4 lis 2017, 15:12
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: kasparov »

Planuję jesienią zrobić jarzębiak. Czytam forum i czegoś nie rozumiem. W pierwszym poście podano, by do zaprawy na 10l wódki użyć 150g suszonej jarzębiny, czyli 15g/l wódki. (Jak ją ususzyć?) W drugim poście jest mowa o 1 kilogramie jarzębiny i 5 litrach. @heniu1980 wspomina o 2 łyżeczach suszonej jarzębiny.
@Remua pisze o 1/2 kg owoców ... Skąd takie dysproporcje, ile w końcu należy jej wziąć na 1 litr wódki oraz jak długo powinny się macerować ze spirytusem w nalewie?
Ostatnio zmieniony piątek, 26 cze 2020, 13:35 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: radius »

@kasparov, żeby ci jeszcze bardziej zamącić w głowie - https://www.dziennikwschodni.pl/kuchnia ... 99034.html :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

robert.michal
300
Posty: 308
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 75 razy
Kontakt:
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: robert.michal »

radius pisze:@kasparov, żeby ci jeszcze bardziej zamącić w głowie - https://www.dziennikwschodni.pl/kuchnia ... 99034.html :D
Dodane mlode pędy sosny - dla mnie coś nowego !!!

Kasparov od Siostry Filomeny lepiej się trzymaj z daleka :odlot:
ten jej jarzębiak to prawie sam cukier, (45%)

Jak weźmiesz dojrzałą jarzębinę przemrozisz i podpieczesz, dodasz trochę suszonych śliwek, rodzynek to nawet nie będziesz musiał słodzić. Inna sprawa, że dodatek cukru lub miodu poprawia ekstrakcję.

No i siostra radzi zalać to spirytusem :hahaha:
Jeżeli zalejsz spirytusem, to wiele glikozydów, soli, cukrów najzwyczajniej nie przejdzie do nalewki. Uzyskasz słabo zabarwioną nalewkę i w dodatku mało wartościową.

Na jesieni uzbieraj ze 3kg jarzębiny przemroź, dodaj z 10-15 suszonych śliwek nie konserwowanych olejem, nie wędzonych. Po trochu głogu, tarniny, dzikiej róży, pigwy. kilka goździków, wiórki dębowe. Zalać 55 procentowym spirytusem, tak aby płyn pokrył owoce.
Po jakimś czasie zlać a owoce zasypać góra 0,5 kg cukru. to co się rozpuści + to co wyciśniesz z owoców (praska lub maszynka do wyciskania winogron - z tym, że jeśli maszynka trzeba wyjąć owoce z pestkami) dolewasz do pierwszego nalewu komponując słodycz, moc i extrakt. Po roku znowu zbierasz jarzębinę (obstawiam, że minimum 5kg) a to co dojrzało z zeszłego roku degustujesz, i zastanawiasz się, po co dowaliłeś tyle cukru i pigwy. :scratch:
I tak co roku. Tylko zbiory rób za każdym razem większe, bo znajomi, rodzina ci już nie odpuszczą.
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: Nowacky »

Witam wczoraj poczyniłem zaprawę, tylko że użyłem tarniny suszonej razem z pestkami czy może okazać się że tzw. kwas pruski będzie szkodliwy? Lub będzie miał wpływ na smak? Użyłem 15gr tarniny suszonej.
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: gary1966 »

Serwus, cały kwas pruski chętnie przyjmę.
Jak co to na pw.
Pozdrawiam serdecznie.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: Nowacky »

@gary rozumiem, śmiało mogę pić:D a czy 15gr tarniny z pestka to nie za mało ?

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: rastro »

Albo kolega żonę chce otruć ;). Ale poważnie to w tych pestkach nie ma aż tyle tego specyfiku żeby wystąpiło jakieś zagrożenie dla dorosłego człowieka.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: Nowacky »

Bez przesady żony jeszcze nie chce otruć:P pytam poważnie :p

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: rastro »

Bayer (jeszcze pod szyldem IG Farben) sprzedawał ten specyfik stabilizowany ziemia okrzemkowa jako środek na pchły, wszy i pluskwy. Ale obawiam się że po tym jak ktoś postanowił użyć tego środka niezgodnie z przeznaczeniem wycofali go ze swojej oferty ;)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: gary1966 »

Nowacky pisze:@gary rozumiem, śmiało mogę pić:D a czy 15gr tarniny z pestka to nie za mało ?
Ty będziesz wiedział pierwszy.
Daj mu czas.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: HeniekStarr »

Nowacky pisze:Witam wczoraj poczyniłem zaprawę, tylko że użyłem tarniny suszonej razem z pestkami czy może okazać się że tzw. kwas pruski będzie szkodliwy? Lub będzie miał wpływ na smak? Użyłem 15gr tarniny suszonej.
Też mam zaprawkę z dodatkiem suszonej tarniny. Daj jej kilka dni i powąchaj. Zapach idący od tych pestek jest po prostu boski!
A o kwas pruski w tej ilości się nie martw. Jest go tyle, co metanolu w cukrówce ;)

Imrak
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 26 lis 2019, 14:50
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: Imrak »

Robi się pestkówkę, robi się nalewkę z czeremchy której nawet drewno pachnie migdałami (polecam!). Jakby się człowiek miał tym zatruć to zapewne przyczyną byłby etanol.
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: Skir »

Zbliża się powoli sezon na jarzębinę. W tym roku moja ogrodowa jarzębina nie obeschła i mam jej trochę na drzewie. Ale, z racji, że od jakiegoś czasu słodkie płyny (nalewki) odpadają, myślę, jakby ją wykorzystać do nastawu. Wiadomo, że musiało być tego dużo i dwa drzewa nie wystarczą, ale mogę BLG podbić glukozą lub cukrem trzcinowym. Albo dodać inny owoc pasujący. Ktoś kombinował coś w tym temacie?
I love the smell of bimber in the morning.

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: HeniekStarr »

Szukaj w postach użytkownika gr000by. Hasło jarzębinowica.

https://alkohole-domowe.com/forum/ekspe ... 99binowica
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 wrz 2022, 12:27 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: WÓDKA - Jarzębiak

Post autor: wawaldek11 »

Zrobiłem destylat - ducha - z maceratu jarzębinowego, bo po fermentacji dużo smrodków jest . Nalewka z owoców na nim jest bardzo aromatyczna i przy spożywaniu przypominają mi się cukierki jarzębinki - pamiętacie je?
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”