Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4000
Posty: 4256
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: lesgo58 » niedziela, 17 lis 2013, 20:09

Od dłuższego czasu poszukuję receptury na czystą wódkę, która nie byłaby tylko produktem rozcieńczenia spirytusu cukrowego z wodą.
Z pewnością wielu z Was robi albo próbuje robić podobny sposób - jednak nie spotkałem się na forum z opisami jak to robić. Moim punktem wyjścia był przeczytany z początkiem roku artykuł na temat otrzymywania wódki Absolut.
Produktem wyjściowym są owoce bądź jakiekolwiek zboża. Nastaw/zacier robię w tradycyjny sposób.
Nastaw na razie był z jabłek. W przyszłości chcę spróbować robić z zacierów.
Po czym wykonuję odpęd.
Do eksperymentów wykonałem go na dwa sposoby: z dokładną stabilizacją dokładnym cięciem frakcji i drugi sposób polegający na odpędzie bez wstępnej stabilizacji - zostawiając część przedgonów. W czasie destylacji kładę nacisk aby otrzymać surówkę o mocy maksymalnie 94-95%. Na razie - gdyż następnym razem chcę spróbować zejść do 90%. W ten sposób staram się zachować część aromatów charakterystycznych dla produktu wyjściowego. Do późniejszego użytku zostawiam tylko środkową - najlepszą część surówki. Z jednego odpędu ok. 0,5 litra.
Resztę surówki rektyfikuję w/g zasady 2,5. Otrzymując czysty spirytus.
I teraz następuje najważniejsze. Mieszam spirytus w ilości 3,5 litra z 0,25 lita surówki wcześniej otrzymanej. Całość rozcieńczam do 70% i odstawiłem do miesięcznego "starzenia" w ciepłym miejscu. Przez pierwsze dni słój jest przykryty tylko gazą. Później zamknąłem go szczelnie.
Byłem mile zdziwiony efektem. Otrzymałem czystą wódkę o przyjemnym - trudnym do określenia ledwo wyczuwalnym aromacie. W testach osób trzecich usłyszałem opinie, że nic nie wyczuwają. Że to dla nich ciągle czysta wódka. Za to w smaku bardzo łagodną z miłym wręcz słodkawym posmaku. sugerującym dodatek czegoś.
Jednym słowem wódka jest bardzo dobra - przynajmniej jak na mój gust, a nie należę do wielbicieli czystej. Nawet panie miło się o niej wyrażały.
Jestem ciekaw drugiego zestawu. Ale w związku z tym iż odpęd był robiony niezbyt czysto ( ma w sobie trochę przedgonów) jest pozostawiony do starzenia aż do następnego lata.
Moim celem nie było uzyskanie ani super czystej wódki ( bezsmakowej) ani tym bardziej wódki smakowej ( jak przy gonieniu metodą P-S). Chciałem coś pośredniego ze wskazaniem na czystą. Eksperymenty w toku. Myślę, że za rok będę mógł się pochwalić pierwszymi rezultatami.


Rabat 3%
Koncentrat wina Cabernac/Shirley Nonne Noir
Cena: 157.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

manta
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 14 gru 2012, 23:34
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: manta » niedziela, 17 lis 2013, 20:42

lesgo58@ piszesz że " Całość rozcieńczam do 70% i odstawiłem do miesięcznego "starzenia" w ciepłym miejscu."
Pózniej rozcieńczasz do 40% czy serwujesz 70%?

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4000
Posty: 4256
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: lesgo58 » niedziela, 17 lis 2013, 20:50

70% to tylko do starzenia. Jest to jeden z pomysłów. Być może następnym razem zmienię stężenie.
Do picia serwuję 45%, bo 40% był krytykowany jako za bardzo rozcieńczony.

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: szfagir » poniedziałek, 18 lis 2013, 15:16

lesgo58 pisze:Na razie - gdyż następnym razem chcę spróbować zejść do 90%. W ten sposób staram się zachować część aromatów charakterystycznych dla produktu wyjściowego.

Na tej zasadzie robiono Starkę :) Od dłuższego czasu mam zamiar właśnie z nastawu zbożowego odbierać spirytus do mocy 90% i potem coś z nim dalej robić.
Swego czasu miałem myśl, żeby ustabilizować kolumnę, odebrać przedgony z LM, a następnie OVM otworzyć na pełen przelot. Odbierać aż do ukazania się temperatury przy OVM odpowiadającej 90%-92% - taki trunek potem rozcieńczyć, przeleżakować, a następnie degustować.
Obecnie po lekturze lesgo odbierał do mniejszych buteleczek destylat do momentu destabilizacji i ukazania się temperatury przy OVM odpowiadającej 90%-92%. Mam buteleczki 330ml, więc taką jedną był napełnił, resztę ustabilizował i odebrał jako czysty spirytus. Ciekawe jak szybko by się kolumna zdestabilizowała. Ewentualnie pierwsze 50ml jak zwykle z pierwotnym wydmucham, następnie zakręcam LM i odbieram przez OVM do tego co mnie interesuje. Po takich zabiegach stabilizacja i przedgony z LM itd. :)
Czysta gorzałka to piękne pole do eksperymentów:)

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4000
Posty: 4256
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 18 lis 2013, 16:28

Ja nie koniecznie idę w tym kierunku. Starka to konkretne starzenie w beczkach z destylatu - jak piszesz 90%. to jeden z następnych celów.
W tym konkretnym przypadku próbuję pójść trochę w innym kierunku. Mam zamiar zrobić czystą wódkę ale nie sterylną jak ze spirytusu i to w dodatku buraczanego, który dotychczas otrzymywałem. Nie wiem czy wyjaśniam dosyć zrozumiale? Po prostu poprzez delikatny dodatek surówki chcę tchnąć "ducha" w wódkę. Kwestia doboru ilościowego i jakościowego tego dodatku.

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: szfagir » poniedziałek, 18 lis 2013, 16:49

Jak najbardziej zrozumiałem:) Wódeczka powinna mieć jakiś charakter, choć obecnie i tak jestem zafascynowany swój spirytus + woda + leżakowanie:) Nie jestem purystą, choć proces prowadzę starannie i rzetelnie to nie spotkałem łagodniejszej odmiany czterdziestu procent szczęścia w sklepie:)

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: Emiel Regis » poniedziałek, 18 lis 2013, 20:33

Temat ciekawy.
Swoje próby robię w ten sposób, że do 450ml wódki dolewam 50ml destylatu z pot stilla.
W ten sposób mając np. 5l spirytusu z glukozy, do każdej porcji dodając inny destylat można osiągnąć teoretycznie 11 butelek wódki, każda o innym aromacie.
Piszę teoretycznie, bo to za szybko na jakieś kategoryczne opinie, poza tym chcę jeszcze spróbować w innych proporcjach.

Ps. Tytuł tematu sugeruje wytwarzanie wódki w inny sposób niż destylacja, może warto by go jeszcze raz przemyśleć?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: szfagir » poniedziałek, 18 lis 2013, 20:36

Emielu a te 50ml to o jakiej mocy jest? Z jakimi aromatami z PS eksperymentowałeś?

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: Emiel Regis » poniedziałek, 18 lis 2013, 20:50

W takich mocach, jakie akurat mam :)
Spróbowałem na razie z kilkoma smakami; kukurydza, mieszanka zbóż z owocami, to samo ale z dodatkiem kwiatów cz.bzu i akacji i czarny bez (owoce).
Jak pisałem, to są dopiero początki, nie chciałbym pisać nic więcej dopóki nie będę wiedział czegoś konkretnego.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: szfagir » poniedziałek, 18 lis 2013, 21:05

A powiedz mi jeszcze prosze czy wódka w twoim rozumieniu to czysty spirytus + woda o stężeniu 40%? Jesli tak to moglbym sprobowac Twojej metody. Mam obecnie bardzo intensywne żyto i takie wymieszanie moze byc ciekawe - dlatego też pytalem o moc tych 50ml:) Moje żyto poczatkowo mialo 65% ale rozcienczyłem do 40%, ale to dalej nie to. Bedzie gotowane jeszcze raz.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: Emiel Regis » poniedziałek, 18 lis 2013, 23:11

Tak, chodzi o wódkę czystą neutralną, mieszaną z destylatem z pot stilla.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


eldier
600
Posty: 615
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: eldier » środa, 19 lis 2014, 16:59

lesgo58 pisze:Eksperymenty w toku. Myślę, że za rok będę mógł się pochwalić pierwszymi rezultatami.


lesgo58
Roczek minął, jak tam się miewa Twój eksperyment?


snilmerg
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 26 lut 2015, 16:10
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: snilmerg » sobota, 26 wrz 2015, 11:55

Również się podpinam do pytanie jak eksperyment oraz zadam inne, które mnie nurtuje - dlaczego rozrabiasz do starzenia akurat do 70%, a nie od razu do 40%?


boxer1981228
650
Posty: 681
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: boxer1981228 » sobota, 26 wrz 2015, 15:38

snilmerg pisze:Również się podpinam do pytanie jak eksperyment oraz zadam inne, które mnie nurtuje - dlaczego rozrabiasz do starzenia akurat do 70%, a nie od razu do 40%?



Zerknij na datę ostatniego postu.


irek89
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: irek89 » środa, 10 kwie 2019, 10:26

I co z tymi wódkami lesgo?


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: wkg_1 » środa, 10 kwie 2019, 13:05

Chyba wciąż w testach.
Tu rację miał Żeromski: "Nauka jest jak niezmierne morze, im więcej jej pijesz tym bardziej jesteś spragniony" :D - niekończąca się historia.

Mój przepis na wódeczkę jest bardzo prosty, choć to nie wódeczka tylko taki trochę wódeczkobimberek. Zrobić nastaw z glukozy ziemniaczanej, przejechać raz na kolumnie z bardzo dokładną separacją frakcji i już. Jak za czysta to dolać odrobinę późnych przedgonów albo wczesnych pogonów - czego zresztą nie robię.
Ma lekki zapaszek ale jest bardzo miękka, gładka, głowa nie boli. Niewiarygodne ile zanieczyszczeń daje cukrówka : (
Przepis zresztą odgapiony od kolegi @psotamt - tylko on radził odlewać miej przedgonów. Spróbowałem bez większej wiary w sukces a tu proszę - bingo.
Nastaw może być np. na soku jabłkowym ...

Myślę że w tym temacie nie będzie precyzyjnych przepisów - to nie spirytus gdzie wszystko jest proste. Zbyt dużo zmiennych - nastaw, aparatura, proces ...
Ja jednak chciałbym iść w kierunku jednokrotnej rektyfikacji, może z filtracją - kilkukrotna destylacja, kupażowanie itd to chyba wyższa szkoła jazdy.

Awatar użytkownika

Doody
1750
Posty: 1762
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: Doody » środa, 10 kwie 2019, 17:34

Ja nawet glukozę rektyfikuję dwukrotnie, dlatego, że w drugiej rektyfikacji nadal odbieram niewielkie ilości przedgonów, a ich po prostu nie lubię ;)
Pozdrawiam
Darek


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: wkg_1 » środa, 10 kwie 2019, 18:38

Ja oczywiście na spirytus do nalewek też. Tyle, że to już nie wódka ale woda z procentami.
Do nalewek potrzeba najczystszego produktu żeby nie wnosił własnych smaków ale wódka musi czymś smakować.
A tu nawet po jednokrotnej destylacji przedgonów w smaku nie czuć moim zdaniem - tylko lekki zapach.

Awatar użytkownika

JanOkowita
1700
Posty: 1739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: JanOkowita » środa, 10 kwie 2019, 19:36

@lesgo58 - też jestem ciekaw wniosków z eksperymentów po tylu latach.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Feti
100
Posty: 139
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 10:56
Krótko o sobie: Kontynuator-moderator dziadkowej tradycji :)
Ulubiony Alkohol: Feliksówka!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Zachodnia Wielkopolska
Kontakt:
Załączniki
Re: Wódka - alternatywny sposób wytwarzania.

Postautor: Feti » środa, 10 kwie 2019, 19:37

Ja również jak Doody glukozę rektyfikuję dwukrotnie. Do tej pory jeszcze dodatkowo ją filtrowałem, by pozbyć się tego delikatnego, słodkiego posmaku, który mi przeszkadzał. Od niedawna zmieniłem podejście, nie używam już filtracji, ponieważ według mnie taka wódeczka z glukozy bez filtracji jest znacznie delikatniejsza niż ta po oczyszczeniu, przyjemniej się ją łyka :) Myślę, że po prostu trzeba trafić z poziomem "wyczyszczenia", za mało jak i za bardzo oczyszczona gorzałka mi nie podchodzi... Ale to tylko moje subiektywne zdanie :poklon; Teraz jestem na etapie czystej z QQ, dziś przeprowadziłem ostatni odpęd gęstego na potstilu, i na rektyfikację czeka prawie 10l spirolku :D
Trzymajcie kciuki!
Ostatnio zmieniony środa, 10 kwie 2019, 19:44 przez Feti, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto pyta, nie błądzi! 8-)
Ciągle się uczę, więc z góry przepraszam za moją głupotę :oops:


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość