mtx pisze:Co innego miód pitny, fermetowany rok w niskiej temperaturze, a co innego nastaw na destylat który przerobi w kilka dni.
Dobrze prowadzona fermentacja miodu pitnego nie powinna trwać dłużej jak dwa trzy tygodnie a takiego rzadkiego 25Blg to tydzień (bo tak naprawdę to będzie miód pitny po fermentacji) nie wiem co masz na myśli pisząc, że rok. Co innego dojrzewanie.
wawaldek11 pisze:Kazu - ile Blg ma nastaw po odfermentowaniu z początkowego 25-28? Nie pamiętam czy osiągnął minus, bo dawno to było.
A jakbyś podał Blg dundru, to by mi to coś wyjaśniło
Takie nastawy czwórniaka spokojnie schodzą poniżej zera. Dundru nie mierzyłem nigdy, ale z ciekawości to zrobię przy okazji
Ostatnio zmieniony sobota, 7 gru 2019, 13:45 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
W miodach spadziowych składniki niefermentowalne (niecukry) to maks. 1 Blg.
W miodach nektarowych niecukry są pomijalne (!)
Brzeczka miodowa przeznaczona do destylacji - na "miodowicę" - powinna mieć stężenie piątaka (21-23 Blg).
Zawartość cukrów w brzeczce powyżej 25 Blg (są na to prace naukowe) powoduje znaczny wzrost stężenia tzw. produktów ubocznych.
OFC, jak ktoś umie ciąć frakcje - to może widełki brzeczki podnieść - nie polecam.
Ostatnio zmieniony sobota, 7 gru 2019, 16:18 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie mam problem. Od 7 dni fermentacja stanęła na 5blg, przeniosłem więc na 3 dni do pomieszczenia gdzie temp. nastawu była około 28 stopni i nic nie ruszyło. Czy puszczać to do destylatora tak jak jest, czy trzeba zrobić jakiś restart ?
Ja bym to gotował. Ale nie wylewaj dundru. Zrób eksperyment i odlej kilka litrów dundru po wystudzeniu do szklanego naczynia i daj odrobinę drożdży. Stare drożdże ugotują się i padną, a jeśli jest coś fermentowalnego w dundrze, to nowe podejmą pracę. Może tam już nie ma nic do zżarcia, a może zrobiłeś jakiś błąd podczas opieki nad nastawem. Warto sprawdzić bo surowca masz sporo.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 gru 2019, 15:03 przez psotamt, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.