Witbier
13Blg; 5,0%
Skład:
- pilzneński 2,5kg
- pszeniczny 1,3kg
- płatki pszeniczne błyskawiczne 0,5kg
- chmiel Willamette 60g
- chmiel Sterling 30g
- skórka słodkiej pomarańczy 20g
- skórka gorzkiej pomarańczy Curacao 20g
- kolendra 20g
- kilkanaście ziaren kardamonu (dawałem bez łupin)
- drożdże S-33
Zacieranie:
Do 15l wody w temp. 50°C wsypać słody i płatki i grzejemy do 62°C
62°C - 30min
73°C - do negatywnej próby jodowej (ja trzymam 1h)
77°C - 10min i filtracja
Wysładzam do 2Blg (refraktometr)
Gotowanie 90min.
Chmielenie:
- 30g chmielu Willamette dodać w 30minucie gotowania
- 10g chmielu Willemette, 15g Sterling, skórki pomarańczy, kolendrę i kardamon w 75min.
- 15g chmielu Sterling w 85 minucie gotowania
Fermentacja:
18-21°C przez 7-10 dni (cicha nie jest konieczna)
Butelkowanie:
na 20l daje 140g glukozy
Refermentacja w butelce 1-2 tygodnie w temp pokojowej
Witbier - przepis na piwo domowe
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: czwartek, 26 sty 2017, 14:49
- Krótko o sobie: "Młody" niedoświadczony piwowar domowy :)
- Ulubiony Alkohol: piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Witbier - przepis na piwo domowe
Dzięki, jak bedę robił to na pewno jej dodam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 lis 2024, 20:34 przez pauka, łącznie zmieniany 1 raz.