Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
japitole
300
Posty: 329
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Wisielec Sycylijski

Postautor: japitole » czwartek, 2 kwie 2020, 16:00

Wisielec Sycylijski, dlatego sycylijski, bo uważam, że żadna inna odmiana pomarańczy nie dorównuje im aromatem, soczystością i smakiem.
Skład to:
Pomarańcza Sycylijska, średnica 10,5 - 11cm. Wchodzi na wcisk przez otwór w słoiku.
Spirytus 50% - 1,5l
oraz słoik 4,25l
Troszkę zmodernizowałem podwieszanie owoców. Owoc pewniej wisi i nie ma żadnego problemu z uszczelnieniem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

survivol
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 2 lis 2016, 22:23
Ulubiony Alkohol: Caipirinha / Cuba Libre
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Aylesbury UK
Załączniki
Re: Wisielec Sycylijski

Postautor: survivol » czwartek, 2 kwie 2020, 17:39

Fajny patent z tym wisielcem, ale nie boisz się jakiś niepożądanych posmaków metalicznych?


Autor tematu
japitole
300
Posty: 329
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Wisielec Sycylijski

Postautor: japitole » czwartek, 2 kwie 2020, 21:24

To stal kwasowa, a więc obojętna dla alkoholu.


lasso
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 6 lip 2017, 23:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wisielec Sycylijski

Postautor: lasso » piątek, 3 kwie 2020, 16:46

Mogę prosić o cały przepis?? :) to będzie nalewka czy macerat??


Autor tematu
japitole
300
Posty: 329
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Wisielec Sycylijski

Postautor: japitole » sobota, 4 kwie 2020, 00:27

W tej chwili to macerat, czyli nalew. Nalewką będzie dopiero wtedy, gdy połączę nalew np. z miodem, sokiem, syropem.
A czy to zrobię, to zależy od soczystości owocu i ogólnie smaku.
Przepis jest prosty, jak to wisielec i zawarty w pierwszym poście. Jeżeli dorwiesz pomarańczę Sycylijską, to wystarczy ją macerować w oparach spirytusu 4 tygodnie, jeżeli będzie to inny rodzaj pomarańczy, to 6 tygodni, a nawet dłużej.

Edyta...
Kolorek po trzech dniach.
Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 kwie 2020, 12:23 przez japitole, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości