Jak to przebiega.
Fermentacja zaczęła się bardzo burzliwie. Po trzech tygodniach bardzo spowolniła. Wydawałoby się, że zaraz się zatrzyma. Spróbowałem wino i jest bardzo dobre (kwaśne - ponieważ lubię wytrawne wina) i już czuć procenty. Dodałem do tego 2 kg cukru i fermentacja od razu ruszyła. Tydzień po dodaniu cukru już trochę go przerobiło, nieco mocniejsze wino i tylko lekko słodsze w porównaniu od poprzedniego. Mimo wszystko dalej mi pasuje, ale nie chcę doprowadzić do zrobienia się octu.
Chciałbym się was doradzić.
1. Ile przetrzymać to wino z owocami ? Znajomi mówią że przetrzymują nawet do 6 tygodni.
2. Nie będzie mnie teraz tydzień czasu bo jadę na urlop, czy bezpiecznie jest teraz dodać 1kg cukru przed wyjazdem?
3. Po oddzieleniu owoców wino będzie stało i w dalszym ciągu fermentowało, czy to wiąże się również z dodatkowym dodaniem cukru aby zabezpieczyć przed octem?
Rozumiem, że pytania są prozaiczne, ale bardzo jest to dopiero drugie moje wino
