Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
mkondrat28
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 29 wrz 2021, 11:06
Załączniki
Wino z wiśni i porzeczki - dodawanie cukru aby nie doprowadzić do octu

Postautor: mkondrat28 » niedziela, 14 sie 2022, 07:23

Cześć. Zrobiłem wino w butli 54l. Wody weszło 35l. 7kg porzeczki czerwonej i 7kg porzeczki czarnej - łącznie 14 kg owoców. Do tego wsypałem pół saszetki drożdży. No i 10 kg cukru.

Jak to przebiega.
Fermentacja zaczęła się bardzo burzliwie. Po trzech tygodniach bardzo spowolniła. Wydawałoby się, że zaraz się zatrzyma. Spróbowałem wino i jest bardzo dobre (kwaśne - ponieważ lubię wytrawne wina) i już czuć procenty. Dodałem do tego 2 kg cukru i fermentacja od razu ruszyła. Tydzień po dodaniu cukru już trochę go przerobiło, nieco mocniejsze wino i tylko lekko słodsze w porównaniu od poprzedniego. Mimo wszystko dalej mi pasuje, ale nie chcę doprowadzić do zrobienia się octu.

Chciałbym się was doradzić.
1. Ile przetrzymać to wino z owocami ? Znajomi mówią że przetrzymują nawet do 6 tygodni.
2. Nie będzie mnie teraz tydzień czasu bo jadę na urlop, czy bezpiecznie jest teraz dodać 1kg cukru przed wyjazdem?
3. Po oddzieleniu owoców wino będzie stało i w dalszym ciągu fermentowało, czy to wiąże się również z dodatkowym dodaniem cukru aby zabezpieczyć przed octem?

Rozumiem, że pytania są prozaiczne, ale bardzo jest to dopiero drugie moje wino ;)


koncentraty wina

rastro
2000
Posty: 2261
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Wino z wiśni i porzeczki - dodawanie cukru aby nie doprowadzić do octu

Postautor: rastro » niedziela, 14 sie 2022, 08:18

Przed octem zabezpiecza btak dostępu powietrza i muszek, czyli korek z rurką fermentacyjną. Owoce 6 tygodni to trochę długo...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6866
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Wino z wiśni i porzeczki - dodawanie cukru aby nie doprowadzić do octu

Postautor: radius » niedziela, 14 sie 2022, 08:47

Zdecydowanie za długo ;)
No i 12 kilogramów cukru na 14 kilogramów owoców :o To już nie jest wino a ulepek cukrowy :D
Kwaśność wina wcale nie oznacza, że ono jest wytrawne. Przykrywa tylko "smak" cukru w nastawie. Poczytaj trochę na temat redukcji kwasowości w nastawach na wina owocowe i planowaniu smaku i mocy abyś następnym razem nie marnował cukru na darmo i uzyskał naprawdę dobre wino owocowe :ok:
https://www.szumiglowa.pl/artykuly/winiarstwo/regulacja-kwasowosci-w-moszczach-i-mlodych-winach
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 sie 2022, 08:50 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

jakis1234
1650
Posty: 1653
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Wino z wiśni i porzeczki - dodawanie cukru aby nie doprowadzić do octu

Postautor: jakis1234 » niedziela, 14 sie 2022, 09:54

Tak jak Radius napisał, to już nie jest wino. To napój cukrowy o smaku wiśniowym alkoholizowany ;).
Wytrawność wina, a jego kwasowość, to dwie różne sprawy.
Jest taka fajna strona - https://wino.org.pl, proponuję poczytać jak robić wina.
A i tutaj na AD, też masz sporo wiedzy, zacznij chociażby od tego: https://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html.
A co do pytań:
1. Ile przetrzymać to wino z owocami ? Znajomi mówią że przetrzymują nawet do 6 tygodni.

Porzeczki mają pestki, które wprowadzają gorzki posmak. Generalnie owoce wyjmuje się maksymalnie po kilku dniach (są wyjątki), oddziel owoce i zostaw sam płyn. Pamiętaj o czystości i dezynfekcji używanego sprzętu.
2. Nie będzie mnie teraz tydzień czasu bo jadę na urlop, czy bezpiecznie jest teraz dodać 1kg cukru przed wyjazdem?

Cukru to tam już dałeś zdecydowanie za dużo. Wino się dosładza do smaku po całkowicie zakończonej fermentacji, gdy już jest pewność, że drożdże go nie ruszą.
3. Po oddzieleniu owoców wino będzie stało i w dalszym ciągu fermentowało, czy to wiąże się również z dodatkowym dodaniem cukru aby zabezpieczyć przed octem?

Zdecydowanie nie. Tutaj już Rastro napisał co zabezpiecza przed zepsuciem wina. Teraz będziesz miał wino mocne, bo cukru było bardzo dużo. Poczekaj, aż drożdże padną od ilości alkoholu i jak już wino się wyklaruje będziesz je mógł dopracowywać smakowo.
I czytaj, czytaj, czytaj - nie słuchaj znajomych (no chyba, że doświadczonych w tym temacie).
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 sie 2022, 09:57 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

kiwitom23
1300
Posty: 1341
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wino z wiśni i porzeczki - dodawanie cukru aby nie doprowadzić do octu

Postautor: kiwitom23 » niedziela, 14 sie 2022, 13:32

Co to za drożdże użyłeś? Z tego co piszesz to nie jest bardzo słodkie, a przy takiej ilości cukru to albo użyłeś jakiś wytrzymały szczep i wino jest bardzo mocne, albo jest bardzo słodkie. Innej możliwości nie ma. Jak najszybciej oddziel owoce i zlej sam płyn do balonu, ale po uprzedniej dokładnej dezynfekcji. Zostaw ten płyn (wino) na około 3 miesiące, po czym zlej z nad osadu i usuń ten osad z dna balonu, po czym po odkażeniu wlej wino z powrotem. Później potrzymaj do roku (czym dłużej tym lepiej) i na samym końcu degustuj i ewentualnie dosładzaj do smaku.
Reszta tak, jak szanowni przedmówcy Ci radzili.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości