Witam , nastawilem wino z ciemnego winogronu ma dopiero 3 dni i ładnie pracuje, mieszam 2 razy dziennie , proporcje wina 1 kg cukru , 1 kg winogronu , 3 litry wody (znajomy mi takie polecił ).
Teraz mam kilka pytań:
1 Kiedy wino oddzielić od owoców? ( przechowywane w 22-23 stopni)
2 po czym poznać, ze wino mam zakorkowac albo dalej wsadzić rurkę fermentacyja?
3 Co zrobić kiedy wino ma już wystarczająco %%% a drożdże w nim jeszcze są, a wino nie jest wystarczająco słodkie ?
Wino z winogron co robić
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino z winogron co robić
Kolego Sokół, zacznij od podstaw
podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html
http://wino.org.pl/old/frames/ogol_zasad.html
podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html
http://wino.org.pl/old/frames/ogol_zasad.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 20 paź 2018, 23:07
Re: Wino z winogron co robić
Ja przygotowałem odpowiednio owoce i dodałem drożdże tylko dokładnie nie wiem jakie ale do 16% i zrobiłem wszystko tak jak było napisane na nich, Ale to znaczy że moje proporcje są złe? Dodam że mam baniak 5 litrów. Ja zaczynam dopiero swoją przygodę i mi mówiono żebym tak zrobił. 1 kg cukru 1 kg winogronu i 3 litry wody to odpowiednio przygotował czyli winogron rozdrobnić wodę z cukrem wymieszać itd i wlać to do baniaka i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjna i żeby to stało około 2 tygodnie. Tylko co dalej z tym i czy to jest dobry sposób? I co mam teraz zrobić żeby coś z tego wyszło?
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 paź 2018, 09:53 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 295
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Wino z winogron co robić
Przy Twoich proporcjach 1 kg cukru i 3 litry wody wychodzi już blg 25. To już jest mocna cukrówka. A Ty dodasz jeszcze winogrona które same w sobie mają cukier. Z tego wyjdzie wino cukrowe o niewielkim smaku i zapachu winogron. Przerobienie tego ulepku przez drożdże będzie bardzo trudne, bo padną od % i część cukru zostanie nieprzerobiona. Wg mnie maksymalna ilość cukru to 1 kg na 10kg owoców.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 20 paź 2018, 23:07
Re: Wino z winogron co robić
Czyli ten mój specyfik będzie słodki i około 16 % bo takie drożdże były dane? Czy w ogóle nic z tego nie wyjdzie?
Da się coś zrobić jeszcze z tego mojego "wytworu" czy nie bardzo? I jak da się coś zrobić to kiedy i co?
Da się coś zrobić jeszcze z tego mojego "wytworu" czy nie bardzo? I jak da się coś zrobić to kiedy i co?
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 paź 2018, 19:59 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.