Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 50
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Wino z truskawek

Postautor: Gammorin » czwartek, 6 sie 2020, 23:26

Witam. Mam problem odnośnie mojego wina z truskawek. Nastaw mi sie zatrzymał. Opisze dokładnie kiedy zrobiłem nastaw, jaki dałem składni.
22 czerwca 2020 - nastaw wina z truskawek. 38kg truskawek, 6kg cukru, 6l wody, drożdże winne i pożywka.
26 czerwca 2020 - dodanie 8kg cukru i 7l wody.
26 lipca 2020 - odcedzenie moszczu i dodanie 4kg cukru.
29 lipca 2020 - dodanie drożdży i pożywki.
4 sierpnia 2020 - dodanie drożdży do restartu.

Problem zaczął się po odcedzeniu moszczu. wtedy już wino przestało pracować. Jak spróbowałem to było całkiem wytrawne, także cały cukier został przerobiony. Wtedy dodałem te 4kg cukru, jak zmierzyłem cukromierzem to pokazywało mi około 5blg. Nastaw już nie ruszył.
Wtedy po paru dniach postanowiłem dodać drugi raz drożdże i pożywkę, ale to nie pomogło.
Następnie postanowiłem kupić drożdże do restartu, ale jak je dodałem to też stoi w miejscu. Przez pierwszy dzień woda w rurce fermentacyjnej była lekko przechylona, ale teraz znów jest w poziomie. Na ulotce było napisane, że do 7 dni ma czas wznowienie fermentacji jeżeli stężenie alkoholu w nastawie nie przekracza 10%.
Pytanie teraz co robić? Bo już nie wiem sam za bardzo. Próbowałem też napowietrzyć nastaw, ale to też nie dało żadnych rezultatów. Jeżeli ktoś ma jakieś porady to bardzo bym prosił o poradę ;-).

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

defacto
800
Posty: 816
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: defacto » piątek, 7 sie 2020, 00:03

Serwus.
Tym cukrem obdzieliłbyś 3 nastawy a nie jeden. Moim zdaniem stworzyłeś bardzo niewłaściwy stosunek wody do cukru z którego wynika, że uzyskałeś nieco ponad 58blg :shock:
Moja rada.. Startuj z dużo niższego blg :D
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

dynio
250
Posty: 284
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: dynio » piątek, 7 sie 2020, 04:40

Gdzie znalazłeś taki przepis na wino truskawkowe? Truskawka ma ok 50g cukru/L. Żeby zrobić np 15% wino z truskawek na kg owoców potrzeba 0,3kg cukru i 0,5L wody.
Ty dałeś mniej wody 0,46, ale za to cukru 0,47

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

defacto
800
Posty: 816
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: defacto » piątek, 7 sie 2020, 10:32

Gammorin pisze:22 czerwca 2020 - nastaw wina z truskawek. 38kg truskawek, 6kg cukru, 6l wody, drożdże winne i pożywka.
26 czerwca 2020 - dodanie 8kg cukru i 7l wody.
26 lipca 2020 - odcedzenie moszczu i dodanie 4kg cukru.
29 lipca 2020 - dodanie drożdży i pożywki.
4 sierpnia 2020 - dodanie drożdży do restartu.

Pomijając stężenie cukru, ilość dodanych drożdży, jest poprostu szokująca. :D
Następnym razem, wyciśnij sok z owoców (lub fermentuj w pulpie) i zmierz jego blg. Jeśli będzie niskie, możesz dodać nieco cukru, żeby wzmocnić nieco moszcz. Zapamiętaj je. Wsyp pożywkę i wymieszaj. Zadaj drożdże. Kontroluj blg i w razie potrzeby dodawaj syropu cukrowego. Poza tym znać musisz odporność (tolerancję) drożdży na alkohol bo wg tego parametru, ustalasz moc wina i ilość dodawanego cukru. Jeśli do uzyskanego moszczu lub do pulpy, dodasz 10-15% świeżej wody, nic się nie stanie.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 50
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: Gammorin » piątek, 7 sie 2020, 11:29

Rozumiem panowie, że zrobiłem źle, ale czy coś jeszcze mogę z tym zrobić by ruszyło ? Poczekać do tych 7 dni, jak napisane na saszetce drożdży do restartu czy może zrobić coś jeszcze ?
A to jest ten przepis z którego zaczerpnąłem wiedzy odnośnie tego nastawu - https://wypiekibeaty.com.pl/wino-truskawkowe/

Awatar użytkownika

dynio
250
Posty: 284
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: dynio » piątek, 7 sie 2020, 11:44

Restart przy takim stężeniu alko nie ma sensu. Mozesz jedynie dodać dodatkową porcję truskawek i wody i wtedy próbować restartu ale i tak wątpię żeby to ruszyło...

Sorry że sie czepiam
Przepis jest ok, jak to liczyłeś?
Dla uzyskania aż 16% wina do 7.5kg truskawki dodać 2,4kg cukru. Ty miałeś 38kg/7.5=5,07 x 2,4=12,16 cukru a dałeś 18!

Już przed dodaniem tych 4kg cukru z obliczeń wychodzi mi że miałeś w nastawie cukru na 23% alko więc nie mogło być wytrawne w smaku.
Jeżeli dałeś bayanusy do pewnie dobilydo jakis 18%. Musiałbyś mieć kolejne 38kg truskawek żeby to rozcieńczyć i próbować restartować...

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 7 sie 2020, 11:44 przez dynio, łącznie zmieniany 3 razy.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

defacto
800
Posty: 816
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: defacto » piątek, 7 sie 2020, 12:07

Właśnie niedawno temu wróciłem z targowiska i truskawek już nie widziałem. Czy nie za już późno na truskawki? Jedynie mrożone pozostają.
Czy kolega może napisać jakie drożdże wykorzystał do startu i ile wynosi obecnie blg? - Sprawdzimy ich tolerancję. Sądzę, że tam alkoholu jest stosunkowo niewiele. Ale za to cukru jest w pyte i trzeba ten cukier wykorzystać. Trzeba pomoc koledze, no nie?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

dynio
250
Posty: 284
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: dynio » piątek, 7 sie 2020, 12:11

Ja jeszcze truskawki widziałem, ale kolega @gammorin pisze że jak dodał ostatnie 4kg to blg wyszlo mu tylko 5....(chociaż to niemożliwe po takiej ilości cukru)

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 7 sie 2020, 12:11 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


rozrywek
2000
Posty: 2088
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: rozrywek » sobota, 8 sie 2020, 01:52

Mi tu się nie zgadza mnóstwo spraw.
Źes dowalił tego cukru. Co ty robisz nastaw czy kompot?
Teraz łagodniej. Nikt cie nie ukamienuje za to.
Pewien kolega w innym temacie też walnął ulepek. Odradziłem restart. Jak to zrestartujesz i to ruszy to będzie cud. Doradziłem zmieszanie z nowym wytrawnym winkiem z samych owoców.
I nie przejmuj się drobnym niepowodzeniem.
Mi z kolei pierwsze winko wykipiało.

Wiele przepisów w necie jest bzdurnych, dlatego czasem warto przejżeć parę stron i wyciągnąć wnioski. Średnią.
Ostatnio zmieniony sobota, 8 sie 2020, 13:29 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 50
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: Gammorin » sobota, 8 sie 2020, 13:38

Wtedy jak odcedziłem moszcz i spróbowałem to naprawdę nie było czuć cukru... Wszystko przerobiło. Natomiast po rozpuszczeniu tych kolejny 4kg cukru jak zmierzyłem nastaw cukromierzem to mi wyszło 5blg. Nie wiem jak to możliwe, po prostu tak jest. Teraz w smaku jest słodkie, ale nie za słodkie. Może cukru nie było aż tak dużo, bo te truskawki w smaku nie były aż tak bardzo słodkie.
2 lata temu jak robiłem wino z jeżyn to miałem podobny problem, z tym, że wtedy dolałem trochę wody, i wino ruszyło od nowa. Wyszło dość mocne. Pytanie czy tym razem też tak spróbować ?


Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 50
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: Gammorin » sobota, 8 sie 2020, 13:42

dynio pisze:Restart przy takim stężeniu alko nie ma sensu. Mozesz jedynie dodać dodatkową porcję truskawek i wody i wtedy próbować restartu ale i tak wątpię żeby to ruszyło...

Sorry że sie czepiam
Przepis jest ok, jak to liczyłeś?
Dla uzyskania aż 16% wina do 7.5kg truskawki dodać 2,4kg cukru. Ty miałeś 38kg/7.5=5,07 x 2,4=12,16 cukru a dałeś 18!

Już przed dodaniem tych 4kg cukru z obliczeń wychodzi mi że miałeś w nastawie cukru na 23% alko więc nie mogło być wytrawne w smaku.
Jeżeli dałeś bayanusy do pewnie dobilydo jakis 18%. Musiałbyś mieć kolejne 38kg truskawek żeby to rozcieńczyć i próbować restartować...

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Tam w przepisie jest nastaw na 10l. Czyli na 10l - 2,7kg cukru jeżeli chce się osiągnąć moc około 18%. Ja robiłem nastaw w beczce 60l, czyli cukru powinienem dać około 16kg z tego co dobrze liczę.

Awatar użytkownika

dynio
250
Posty: 284
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: dynio » sobota, 8 sie 2020, 15:24

Ilość wina przeliczasz na podstawie ilości materiału, w twoim przypadku materiałem jest truskawka. Na 10L wina w przepisie jest 7,5kg truskawki. Ty miałeś 38kg truskawki czyli 5,06 razy wiecej. I o tyle powinieneś pomnożyć ilości cukru i wody...

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 50
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: Gammorin » niedziela, 9 sie 2020, 12:56

A co do dodania tej wody teraz ba tym etapie ? Jest sens spróbować według was?


rozrywek
2000
Posty: 2088
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: rozrywek » niedziela, 9 sie 2020, 17:53

Rozrzedzisz tylko i wyjdzie cienkusz.
Ani smaku ani mocy.
Następne zrobisz inaczej.
Wyszło jak wyszło. Bywa tak czasami.
Sprawdź ten miernik bo te blg jakieś dziwne.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

dynio
250
Posty: 284
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: dynio » niedziela, 9 sie 2020, 17:56

Jeżeli poziom słodkości wina (wg mnie truskawkowe najlepiej smakuje pół słodkie) Ci nie przeszkadza, to zostaw tak jak jest, nic nie kombinuj bo możesz jeszcze pogorszyć.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 50
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: Gammorin » niedziela, 9 sie 2020, 20:09

Jutro pojadę i kupię nowy cukromierz. Sprawdzę ile blg ma nastaw nim i dam wam znać.

Awatar użytkownika

defacto
800
Posty: 816
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: defacto » poniedziałek, 10 sie 2020, 04:41

Ten cukromierz walnięty masz chyba. Zmierz blg na odgazowanej, czystej próbce. Na czystej wodzie natomiast, wskazywać "0" musi. Tak sobie gdybam bo jeśli ostatnią partię cukru- 4kg dodałeś w momencie gdy drożdże zjadły 14kg cukru (w smaku było wytrawne) to po dodaniu tych 4kg, stężenie cukru zapewne musiałoby wzrosnąć do +-20 blg po czym nastaw już nie ruszył. Twój spławik pokazywał 5blg. :scratch:
Gammorin pisze:Problem zaczął się po odcedzeniu moszczu. wtedy już wino przestało pracować. Jak spróbowałem to było całkiem wytrawne, także cały cukier został przerobiony. Wtedy dodałem te 4kg cukru, jak zmierzyłem cukromierzem to pokazywało mi około 5blg. Nastaw już nie ruszył.

Dodawałeś syrop cukrowy, czy cukier kryształ pro100 do fermentora?
Bo nie może być, że po wsypaniu 4kg, blg wzrosło do 5blg. Sprawdź. Może masz grubą warstwę nieprzerobionego cukru na dnie?
Zaiste, ciekawy temat :D
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 50
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: Gammorin » piątek, 14 sie 2020, 15:54

No i panowie kupiłem nowy cukromierz, zmierzyłem i znów wyszło 5blg, czyli to nie wina zepsutego cukromierza.
Dodawałem zwykły cukier. Rozpuszczony w części nastawu wina delikatnie podgrzanym na gazie i cały czas mieszanym. Cukier rozpuścił się dobrze.

Awatar użytkownika

dynio
250
Posty: 284
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: dynio » piątek, 14 sie 2020, 16:22

Czyli wychodzi półsłodkie, ja bym już nie kombinował i zostawił

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 50
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Wino z truskawek

Postautor: Gammorin » piątek, 14 sie 2020, 16:25

Kurde, ale to nie za szybko ? Że w tak krótkim okresie przerobiło tyle cukru ? Według mnie na cichej fermentacji powinno jeszcze pracować przez parę miesięcy


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości