Wino z soku z aroni
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Wino z soku z aroni
Używaj do cukrówek. Jak Ci wszyscy radzą, klaruj grawitacyjnie. Teraz jest idealna pogoda na to - masz w okolicy 0st C, co przyśpiesza ten proces. Oczywiście uważaj, aby Ci nie zamarzło wino, jeśli będziesz tak robić.majster1 pisze:Mam jeszcze pytanie o uzywanie klarowinu. W ktorym momencie go używać? Dostałem w sklepie dwa opakowania, w saszetce klarowin 2 i w butelkce ZOL KRZEMIONKOWY. Po co to jest?
klarowin.jpg
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2586
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wino z soku z aroni
Nie, nie zrobi. Ocet robi się od dostępu powietrza i fermentacji octowej z udziałem bakterii.
Jeżeli będziesz pilnował higieny i dbał, żeby do wina nie dostawało się powietrze, to ocet się nie zrobi.
A niska temperatura przyspiesza klarowanie i nawet jak zostawisz na na małym (podkreślam małym) mrozie to nic się nie stanie. Temperatura zamarzania wina, ze względu na alkohol, jest niższa.
Jeżeli będziesz pilnował higieny i dbał, żeby do wina nie dostawało się powietrze, to ocet się nie zrobi.
A niska temperatura przyspiesza klarowanie i nawet jak zostawisz na na małym (podkreślam małym) mrozie to nic się nie stanie. Temperatura zamarzania wina, ze względu na alkohol, jest niższa.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino z soku z aroni
To bo miałem wlasnie taki problem z cydrem. Jak go wystawiłem do garażu na cichą fermentacje, to sie zrobił lekko ocet. Fakt temperatura byla za niska ponizej 10 st C. Dlatego pytam o szczelnosc tych wiader fermentacyjnych 20L, bo cydr stał w wiadrze bez dostepu powietrza, a jednak zaczął się psuć.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino z soku z aroni
Jak miałeś w wiadrze rurkę fermentacyjną i ona bulgotała, to znaczy że wiadro było szczelne. Cydr mogłeś zakazić wcześniej i wiadro, a tym bardziej temperatura nie miała na to żadnego wpływu.
Ostatnio zmieniony środa, 2 lut 2022, 15:59 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino z soku z aroni
Dodałem jeszcze 1L soku winogronowego żeby smak zrobił sie łagodniejszy. Było mocne, wytrawne, takie miało być ale w ostatnim tygodniu smak się zmienił na zwyczajnie kwaśny. Zobacze czy w tym tygodniu pojawi się jakiś nalot. Jak nic się nie zmieni to po prostu dodam cukru żeby słodkim przykryć ten smak i już.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino z soku z aroni
Zanim dodasz jakąś chemię do odkwaszania, to wystaw na parę nocy na zewnątrz to wino. Jak będą temperatury poniżej zera, to wytrąci Ci się na dnie kamień winny i kwasowość znacząco spadnie. Wtedy zlej z nad tych kamieni i powinno być lepiej.majster1 pisze:smak się zmienił na zwyczajnie kwaśny.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino z soku z aroni
No to wstaw do tego garażu i potrzymaj tam to ze 2, 3 tygodnie. Z tego co widzę temperatury nocami mają być ujemne przez następnych kilka dni, więc to na pewno pomoże. Jeżeli efekt będzie niezadowalający, to dodaj zwykłą kredę, czyli węglan wapnia w stosunku 7g na 10l wina. Możesz dodać więcej, ale nie przekraczaj granicy 1,5g na litr.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway