Wino z soku jabłkowego - co i jak?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:

Post autor: arTii »

Właśnie stałem się właścicielem 200l soku jabłkowego w rewelacyjnej cenie 1,10/zł/l - świeżo wyciśnięty - 50°Oeschela czyli jakieś 12,7BLG
Połowę chce przeznaczyć na wino (jeśli nie wyjdzie to pójdzie na rurki), a druga połowę chcę przeznaczyć na regularny nastaw.
Podrzućcie proszę wskazówki, co jak i dlaczego, żebym nie zepsuł tego dobrego.
A może wszystko przeznaczyć na wino? Tylko nie mam tylu pojemników fermentacyjnych (petainer) - musiałbym dokupić...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 paź 2018, 22:18 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
alembiki
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?

Post autor: dynio »

Rób wszystko jak na wino, najlepiej na drożdżach typu Aromactiv Complex.
Później zdecydujesz sam ile zostawić na wino, a ile przeznaczyć na rurki.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?

Post autor: arTii »

Kupiłem już drożdże tokay. 4 petainer 30l mam czyli mogę tam wpakować 4x25l=100l. Czy wlewać więcej?
Resztę do beczki 200l.
Dosładzać? Generalnie nie lubię wytrawnych win. Zdecydowanie wolę słodkie lub półsłodkie
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?

Post autor: dynio »

Możesz wlać więcej. Fermentacja potrwa dłużej bo drożdże będą to dłużej obrabiać.
Tą reszte fermentuj na dzikusach.
Ja na destylat nie dosładzam wcale i to jest wg mnie jedyna właściwa droga.
Na wino wyjdzie mało %, podbij do 20-24 blg ale w dwóch partiach na pół, druga partia po 3-5 dniach. Dosładzać na smak będziesz po skończonej fermentacji.


Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?

Post autor: arTii »

Zmiana decyzji :)
Dokupuję petainery i zrobię 8x 25l na 2 lub 3 różnych drożdżach. Zobaczę które mi najbardziej spasują :)
Dosładzać cukrem czy glukozą? A może część trzcinowym?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?

Post autor: dynio »

Jak masz to daj glukozę, różnica w smaku i zapachu w porównaniu z cukrem diametralna (zarówno wina jak i destylatu)
Trzcinowego troche szkoda...

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?

Post autor: arTii »

Glukozy jeszcze nie mam ale kupię.
A trzcinowy jeśli wniesie pozytywne nuty też mogę kupić. W końcu robię to dla siebie.
Takie wino nada się na zalanie beczek dębowych? Czy może zepsuję wino jak zaleję świeżą beczkę?
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 paź 2018, 08:07 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?

Post autor: dynio »

Jeżeli nie kupiłeś jeszcze glukozy to polecam (i nie jest to reklama) sklep deptana.pl z Łodzi. Worek 25kg z przesyłką mają chyba po 90zł.
Każde wino nadaje sie do beczki, trzeba tylko kontrolować przy nowej beczce, żeby nie przedębić.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 paź 2018, 10:39 przez dynio, łącznie zmieniany 2 razy.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

KOCU
50
Posty: 56
Rejestracja: piątek, 23 lut 2018, 11:15
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?

Post autor: KOCU »

Dodaj do tej części tylko na wino kilka goźdźików 1,2 na litr.Kobietom smakuje....tak...świątecznie:).Pamiętaj wino z soku długo się klaruje,na początku smakuje bezpłciowo..ale jak poczekasz...będziesz pan zadowolony...jak to ktoś kiedyś powiedział ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”