Właśnie stałem się właścicielem 200l soku jabłkowego w rewelacyjnej cenie 1,10/zł/l - świeżo wyciśnięty - 50°Oeschela czyli jakieś 12,7BLG
Połowę chce przeznaczyć na wino (jeśli nie wyjdzie to pójdzie na rurki), a druga połowę chcę przeznaczyć na regularny nastaw.
Podrzućcie proszę wskazówki, co jak i dlaczego, żebym nie zepsuł tego dobrego.
A może wszystko przeznaczyć na wino? Tylko nie mam tylu pojemników fermentacyjnych (petainer) - musiałbym dokupić...
Wino z soku jabłkowego - co i jak?
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 paź 2018, 22:18 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?
Kupiłem już drożdże tokay. 4 petainer 30l mam czyli mogę tam wpakować 4x25l=100l. Czy wlewać więcej?
Resztę do beczki 200l.
Dosładzać? Generalnie nie lubię wytrawnych win. Zdecydowanie wolę słodkie lub półsłodkie
Resztę do beczki 200l.
Dosładzać? Generalnie nie lubię wytrawnych win. Zdecydowanie wolę słodkie lub półsłodkie
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 524
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?
Możesz wlać więcej. Fermentacja potrwa dłużej bo drożdże będą to dłużej obrabiać.
Tą reszte fermentuj na dzikusach.
Ja na destylat nie dosładzam wcale i to jest wg mnie jedyna właściwa droga.
Na wino wyjdzie mało %, podbij do 20-24 blg ale w dwóch partiach na pół, druga partia po 3-5 dniach. Dosładzać na smak będziesz po skończonej fermentacji.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Tą reszte fermentuj na dzikusach.
Ja na destylat nie dosładzam wcale i to jest wg mnie jedyna właściwa droga.
Na wino wyjdzie mało %, podbij do 20-24 blg ale w dwóch partiach na pół, druga partia po 3-5 dniach. Dosładzać na smak będziesz po skończonej fermentacji.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?
Zmiana decyzji
Dokupuję petainery i zrobię 8x 25l na 2 lub 3 różnych drożdżach. Zobaczę które mi najbardziej spasują
Dosładzać cukrem czy glukozą? A może część trzcinowym?
Dokupuję petainery i zrobię 8x 25l na 2 lub 3 różnych drożdżach. Zobaczę które mi najbardziej spasują
Dosładzać cukrem czy glukozą? A może część trzcinowym?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?
Glukozy jeszcze nie mam ale kupię.
A trzcinowy jeśli wniesie pozytywne nuty też mogę kupić. W końcu robię to dla siebie.
Takie wino nada się na zalanie beczek dębowych? Czy może zepsuję wino jak zaleję świeżą beczkę?
A trzcinowy jeśli wniesie pozytywne nuty też mogę kupić. W końcu robię to dla siebie.
Takie wino nada się na zalanie beczek dębowych? Czy może zepsuję wino jak zaleję świeżą beczkę?
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 paź 2018, 08:07 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 524
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?
Jeżeli nie kupiłeś jeszcze glukozy to polecam (i nie jest to reklama) sklep deptana.pl z Łodzi. Worek 25kg z przesyłką mają chyba po 90zł.
Każde wino nadaje sie do beczki, trzeba tylko kontrolować przy nowej beczce, żeby nie przedębić.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Każde wino nadaje sie do beczki, trzeba tylko kontrolować przy nowej beczce, żeby nie przedębić.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 paź 2018, 10:39 przez dynio, łącznie zmieniany 2 razy.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem