Wino z ryżu - przepis

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Post autor: gadaka »

Oczywiście, że możesz modyfikować wg uznania. Kiedyś zamiast rodzynek dodałem suszoną żurawinę - wino wyszło lekko różowe.
alembiki
Awatar użytkownika

Adrian222
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 08:02
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: Adrian222 »

Głównie myślę o żurawinie i daktylach, bo bez problemu można je kupić i bez dziwnych dodatków.
A przy takim zastępowaniu dać jeden rodzaj owoców czy może zmieszać 2-3 gatunki?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: Kamal »

Można mieszać.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

gryzmo
30
Posty: 39
Rejestracja: środa, 21 paź 2015, 08:25
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: gryzmo »

Od siebie dodam, że warto zrobić drugi raz wino na tym samym ryżu i rodzynkach dodając tylko trochę nowych przypraw-goździki, imbir itp. + kwasek. Wychodzi jeszcze lepsze niż pierwsze jednak fermentacja trwa zdecydowanie dłużej i niestety czasem nie przerabia założonej ilości cukru. Ostatni zatrzymało mi się na 7Blg. ale w smaku pychota.
Awatar użytkownika

Adrian222
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 08:02
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: Adrian222 »

A jeszcze mam takie pytanie co do ziół.W przepisie Skrzycha jest dużo różnych ziół w małych dawkach i nie chce ich kupować specjalnie do wina bo reszty nie zużyje.Jeśli chciałbym dać ziół prowansalskich to ile powinienem ich dać na 20l tego wina?
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: manowar »

To jak nie chcesz dodawać tych tak jak skrzych polecał to może lepiej kupić gotową mieszankę ziół do vermutu?
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: Wald »

Z ryżu wina nie zrobisz, kropka. Bez ziół?
post118345.html#p118345
post94176.html?hilit=ry%C5%BCu#p94176
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: qwerty01 »

Mam pytanie. Czy porcję wody z cukrem należy dodać równo po tygodniou (nie zależnie czy jeszcze "bąbluje", czy poczekać, aż przestanie wychodzić powietrze?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: Wald »

To nie tak, nie przeliczaj na czas fermentacji, anie nie na to co dzieje się w rurce.
Kolejną porcję cukru, w formie syropu, dodaj jak w nastawie (winie) zostanie mniej niż 5 dkg cukru na litr płynu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: qwerty01 »

ok, sprawdziłem i mam ok 2,5 dkg na litr, więc będę dolewać. Jak rozpoznać, że drożdże jeszcze żyją, a cukru już nie ma (po czym poznać, że chcą jeszcze cukru)?
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: zzibii »

Jak poznać że drożdże pracują - słychać jak produkują dwutlenek węgla i widać to w rurce fermentacyjnej. Czy jest cukier w winie lub nastawie - od tego jest cukromierz (koszt 10 zeta) , lub od biedy można sprawdzić organoleptycznie (metoda paszczowa). Czy chcą jeszcze cukru - to zależy od początkowego blg i od stężenia alkoholu w winie/nastawie. Powyżej 16% drożdże winne zazwyczaj giną od nadmiaru %.

ownajbro
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 3 cze 2018, 23:53
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: ownajbro »

Ze swojej strony polecam skórki pomarańczy zamiast np rodzynek do wina ryżowego.

qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: qwerty01 »

Minęły 2 miesiące od postawienia wina ryżowego. Jest bardzo klarowne, ale trochę czuć gaz w winie (jak jakaś oranżadka). W smaku wydaje się ok. Ten gaz z czasem zniknie?
Awatar użytkownika

Adrian222
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 08:02
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu - przepis

Post autor: Adrian222 »

Adrian222 pisze:A jeszcze mam takie pytanie co do ziół.W przepisie Skrzycha jest dużo różnych ziół w małych dawkach i nie chce ich kupować specjalnie do wina bo reszty nie zużyje.Jeśli chciałbym dać ziół prowansalskich to ile powinienem ich dać na 20l tego wina?
Już jestem po zlaniu wina.
Dałem drożdże uniwersalne,na 20l wina poszło 45g najtańszych marketowych ziół prowansalskich a cała reszta jak w przepisie Skrzycha i wino jest super.Smak podobny jak Martini albo Ciociosan tylko dużo mniej słodkie,można pić na czysto i nie wykrzywia ze słodkości. :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”