Wino z ryżu problem.

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
ddmleczny
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 7 wrz 2013, 20:25

Post autor: ddmleczny »

Mam problem. Mam balon o pojemości 30l i zrobiłem nastaw jak w przepisie
http://alkohole-domowe.com/wino/przepis ... -ryzu.html
tyle że w podwójnej ilości. Wyszło mi ponad połowa balonu. Użyłem drożdży winnych uniwersalnych z pożywką. Dodałem też 2 słoiki kompotu z czarnej porzeczki. Leży to już 10 dni i bulka bardzo rzadko, i słabo, nawet rurką nie uchodzą gazy. Co mam zrobić? Czy zrobiłem za mały nastaw na tak duży balon? Czy może drożdże miałem za słabe? Co mam z tym począć? Przepraszam, za moje infantylne problemy, ale to moje pierwsze winko.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc, i zrozumienie.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z ryżu problem.

Post autor: gr000by »

Może warto było najpierw przeczytać o podstawach, a potem pytać? http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html

Nie napisałeś jak użyłeś drożdży (czy je namnożyłeś w postaci matki drożdżowej czy po prostu wrzuciłeś do balona), ile użyłeś pożywki i jakiej, w jakiej temperaturze stoi balon. Objętość nastawu w balonie nie ma wpływu na tempo fermentacji. Z opisu wynika, że albo nie namnożyłeś wcześniej drożdży, albo masz nieszczelne połączenie korek/szyjka balonu lub korek/rurka fermentacyjna. Ponadto miarą tempa fermentacji jest nie ilość bulgnięć, a tempo przerabiania cukru przez drożdże, które sprawdzisz za pomocą cukromierza - jest to obowiązkowy sprzęt dla winiarza. Jeżeli wskazanie cukromierza spada, to znaczy, że drożdże pracują i mają się dobrze.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ryżu problem.

Post autor: Pretender »

Cukromierz prawdę Ci powie....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”