wino z rodzynek

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy

Post autor: szfagir »

Gonek jak stwierdzisz ze wino Ci nie smakuje to przecież na rurki możesz puścić:)
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: wino z rodzynek

Post autor: siwy1121 »

Pod warunkiem, że ma taką możliwość.

KaSyX
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 22:18
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Blg i regulator kwasowości

Post autor: KaSyX »

Witam,
idąc do sklepu po normalny kwasek cytrynowy napotkałem na regulator kwasowości biowinu, tak patrząc po opakowaniu, ten wydaje się być trochę lepszy ? ;) Pytam czy :
- ten regulator kwasowości dodaje się w takiej samej ilości co kwasek cytrynowy np. w przepisie mam dodać 30g kwasku cytrynowego
- po zmierzeniu Blg cukromierzem jaką wartość odejmujemy niecukrów, też 4 ?
- rodzynki, które kupiłem to eko rodzynki, a w składzie jest napisane: węglowodany 75 g w tym cukry 73g, czyli dużo więcej niż 40 ( nie będzie za słodkie? )

Przepis z Cieślaka:
2,5 kg rodzynek
roztwór cukrowy w tym 1,55 kg cukru - obj. 10 l
30 g kwasku cytrynowego

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: wino z rodzynek

Post autor: sztender »

Powinien być lepszy bo jest to mieszanka kilku kwasów a nie tylko cytrynowy. Spotkałem się z opinią, że daje w smaku łagodniejszą kwasowość. Ja używam Biowinowskiego. Nie dawaj całej dawki do fermentacji, jak przekwasisz będzie problem. Po fermentacji dokwasisz do smaku.
http://latawce.phorum.pl

andre142
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 26 mar 2015, 20:22
Re: wino z rodzynek

Post autor: andre142 »

Witam, chciałbym się podłączyć do tematu z zapytaniem. Robię też wino z rodzynek - ma już 5 tydzień i zamiast bulkać zaciąga powietrze. Co z tym zrobić?
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: wino z rodzynek

Post autor: inblue »

@andre142 - Sprawdź aktualną wartość °Blg, podaj przepis wg którego robiłeś.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: wino z rodzynek

Post autor: W_TG »

Jestem na początku robienia wina z rodzynek.
Rodzynki kupiłem hurtem karton 12,5 kg.
Co prawda 2 gatunek, ale... Rodzynki DUŻE, SŁODKIE, pyszne w smaku, lekko brązowe.
Zawartość glukozy jest tak duża że jedząc je da się wyczuć wykrystalizowaną glukozę.
Marketowe w stosunku do nich to dno i metr mułu. Na prawdę polecam
No i cena 7 zł/kg :respect:
Sprzedaje je firma z Gliwic - Savpol ma też kilka oddziałów
http://www.savpol.pl/Piekarnie_i_cukier ... .pl/Oferta
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

andre142
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 26 mar 2015, 20:22
Re: wino z rodzynek

Post autor: andre142 »

Wino ma 10blg a robię je według przepisu Cieślaka.Wino już się ustabilizowało i zaczęło znowu normalnie pracować.Nie wiem i chyba nigdy sie nie dowiem jaka była przyczyna ze wino pracowało odwrotnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”