Wino z owocu granatu.

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
Kurlin
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 2 gru 2017, 23:09

Post autor: Kurlin »

Witam serdecznie :)
Na wstępie pragnę zaznaczyć że jestem laikiem jeśli chodzi o produkcję wina bo zazwyczaj zajmowałem się nalewkami :), ale do rzeczy. Zdobyłem sporom ilość granatów (50 sztuk) i zamierzam zrobić z nich wino. Plan mam następujący:
1) dobrać się do "pestek" zgnieść je np. tłuczkiem do ziemniaków a następnie wrzucić do balona 15 litrowego. Z tej ilości owoców myślę, że będę miał ok. 7-8 kg miazgi.
2) dodam drożdże bayanus oraz pożywkę aktivit
3) chciałem również rozpuścić na początek 1 kg cukru w 3l wody.
Tak wygląda mój plan i teraz mam pytanie do Was drodzy forumowicze:
1) czy powyższy plan ma jakiś sens ?
2) czy z tych proporcji uda mi się osiągnąć jakieś 12 litrów winka ?
3) kiedy odrzucić owoce ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Wino z owocu granatu.

Post autor: manowar »

Takiego wina nie piłem i nie robiłem, ale granaty zdarza mi się jeść. Pestki są gorzkie i ja bym bał się zostawiać je w winie. Raczej bym wyciskał sam sok i ten fermentował. Choć pewnie bym nie fermentował bo wino jest ryzykowne a świeżo wyciskany sok przepyszny :D
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”