Witam, zrobiłem nastaw z jeżyn.
Wino z jeżyn 2022r.
02.08.2022 - 11kg jeżyn, 2kg cukru rozpuszczone w 6l wody i wlanie do balona.
03.08.2022 - 11kg jeżyn, 3kg cukru rozpuszoczne w 4l wody i wlanie do balona.
04.08.2022 - 6kg jeżyn, 3kg cukru rozpuszczone w 3l wody i wlanie do balona. Dodanie drożdży i pożywki do nastawu.
05.08.2022 - 6kg jeżyn, 3,5l wody.
14.08.2022 - 6kg cukru rozpuszczone w 6l wody.
26.08.2022 - sprawdzenie nastawu. Na obecną chwilę ma 6blg.
02.09.2022 - odcedznenie moszczu. Na obecną chwilę jest 5blg.
06.09.2022 - 1kg cukru rozpuszczony w 3l wody.
10.10.2022 - sprawdzenie nastawu. Na obecną chwilę ma 6blg.
Czyli ogólnie w nastawie było 34kg jeżyn, 15kg cukru i 25,5l wody. Wino już przestało pracować. W smaku jest dość mocne i mało słodkie, ale już nie pracuje. Według was powinienem spróbować je zrestartować? Dziś jak mierzyłem to ma 6blg.
Wino z jeżyn
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino z jeżyn
Co Ty chcesz restartować, jak ukatrupiłeś drożdże stężeniem alkoholu? Chcesz więcej ofiar?
Nie chce mi się pisać po raz ÓSMY tego samego w ciągu ostatnich trzech dni, tak więc poczytaj sobie moje posty w poniższych wątkach.
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p275274
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p275257
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p275256
@Qba błagam publikuj ten tekst winiarski, bo to przechodzi ludzkie pojęcie, co się tu dzieje ostatnio!!!
Nie chce mi się pisać po raz ÓSMY tego samego w ciągu ostatnich trzech dni, tak więc poczytaj sobie moje posty w poniższych wątkach.
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p275274
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p275257
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p275256
@Qba błagam publikuj ten tekst winiarski, bo to przechodzi ludzkie pojęcie, co się tu dzieje ostatnio!!!
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wino z jeżyn
Niestety obawiam się, że jakiekolwiek poradniki i tak nie zmienią tego stanu.
Kolego Gammorin, wino skończyło swoją pracę, nie ma co restartować.
Blg na poziomie 6 to mniej więcej niecukry, tego już się nie da przefermentować.
Zostaw teraz to wino. Zlej za kilka miesięcy, żeby pozbyć się osadu.
I znowu zostaw, zlej za kolejne kilka miesięcy i jak już nie będzie zrzucać osadu, będziesz mógł dosłodzić do smaku i zabutelkować.
To jest zajęcie dla ludzi cierpliwych.
To tak w skrócie.
A Ty wykorzystaj ten czas na lekturę forów winiarskich i innych miejsc o tej tematyce (poszukaj chociażby blog i filmy Skipiora).
Widzę Kiwitom, że już też nie wyrabiaszCzyli ogólnie w nastawie było 34kg jeżyn, 15kg cukru i 25,5l wody.
Niestety obawiam się, że jakiekolwiek poradniki i tak nie zmienią tego stanu.
Kolego Gammorin, wino skończyło swoją pracę, nie ma co restartować.
Blg na poziomie 6 to mniej więcej niecukry, tego już się nie da przefermentować.
Zostaw teraz to wino. Zlej za kilka miesięcy, żeby pozbyć się osadu.
I znowu zostaw, zlej za kolejne kilka miesięcy i jak już nie będzie zrzucać osadu, będziesz mógł dosłodzić do smaku i zabutelkować.
To jest zajęcie dla ludzi cierpliwych.
To tak w skrócie.
A Ty wykorzystaj ten czas na lekturę forów winiarskich i innych miejsc o tej tematyce (poszukaj chociażby blog i filmy Skipiora).
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Wino z jeżyn
Wiesz, wydawało mi się, że drożdże za szybko padły. Mam takie samo wino z zeszłego roku i ono do tej pory jeszcze wolno sobie pracuje. Zdziwiło mnie to, bo proporcje były podobne.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony wtorek, 11 paź 2022, 13:39 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.