Wino z jeżyn

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 62
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03

Post autor: Gammorin »

Witam, zrobiłem nastaw z jeżyn.

Wino z jeżyn 2022r.
02.08.2022 - 11kg jeżyn, 2kg cukru rozpuszczone w 6l wody i wlanie do balona.
03.08.2022 - 11kg jeżyn, 3kg cukru rozpuszoczne w 4l wody i wlanie do balona.
04.08.2022 - 6kg jeżyn, 3kg cukru rozpuszczone w 3l wody i wlanie do balona. Dodanie drożdży i pożywki do nastawu.
05.08.2022 - 6kg jeżyn, 3,5l wody.
14.08.2022 - 6kg cukru rozpuszczone w 6l wody.
26.08.2022 - sprawdzenie nastawu. Na obecną chwilę ma 6blg.
02.09.2022 - odcedznenie moszczu. Na obecną chwilę jest 5blg.
06.09.2022 - 1kg cukru rozpuszczony w 3l wody.
10.10.2022 - sprawdzenie nastawu. Na obecną chwilę ma 6blg.

Czyli ogólnie w nastawie było 34kg jeżyn, 15kg cukru i 25,5l wody. Wino już przestało pracować. W smaku jest dość mocne i mało słodkie, ale już nie pracuje. Według was powinienem spróbować je zrestartować? Dziś jak mierzyłem to ma 6blg.
promocja

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wino z jeżyn

Post autor: czytam »

nie
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino z jeżyn

Post autor: kiwitom23 »

Co Ty chcesz restartować, jak ukatrupiłeś drożdże stężeniem alkoholu? Chcesz więcej ofiar?

Nie chce mi się pisać po raz ÓSMY tego samego w ciągu ostatnich trzech dni, tak więc poczytaj sobie moje posty w poniższych wątkach.

https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p275274

https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p275257

https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p275256

@Qba błagam publikuj ten tekst winiarski, bo to przechodzi ludzkie pojęcie, co się tu dzieje ostatnio!!!
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wino z jeżyn

Post autor: jakis1234 »

Czyli ogólnie w nastawie było 34kg jeżyn, 15kg cukru i 25,5l wody.
Widzę Kiwitom, że już też nie wyrabiasz ;)
Niestety obawiam się, że jakiekolwiek poradniki i tak nie zmienią tego stanu.
Kolego Gammorin, wino skończyło swoją pracę, nie ma co restartować.
Blg na poziomie 6 to mniej więcej niecukry, tego już się nie da przefermentować.
Zostaw teraz to wino. Zlej za kilka miesięcy, żeby pozbyć się osadu.
I znowu zostaw, zlej za kolejne kilka miesięcy i jak już nie będzie zrzucać osadu, będziesz mógł dosłodzić do smaku i zabutelkować.
To jest zajęcie dla ludzi cierpliwych.
To tak w skrócie.
A Ty wykorzystaj ten czas na lekturę forów winiarskich i innych miejsc o tej tematyce (poszukaj chociażby blog i filmy Skipiora).
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 62
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Wino z jeżyn

Post autor: Gammorin »

Wiesz, wydawało mi się, że drożdże za szybko padły. Mam takie samo wino z zeszłego roku i ono do tej pory jeszcze wolno sobie pracuje. Zdziwiło mnie to, bo proporcje były podobne.

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony wtorek, 11 paź 2022, 13:39 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”