Wino z jabłek

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy

Post autor: Wald »

Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 14:41
Re: Wino z jabłek

Post autor: akszar28 »

U mnie wygląda to własnie tak.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Wald »

Czyli masz mocną, zdrową matkę drożdżową i możesz szczepić nią nastaw. Jeśli czekasz już z sokiem, dodawaj ją od razu. Jak masz jeszcze nie gotowy i trzeba MD przetrzymać dwa, trzy dni, dodaj 1/4 litra wody z cukrem i szczyptą pożywki jak na początku, albo szklankę soku. To ją jeszcze wzmocni.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 14:41
Re: Wino z jabłek

Post autor: akszar28 »

Wczoraj zrobiłem nastaw, do 20 l czystego soku z jabłek dodałem 2 kg rozpuszczonego cukru. Cały nastaw miał 20 blg, teraz po kilku dniach dodam resztę cukru czyli ok 1.2 kg i pytanie jaką ma mieć wartość blg? Ile to tyle czy jest ona określona? i czy po ok 6 tygodniach również jest określona zawartość cukru dla wina 14 %-ego? I jeszcze jedno pytanie na forum przeczytałem żeby mieszać balonem jak pojawi sie pulpa na powierzchni robić tak ?

arch1
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 18 paź 2013, 17:46
Re: Wino z jabłek

Post autor: arch1 »

Witam, podpinam się pod pytania kolegi wyżej - jeśli można, to proszę o odpowiedź.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: gr000by »

Mieszać balonem w trakcie fermentacji w celu rozbicia czapy owocowej można, a nawet jest wskazane to robić. Czapa owocowa nie oddaje swojej dobroci do nastawu i może zapchać rurkę fermentacyjną.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

podrezan
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2013, 18:57
Re: Wino z jabłek

Post autor: podrezan »

akszar28 pisze: Cały nastaw miał 20 blg, teraz po kilku dniach dodam resztę cukru czyli ok 1.2 kg i pytanie jaką ma mieć wartość blg? Ile to tyle czy jest ona określona? i czy po ok 6 tygodniach również jest określona zawartość cukru dla wina 14 %-ego?
Po pierwsze- musisz wrócić do teorii, trzeba zrozumieć proces. Ile procent alkoholu ma być w końcowym winie decydujesz Ty na początku. Pierwszy cukier dodajesz do moszczu w takiej ilości, aby Blg wynosiło 20-24. Następnie dajesz pracować drożdżom. Ile one będą pracować zależy od ich humoru. W każdym bądź razie, gdy fermentacja będzie zwalniać, mierzysz Blg. Jeśli jest w okolicach 5 dodajesz kolejną porcję cukru. Jeśli dodasz już cały cukier, czekasz, aż ustanie fermentacja. Wskaźnikiem tego jest Blg w okolicach od -4 do 0 Blg. Wniosek: drożdże skonsumowały cały cukier, wysrały alkohol ;) w ilości zaplanowanej przez Ciebie. W tym momencie wino masz wytrawne. Ale wróć do teorii, będzie o wiele łatwiej.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Rusin »

Panowie można zrobić wino jabłkowe bez wyciskania soku?
In vino veritas, in aqua sanitas

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: tomhas »

Możesz zemleć jabłka i papkę wrzucić po butli, po burzliwej jak papka opadnie ściągnąć z nad osadu i dalej fermentować samą ciecz.
Jednak pozbycie się papki z butli nie jest takie proste, dlatego najczęściej fermentuje się sam sok z jabłek.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Kamal »

Tak, idź do biedronki albo hurtowni i kup sok w kartonie. Nie będziesz musiał go wyciskać z jabłek. :)
Obrazek

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Rusin »

Nie chce kupnego soku. Ale czym zmielić 100kg jabłek?
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Kamal »

Jakąś dużą sokowirówką, albo elektryczną maszynką do mięsa.
Obrazek

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Rusin »

Myślałem o tym ale to i tak zabierze sporo czasu którego teraz będę miał coraz mniej.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: gr000by »

Maszynka do mięsa z przystawką do szatkowania w plastry. W 8 godzin powinieneś się zmieścić z przerwami na niejedno piwo i posiłek plus mycie na koniec, ja w 5h przerobiłem tak 8 wiaderek (jakieś 60kg, może więcej) gruszek nie najmiększej odmiany. Wrzucić do beczki, później tylko dodać MD, pełną dawkę pektoenzymu i zabełtać mieszadłem w wiertarce. Po najpóźniej 3 dniach w 18*C powinieneś mieć papkę do przeciśnięcia przez worek filtracyjny, co pozwoli uzyskać moszcz do dalszej obróbki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: mirek109 »

Rusin pisze:Nie chce kupnego soku. Ale czym zmielić 100kg jabłek?
Ja bym nie mielił. Mniej pracy przy rozkrawaniu a i efekt moim zdaniem większy.
Kiedy zmielisz to za bardzo rozdrobnisz. Nie pozwoli ci to destylować z owocami jeżeli nie masz "płaszcza wodnego". Jabłka puszczą sok, będą fermentować na własnych drożdżach więc podkład pod sito będzie. Na sito owoce i produkt więcej niż pierwsza klasa na postillu/alembiku.
Takie jest moje zdanie.
Gdybym robił tylko płynu to owoce bym dodał do nastawu cukrowego.
Drugi raz owoce to nic złego bo smak zawsze przejdzie.

Smacznego i na zdrowie ;)

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Rusin »

To chyba lepiej na rurki to przygotować dodać trochę wody bo będzie łatwiej co nie?
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: gr000by »

Dokładnie. Wino z jabłek można robić na małą skalę bez prasy, ale jak przychodzi 50kg i więcej to wypadałoby mieć prasę i rozdrabniarkę do owoców. Do destylacji nic się nie stanie jak dodasz 10-20% objętości wody do pulpy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Kamal »

No chyba, że jest ktoś zawzięty na zrobienie wina jabłkowego w większej ilości. Jak już się uparłeś na większą ilość wina, to idź za radą gr000bego. Czyli posiekaj w plastry, wrzuć do beczki dodaj cukier i drożdże. A później odciśnij przez worek filtracyjny, i podaj dalszej fermentacji.
Obrazek

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Rusin »

Tak zrobię bo innej rady nie ma. A w beczcce nie będzie problemu z rozdrobnieniem owoców i odlaniem ich.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Kamal »

Życzę powodzenia. Opisz wyniki. ;-)
Obrazek

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Rusin »

I tak bardziej nastawiam się na rurki ale zobaczymy. Najpierw muszę odpady załatwić.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Kamal »

Jedź na rynek, tam mają nieraz niskie ceny jabłek.
Obrazek

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Rusin »

Liczę że załatwie te co są poza sortem w gratisie lub za 0.7 :)
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: Kamal »

Albo za przysłowiowe grosze. :-)
Obrazek

akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 14:41
Re: Wino z jabłek

Post autor: akszar28 »

Witam zabrałem się dzisiaj za robienie winna Jabłkowego z niewielka ilością gruszek. Miałem ok. 33 kg jabłek i 10 kg gruszek, owoce przerobiłem w sokowirówce i wyszło mi +- 16 l. soku z jabłek i 4 l soku z gruszek. Po zmieszaniu soków wyszło 12 blg. po dodaniu 2 kg cukru blg wyszło 20. planuje wino półsłodkie 13-14 % i tu pytanie aby takie wyszło to muszę w następnej porcji dodać 1.5 kg cukru??? Czy dodanie 18 g kwasku cytrynowego będzie wystarczającą ilością?? Niestety użyłem jabłek deserowych więc nie spodziewam sie wielkiego szału ale szkoda by było tez doszczętnie je zepsuć dlatego te pytania.

akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 14:41
Re: Wino z jabłek

Post autor: akszar28 »

Znowu proszę o rade prawdopodobnie 30 l nastawu pójdzie do wylania.... :( poczytałem forum i pierwszy raz mnie podkusiło żeby dodać piro do nastawu w celach stabilizacji. Niestety piro było Biowinu, w instrukcji pisało 1 g na 3-5 l ja dałem 3 g no i stało się trzecia MD nie pracuje wszystko zdycha jak na pustyni, wietrze nastaw przelewam robię co mogę i nic teraz czekam na drożdże aktywne PDM może one ruszą ale wątpię. Może wy znacie jakiś sprawdzony przepis żeby ruszyć nastaw, a czas ucieka bo soczek w balonie leży już 5 dzień ... :(

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: eldier »

Najlepiej jakbyś dodał świeżego soku, albo nawet z kartonu jak już nie dasz rady świeżego pozyskać. Proponuje dodać 10l, rozcieńczysz w ten sposób piro i drożdże może ruszą, chociaż jak na 30l to ta dawka nie jest jakaś strasznie za duża.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: gr000by »

Jak już ci przyjdą drożdże aktywne to zrób tak. Weź litr soku jabłkowego 100% i dodaj do niego drożdże + pakiet pożywek (podstawowa i trochę kompleksowej). Jak zaczną PRACOWAĆ (sok zacznie solidnie musować, ok. 24h) dodaj 0,3-0,4 litra wina. Jak zacznie znów solidnie pracować dodajesz kolejne 0,5-0,6l wina. I tak powtarzasz 3-4 razy i dodajesz "nakręconą" do oporów matkę drożdżową do reszty wina, nie mieszając, po prostu wlewając ją na wierzch. Po 2-3 dniach jak podejmą pracę to dopiero wtedy mieszasz całość. Powodzenia z restartem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 14:41
Re: Wino z jabłek

Post autor: akszar28 »

Mówiąc ze mam dodać 0,3 l wina mówimy o moim winie z piro które nie chce ruszyć? Z góry dziękuje za rady, jeśli wino ruszy to dodać kwasku cytrynowego czy na razie nie?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: gr000by »

Tak, chodzi o wino z piro. Co do kwasku to zawsze możesz go dodać pod koniec fermentacji lub już podczas klarowania, bo może nie być potrzebny lub w mniejszej ilości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: eldier »

Generalnie wino jabłkowe robi się z samego soku, a ten zazwyczaj ma trochę za wysoką kwasowość - a więc dodatek kwasku moim zdaniem jest zbędny. Powinieneś raczej pomyśleć jak obniżyć kwasowość - rozcieńczyć wodą i dodać rodzynek, albo zastosować drożdże redukujące kwas jabłkowy.

akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 14:41
Re: Wino z jabłek

Post autor: akszar28 »

Tylko ze moje wino jest zrobione ze słodkich jabłek (chociaż wiem ze powinny być kwaśne) dlatego zastanawiałem się nad kwaskiem.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: gr000by »

Na razie zostaw jak jest, dokwasić po fermentacji zawsze zdążysz.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 14:41
Re: Wino z jabłek

Post autor: akszar28 »

Zrobiłem tak jak mówił "gr000by" tj kupiłem 5 l 100% soku dodałem PDM-y po 24 h dodałem 0.5 l wina i hula jak trzeba, dzisiaj wróciłem z pracy a tu wino ruszyło.. :) co zrobić dodać te 5 l soku? szkoda by go wylać, ale z drugiej strony czy nie będzie za dużo drożdży w winie?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: gr000by »

Wystarczyły litr soku, ale jak już drożdże się rozkręciły to bazuj na tych pięciu litrach, też będzie dobrze.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 14:41
Re: Wino z jabłek

Post autor: akszar28 »

Ale chodzi o to że wino w którym było piro też się rozkręciło i teraz nie wiem czy zmieszać ze sobą dwa wina?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: gr000by »

Twój wybór. Jak to czysto jabłkowe to lepiej dać mniej drożdży, a dłużej poczekać, ale nie wiadomo jak z kondycją tych drożdży w winie z piro. Fermentuj równolegle ten sok, jak coś to go wykorzystasz na cydr, jak wino sobie dobrze poradzi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 14:41
Re: Wino z jabłek

Post autor: akszar28 »

no to ok. tak zrobię za parę dni sprawdzę BLG i będzie wiadomo czy drożdże dobrze się rozwijają. A wracając do pytania z "góry" 20 l soku 12 blg + 2 kg cukru = 20 blg żeby wino wyszło 14 % muszę dodać 1.5 kg cukru?

akszar28
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 14:41
Re: Wino z jabłek

Post autor: akszar28 »

No i chyba po winie... :( prawdopodobnie wdała się infekcja wartośc blg 5 a wino bardzo kwaśne zapach intensywny prawdopodobnie mam 25 l. octu :(
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino z jabłek

Post autor: ramzol »

Kup kredę jak się ocet zrobił, dofermentuj i na rury. Może coś z tego będzie. Próbowałeś ,czy tylko po zapachu?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”