Witam wszystkich forumowiczów, od dłuższego czasu zastanawiałem się nad zrobieniem pierwszego wina. Wczoraj zebrałem się do tego i zakupiłem wiaderko fermentacyjne 33 litrażowe oraz reszte potrzebnych na początek komponentów. Na początek pokroiłem ok 10 kg jabłek wrzuciłem je w małych kawałkach do wiaderka. Jabłka sięgały do kreski oznaczającej 15 litrów, zgodnie z radą pana w sklepie z przyrządami do produkcji własnych trunków w moim mieście, dodałem do owoców 4 litry wody wymieszanej z 2 kg cukru i zalałem owoce tak aby woda je przykryła. Teraz pytanie czy te rady rzeczywiście były dobre? Odkąd zrobiłem nastaw cały czas czytam różne przepisy i wydaje mi się, że coś jest nie tak. Całość jest w wiadrze od 22:00 a jakoś od godziny bulgota co dziesięć minut. Zastanawiam się czy wszystko jest okey. Jeśli tak to pytanie ile teraz ma tak pracować i kiedy mam przystąpić do następnego etapu.
Jeśli coś jest nie tak to proszę napiszcie mi i powiedzcie mi czy mogę to jeszcze odratować. Z góry dzięki i jeśli powielilem temat to z góry przepraszam, ale nic innego za pomocą wyszukiwarki nie znalazłem. Pozdrawiam forumowiczów!
Wino z Jabłek - pierwsza produkcja
-
- Posty: 2586
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wino z Jabłek - pierwsza produkcja
A dałeś tam drożdże do wina? Nie napisałeś co z drożdżami.
Skoro bulka, to pracuje, ale jeżeli na dzikich drożdżach, to efekt może być nieciekawy.
Warto jeszcze dodać pektoenzym.
Poczytaj o produkcji wina z chociażby tutaj https://alkohole-domowe.com/forum/podst ... t6449.html i nie słuchaj rad "pana ze sklepu".
Skoro bulka, to pracuje, ale jeżeli na dzikich drożdżach, to efekt może być nieciekawy.
Warto jeszcze dodać pektoenzym.
Poczytaj o produkcji wina z chociażby tutaj https://alkohole-domowe.com/forum/podst ... t6449.html i nie słuchaj rad "pana ze sklepu".
Ostatnio zmieniony środa, 18 sie 2021, 08:32 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 18 sie 2021, 00:36
-
- Posty: 2586
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wino z Jabłek - pierwsza produkcja
A co chcesz z tego zrobić?
Jeżeli wino, to na 15 litrów pulpy z jabłek 4 litry wody nie powinny za mocno rozwodnić wina, chociaż najlepiej robić z czystego soku, bez dodatku wody.
Trochę to jeszcze zależy od jabłek, na ile były aromatyczne, dojrzałe.
Jeżeli wino, to na 15 litrów pulpy z jabłek 4 litry wody nie powinny za mocno rozwodnić wina, chociaż najlepiej robić z czystego soku, bez dodatku wody.
Trochę to jeszcze zależy od jabłek, na ile były aromatyczne, dojrzałe.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 18 sie 2021, 00:36
Re: Wino z Jabłek - pierwsza produkcja
Jak najbardziej wino... No mam nadzieje, że nie rozwodniłem za bardzo, a jesli już tak zrobiłem to co w tym przypadku? co z tego wyjdzie?jakis1234 pisze:A co chcesz z tego zrobić?
Jeżeli wino, to na 15 litrów pulpy z jabłek 4 litry wody nie powinny za mocno rozwodnić wina, chociaż najlepiej robić z czystego soku, bez dodatku wody.
Trochę to jeszcze zależy od jabłek, na ile były aromatyczne, dojrzałe.
-
- Posty: 2586
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wino z Jabłek - pierwsza produkcja
Powinno być dobrze, jeżeli za bardzo rozwodniłeś, to wino będzie puste, ale myślę, że tej wody nie było aż tak dużo, żeby mocno rozwodnić wino.
Następnym razem staraj się nie dodawać za wiele wody, to się robi ze względu na kwasowość moszczu.
Jeżeli jest za kwaśny, to się rozcieńcza trochę wodą. Jak rozumiem, Ty kwasowości nie mierzyłeś.
Wino z jabłek robię z samego soku, na ogół nie ma potrzeby rozcieńczać.
Następnym razem staraj się nie dodawać za wiele wody, to się robi ze względu na kwasowość moszczu.
Jeżeli jest za kwaśny, to się rozcieńcza trochę wodą. Jak rozumiem, Ty kwasowości nie mierzyłeś.
Wino z jabłek robię z samego soku, na ogół nie ma potrzeby rozcieńczać.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt: