Dzień Dobry,
W ubiegły czwartek nastawiłem wino z dzikiej róży i głogu ( 1.8 kg dr i około 0.8 kg głogu - nastaw na 10L wina). Wczoraj dostałem około 1.8 kg dzikiej róży, a zamrożony mam niecały kilogram głogu więc składniki na kolejne 10L. Planowałem robić 2 nastaw, ale kolejna partia owoców trochę mi namieszała i zastanawiam się jak to zrobić. Czy gdy za 6 tygodni oddzielę owoce to mógłbym dodać do nich zamrożoną aktualnie dziką róże i głóg i zrobić nastaw 20L lub bardziej ekstraktywny 15 litrowy. Nie widzi, mi się robić 2 nastawów po 10L, a następnie z nich kolejnych 2 z faktu że nie posiadam tylu balonów 10L.
Pozdrawiam
Wino z dzikiej róży i głogu - pytanie
-
- Posty: 2557
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Wino z dzikiej róży i głogu - pytanie
Ja bym nie czekał ze świerzymi owocami... dał by DR czas na przemarznięcie i dodał do tego co już pracuje najszybciej jak to możliwe myślę że owoce dodane po tygodniu nie powinny być problemem. No i oczywiście korekta objętości a co za tym idzie dodanego cukru według wyliczeń planowanej mocy abo proporcjonalnie do przepisu.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wino z dzikiej róży i głogu - pytanie
Przy takich ograniczeniach, to trudno tutaj cokolwiek wymyślić.
Ja bym dokupił jakiś fermentor i zrobił nowy nastaw.
Tym bardziej, że warto na róży i głogu zrobić drugi nastaw na tych samych owocach, dodając rodzynki, tak zrobiłem i wyszło fajne wino
Czy gdy za 6 tygodni oddzielę owoce to mógłbym dodać do nich zamrożoną aktualnie dziką róże i głóg i zrobić nastaw 20L lub bardziej ekstraktywny 15 litrowy.
To jak chciałeś zrobić nastaw 20 l?Zapomniałem dodać, fermentacje przeprowadzam w pojemniku fermentacyjnym 15L więc dodanie owoców do nastawu nie wchodzi w grę.
Przy takich ograniczeniach, to trudno tutaj cokolwiek wymyślić.
Ja bym dokupił jakiś fermentor i zrobił nowy nastaw.
Tym bardziej, że warto na róży i głogu zrobić drugi nastaw na tych samych owocach, dodając rodzynki, tak zrobiłem i wyszło fajne wino
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 lis 2020, 14:50 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Wino z dzikiej róży i głogu - pytanie
Na dniach przyjdzie do mnie drugi pojemnik o pojemności 34L, więc jak już oddzielę owoce będę mógł nastawić większą ilość. Czy gdy przyjdzie do mnie drugi pojemnik to nie będzie problemem jeśli aktualnie fermentujący nastaw przeleje do większego pojemnika i dodam owoce + uzupełnię wodę i cukier wg proporcji z przepisu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 lis 2020, 15:27 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 112
- Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino z dzikiej róży i głogu - pytanie
Nie będzie problemu, spokojnie możesz nastaw przelać i dodać dodatkową część wody oraz cukru zachowując rozsądek by nie przesłodzić.
Poczekał bym natomiast aż cukier w nastawie trochę spadnie tak do chociaż 5Blg, a następnie dodał brakującą cześć syropu cukrowego.
Poczekał bym natomiast aż cukier w nastawie trochę spadnie tak do chociaż 5Blg, a następnie dodał brakującą cześć syropu cukrowego.
Pozdrawiam
Temat własny:
Temat własny:
Treść ukryta: