Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Wino z czarnej porzeczki

Postautor: Gammorin » poniedziałek, 13 wrz 2021, 16:15

Witam zrobiłem nastaw wina porzeczkowego. Pytanie takie ogólne mam do was czy byście coś w nim zmienili ?

31.07.2021 - około 30kg czarnej porzeczki obrane, umyte i zmiażdżone dane do beczki. 7kg cukru rozpuszczone w 8l wody i dane do nastawu.
1 opakowanie pożywka do drożdży z witaminami.
Drożdże winiarskie na 2x25l.
06.08.2021 - rozpuszczenie 7kg cukru w 7l wody i dodanie do nastawu.
1 opakowanie pożywki do drożdży z witaminami.
29.08.2021 - odcedzenie owoców i przelanie wina do balonu. Rozpuszczenie 2kg cukru w 2l wody i dodane do balona.

Dziś jak zmierzyłem, to nastaw ma 15blg i puka raz na około 5min.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

kiwitom23
450
Posty: 482
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: kiwitom23 » poniedziałek, 13 wrz 2021, 16:41

Trochę za mało informacji. Jaka jest objętość nastawu, ile litrów? Jakie było BLG początkowe i kwasowość nastawu? Jakie BLG przy dodawaniu drugiej porcji syropu cukrowego? Jakie BLG przy dodawaniu trzeciej porcji syropu cukrowego?

Ja robię przeważnie czarną porzeczkę pomieszaną z czerwoną (50 na 50%), wychodzi dużo lepsze. Czasami dodaję też agrest.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1650
Posty: 1668
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 13 wrz 2021, 16:45

Za mało cukru :hahaha: Dodaj jeszcze z 10kg :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 163
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: freek » poniedziałek, 13 wrz 2021, 17:17

No to żeś chłopie poleciał po bandzie teraz, skąd masz ten przepis? Jaki procent alkoholu chciałeś osiągnąć finalnie?? Nie wspominając oczywiście o kwasowości i odpowiednim rozcieńczeniu soku. Ogólnie za mało wody, za dużo cukru i za mało żeś poczytał wcześniej. Takie pytanie czy pierwszy raz robisz wino z czarnej porzeczki?

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
850
Posty: 862
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: MASaKrA_Domingo » poniedziałek, 13 wrz 2021, 18:27

16kg cukru na 30kg owoców?? Ło matko, przesadziłeś. Już 7kg wystarczyłoby, ewentualnie ostatnie 2kg jako zrobienie mocnego wina.

Na drugi raz pomiń punkt dwa i będzie OK.

Wino nie zejdzie Ci już wiele niżej. Zrobiłeś mocny ulepek. Totalnie przesłodzony niestety.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: Gammorin » poniedziałek, 13 wrz 2021, 18:40

Wyszło około 45l wina teraz. Czuć bardzo mocno owocami. To moje pierwsze podejście do porzeczki.
Kierowałem się tym przepisem - https://browin.pl/przepisnik/przepis/wino-z-czarnej-porzeczki , mój nastaw był w beczce 60l.
To teraz takie pytanie mam, może dodać trochę wody do nastawu?

Awatar użytkownika

kiwitom23
450
Posty: 482
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: kiwitom23 » poniedziałek, 13 wrz 2021, 19:18

Łopatologicznie: zakładasz najpierw moc wina jaką chcesz osiągnąć na podstawie wzoru: 17g cukru x ilość litrów nastawu x procent jaki chcesz osiągnąć. Od tego co Ci wyjdzie odliczasz ilość cukru zawartego w owocach. Np. chcesz zrobić wino o mocy 15% (sprawdzasz drożdże, czy wytrzymają taki %) w ilości 60 litrów, a same owoce dają wynik 5BLG, czyli jest w nich 50g cukru na 1kg. Przy 60 litrach będzie to około 3000g w samych owocach. Więc wzór w tym przypadku wygląda następująco: 17g x 60l x 15% = 15300g - 3000g (cukier w owocach) = 12300g, czyli musisz dodać 12,3kg cukru.
Jeżeli drożdże wytrzymują stężenie 15%, dajesz tylko te 12,3kg w kilku partiach tak jak robiłeś. Otrzymasz wino wytrawne, jeżeli chcesz słodkie zawsze możesz później dosłodzić, nawet po roku. Natomiast jak dałeś za dużo cukru, to już tego nie naprawisz. Dolewanie wody rozwodni wino i będzie ono dużo gorszej jakości. Dlatego z cukrem należy ostrożnie się obchodzić.

Poza tym z przepisu na 5kg owoców jest 1,5kg cukru, więc na 30kg powinno być 9kg.... czysta matematyka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 wrz 2021, 19:24 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 3 razy.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."


rastro
1650
Posty: 1672
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: rastro » poniedziałek, 13 wrz 2021, 19:28

Ne ma co dramatyzować... czarna porzeczka ma tak charakterystyczny i silny aromat że najpewniej nawet tą ilością cukru nie da się go zabić. Jak to pierwsze podejście to trunek może nie dotrwa do butelkowania ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 wrz 2021, 19:28 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 163
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: freek » poniedziałek, 13 wrz 2021, 20:04

Śmiało możesz dolać 13,4 litra wody. A dlaczego? Bo czarna porzeczka ma mocne 30gramów kwasu na litr, a aromatu wystarczająco na rozcieńczenie nawet w stosunku 1:3 (sok:woda(wliczając cukier)). Tak wiec Ty powinieneś mieć około 20 litrów soku z owoców i jak dolejesz powyższą ilość wody to.będziesz miał stosunek dopiero 1:2 i ok 15g kwasów/litr. Ale myślę że juz tak bym to zostawił bo ten nieprzerobiony cukier przykryje tą kwasowość.
Ps. Ja robię czarną w stosunku 1:2,6 na 14% i półsłodko i smakuje. Ot taki złoty środek sobie znalazłem.
Nie łam się, następny raz będziesz wiedział co i jak ;) Pozdro
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 wrz 2021, 20:08 przez freek, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: Gammorin » poniedziałek, 13 wrz 2021, 23:55

Ja dałem drożdże bayanus 18%. Docelowo chciałem taką moc z nastawu wyciągnąć i osiągnąć smak słodki (nie ulepek). Nie wiem czy jak teraz doleję wody, to nie rozwodnie za bardzo.
Myślałem też o tym by kupić jeszcze jedną porcję drożdży, pożywki i dodać do tego.

Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 163
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: freek » wtorek, 14 wrz 2021, 02:54

Gammorin pisze:Nie wiem czy jak teraz doleję wody, to nie rozwodnie za bardzo.

O tym już napisałem wyżej.
Gammorin pisze:Myślałem też o tym by kupić jeszcze jedną porcję drożdży, pożywki i dodać do tego.

Po co, w jakim celu?? Możesz uzasadnić?

Popatrz np tutaj
https://wino.org.pl/old/frames/porz_czarne.html


Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 01:03
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: Gammorin » wtorek, 14 wrz 2021, 17:35

Bo jak doleje wody, to rozwodnie trochę, zgubię część %, wtedy kolejna porcja drożdży będzie w stanie przepchnąć to i wznowi szybszą fermentację.


rastro
1650
Posty: 1672
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: rastro » wtorek, 14 wrz 2021, 18:31

Do ew. restartu to trzeba specjalne drożdże albo bardzo silną matkę drożdżową i raczej dolewanie do niej tego ulepu. Ja bym spróbował najpierw spróbował jednak rozwodnić, jak nie ruszy to będziemy myśleć o restarcie.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 163
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Wino z czarnej porzeczki

Postautor: freek » wtorek, 14 wrz 2021, 20:08

Dolej wody o tej samej temperaturze co ma nastaw, blg spadnie, grzybom sie zrobi luźniej i jak to bayanusy to pewnie dociągną do kresu swych sił. Wyobraź sobie że jedna paczka drożdży taka na 50 litrów nastawu obsłużyła by mauzera 1000 litrów oczywiście odpowiednio namnożona, dokarmiana itp itd. Więc nie dodawaj póki co nic więcej jak tylko wodę, fermentacja powinna sie ożywić, ale nie tak od razu.


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości