wino z ciemnych winogron

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy

Post autor: Doody »

Pekto fajnie sprawdza się do owoców z miąszem takich jak śliwki, gruszki, jabłka. Akurat w przypadku winogrona sok uzyskuje się bardzo latwo, a proces fermentacji wydobywa wszystko pozostawiając tylko skórki. Także nie jest on konieczny.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: jakis1234 »

A to prawda, napisałem ogólnie o pekto, jako naturalnym środku, ale faktycznie przy winogronach nie ma sensu go używać.
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: majster1 »

Też tak mi się wydaje, bo winogrona już pierwszego dnia bez większego wysiłku same puściły piękny klarowny sok. Ale pekto przyda się i tak do drugiego odciśnięcia gęstego tego, co zostało po kilku dniach. Zobacze jaki będzie efekt, ile się z tego uzyska i wrzucę jutro fotę :)
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: majster1 »

Dzisiaj zmierzyłem blg wina i wyszło 0. Trzy dni temu było 15. Bardzo szybko przebiegła fermentacja. Nie za szybko? Była bardzo burzliwa, codziennie mieszałem, piana elegancka. Nastawione było 07.02 czyli skończyło się w 6 dni, odcisnąłem dzisiaj owoce, ubyło około 5 kg, dosypuje 200g cukru i dolewam 1L wody.
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 lut 2022, 12:59 przez majster1, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Doody »

Fermentacja znowu ruszy jak dodasz cukru.
Pozdrawiam
Darek

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: majster1 »

Wracając do tematu, dorwałem ładne winogrona noname z działki znajomego, nie wiemy jaka to odmiana, czy ktoś może pomóc w identyfikacji? Owoce są bardzo małe
win - Kopia.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

pinki101
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 7 gru 2019, 10:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: pinki101 »

Ooo, to ja będę wiedział! To na pewno jest odmiana ciemna :odlot: A tak na serio, nie da się niestety ze zdjęcia zdefiniować odmiany. Kształt gron, ich waga, waga całej kiści i jej kształt, pokrój liści, ich kolor. Nawet gdyby się udało coś wytypować to i tak 100 procentowej pewności nie będzie. Swoją drogą bardzo ładnie się prezentują :ok:

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: majster1 »

Ktoś mi zasugerował że to może być marschal foch czy coś takiego. Drobne owoce, bardzo słodkie
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: kiwitom23 »

Na odmianach do tego stopnia się nie znam, ale mam bardzo podobne. Zawsze są drobne i bardzo słodkie, choć to zależy też od tego jakie jest lato i ile słońca. Nastawiałem już trzykrotnie wino z nich i wychodzi bardzo dobre, choć muszę je ciut odkwaszać.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: majster1 »

Mam problem z poprzednimi winogronami. Nastawiłem wino, drożdże przestały pracować po tygodniu, wino brzydko pachnie, jak denaturat, jest kwasne. Podejrzewam że poprzednie winogrona miałem przejrzałe, były jasne w środku a ciemne z wierzchu. Ktoś wie co można z tym teraz zrobić ?
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Mod Manowar pisał ostatnio na czacie że lubresca tak daje rozpuszczalnikiem
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: manowar »

No trochę więcej szczegółów by się przydało kolego @majster. Fermentująca w miazdze labruska daje rozpuszczalnikiem - przynajmniej moja. Ale fermentowanie labrsusci w miazdze to bardzo zły pomysł - dawno z niego wyrosłem... Jak wino pracowało, stanęło i jest kwaśne - to może kwestia przerobienia całego cukru. Warto wiedzieć ile było na początku i jaki % zakładałeś - bo może najwyższy czas dodać cukier...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: majster1 »

wino:
10L sok winogronowy 100%
3L sok aroniowy 100%
8kg winogron 2 odmiany
1L wody

Dodałem też kilka gałązek po winogronach może to od tego? Później dodałem 250g cukru i drożdże pracują dalej. Na spodzie zrobił sie brzydki muł, gęste bagno, odfiltrowałem to wszystko, wyrzuciłem co brzydkie, za tydzien znowu odfiltruje.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: kiwitom23 »

Pierwszy raz w życiu słyszę o dodawaniu gałązek do wina, skąd ten pomysł? Brzydki muł na dnie robi się zawsze, są to obumarłe drożdże i resztki owoców, wystarczy co 2, 3 miesiące zlewać znad tego osadu.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: majster1 »

wiem, ale muł zrobił się po tygodniu i było go za dużo, około 8cm wysokości, sporo powyżej kranika.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”