Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1300
Posty: 1310
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Góral bagienny » sobota, 5 paź 2019, 14:11

Trzeba było wycisnąć owoce zanim przelałeś do dymiona teraz to Ci grozi rozsadzenie dymiona :o
Nie zakładaj rurki fermentacyjnej ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » sobota, 5 paź 2019, 14:33

Dzieki Góral co do rozsadzenia to pilnuje po jakim czasie mam wywalić te winogrona z balona....


czytam
350
Posty: 360
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: czytam » sobota, 5 paź 2019, 16:17

Wyrzuć owoce albo zmień naczynie na większe.

Awatar użytkownika

freek
100
Posty: 142
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: freek » niedziela, 6 paź 2019, 11:07

Pisałem przecież ,z owocami fermentuj do 2 tygodni. Mogłeś tak jak góral pisał już oddzielić owoce bo po co się teraz męczyć wyciągając je? No ale, nauczka na przyszłość, poza tym ciężko będzie Ci teraz zatapiać czape, i uważaj żeby owoce nie przytkały rurki.
Kolego Krystian, zrób jak Dynio radzi chyba że chcesz wino to dodaj do tego te 30 kg jeszcze bez wody i cukru żadnego i rób wg zasad.
Pozdro

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4854
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: lesgo58 » niedziela, 6 paź 2019, 11:53

Po fermentacji burzliwej do balona lewarujesz tylko płyn, gęste albo wyrzucasz albo wykorzystujesz do dalszego osobnego przerobu.


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » poniedziałek, 7 paź 2019, 06:18

Dzięki, dzięki ........


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: eldier » wtorek, 8 paź 2019, 14:35

Moim zdaniem to już czas, żeby odcisnąć moszcz od miazgi i to im szybciej tym lepiej.


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » środa, 9 paź 2019, 12:59

Eldier dzięki


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » piątek, 11 paź 2019, 19:49

Witam kolegów jutro wyrzucam owoce z gąsiora i pytanie mam czy fermentacja dalej będzie przebiegała tak samo ..

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1300
Posty: 1310
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Góral bagienny » piątek, 11 paź 2019, 20:21

Na początku może lekko przystopować ale nic się nie martw zacznie dalej pracować ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » sobota, 12 paź 2019, 05:59

Podziękować Góral...


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » sobota, 12 paź 2019, 19:16

Witajcie Góral tak jak pisałem ,dziś wywaliłem owoce z balona,uciążliwe to było ale dałem rade, no i winko przestało pracować,tak jak pisałeś,zobaczymy jutro po zmierzeniu cukromierzem wskazał jakieś 5 blg dlatego jakieś bo spławik ocierał o menzurkę i ciężko było tak precyzyjnie stwierdzić czy 4 czy 6,no i oczywiście dosypałem 0,2kg cukru, jeszcze mam pytanie kiedy następne zlanie i wylanie osadu mam zrobić.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1300
Posty: 1310
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Góral bagienny » sobota, 12 paź 2019, 19:38

Wszystko ok ;) Jak przestanie pracować i masz osad na dnie to wtedy zlewaj znad osadu :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » niedziela, 13 paź 2019, 20:32

Witam podpowiedź jeszcze Górall, jeżeli będę chciał dodać kolejna partię cukru po tygodniu lub dwóch,czy mam zlać wino znad osadu.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1300
Posty: 1310
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 13 paź 2019, 21:35

Jeżeli fermentacja zwolni to jak najbardziej możesz zlać z nad osadu. Prawidłowo pierwsze zlanie powinno się zrobić po burzliwej fermentacji ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » poniedziałek, 14 paź 2019, 08:11

Podziękować Góral


kubusrozpruwacz
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: kubusrozpruwacz » poniedziałek, 14 paź 2019, 09:39

Kolego z 25 kg owoców zrób sobie 30 l dobrego winka .Na 15 % wino potrzebujesz około 7,7kg cukru odejmujac cukier w owocach wystarczy 7kg , dodałeś już 3 więc jeszcze dodaj 2x po 2kg .Z 25kg owoców powinieneś mieć około 17 l soku więc do tego potrzebujesz 9l wody i biorąc pod uwagę obj cukru ( 7kg to okolo4 l obj) wyjdzie Ci 30l wina. Jeśli masz wiaderko fementujace po oddzielenia owoców przelej do wiaderka dodaj 2 kg cukru po tyg kolejne dwa i dolej wody do 30 jeśli nie dodawales drożdży proponuje się bayanusy dla pewności żeby przerobiony Ci cały cukier .


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » poniedziałek, 14 paź 2019, 12:21

Dzięki Kubus....szkoda że tak późno się odezwałeś,ale dzięki bardzo....


kubusrozpruwacz
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: kubusrozpruwacz » poniedziałek, 14 paź 2019, 15:46

Będzie na następny raz :)


mocho
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: mocho » poniedziałek, 14 paź 2019, 19:35

kubusrozpruwacz pisze:Kolego z 25 kg owoców zrób sobie 30 l dobrego winka .Na 15 % wino potrzebujesz około 7,7kg cukru odejmujac cukier w owocach wystarczy 7kg

Coś bardzo mało tego cukru w winogronach przyjmujesz, w 25 kg owoców tylko 0,7kg? Moim zdaniem jest go przynajmniej z 5 razy tyle, poza tym jeżeli chciałbym dobre wino to wody nie dawał bym w ogóle


Wróć do „Wina Gronowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość