Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Mickey Mouse
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 17 paź 2018, 20:25
Załączniki
Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: Mickey Mouse » środa, 17 paź 2018, 20:33

Mam pytanie jako młody winiarza do Szanownych Forumowiczów.
Wino z ciemnych winogron przestało pracować.
Blg 5 początkowego nie mierzylem i wydaje się być za słabe. Co zrobić żeby zwiększyć jego moc ???
Nie chcę dolewać spirytusu.
Czy można ponownie dodać drożdży żeby przegonił resztę cukru ???
Ostatnio zmieniony środa, 17 paź 2018, 21:43 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1271
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: masterpaw2 » środa, 17 paź 2018, 21:57

Drogi kolego, przede wszystkim (takie zwyczajne "zwyczaje") należałoby się chociaż w prosty sposób przywitać, a dopiero pytać......
Opisz w sposób, w miarę dokładny jak robiłeś to wino :
- jakie praporcje (owoce, cukier, woda)
- jakie drożdże, pożywka
- temperatura nastawu/otoczenia
, dopiero wtedy będzie można coś doradzić.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Autor tematu
Mickey Mouse
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 17 paź 2018, 20:25
Załączniki
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: Mickey Mouse » czwartek, 18 paź 2018, 14:52

Sorry wielkie.
Starałem się napisać przywitanie, ale coś mi poszło nie tak jak chciałem, gdzieś zniknęło.
Jeszcze raz pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów.
Mam na imię Paweł.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 14:58 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa ortografii

Awatar użytkownika

inblue
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: inblue » czwartek, 18 paź 2018, 15:04

No dobrze. Uznajmy, że wszelkie kurtuazje mamy już za sobą.
Masterpaw2 lub ja postaramy się Ci pomóc.
Napisz proszę coś więcej, a zwłaszcza spróbuj odpowiedzieć na zadane wcześniej pytania.
Prawdziwi twardziele piją naftę.


Autor tematu
Mickey Mouse
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 17 paź 2018, 20:25
Załączniki
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: Mickey Mouse » piątek, 19 paź 2018, 21:40

Było 6 kg ciemnych winogron . 3kg cukru dodane jednorazowo i 7 litrów wody. Blg początkowe nie znam ale teraz jest 5. Co z tym zrobić i czy ma jakąś moc. Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1271
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: masterpaw2 » sobota, 20 paź 2018, 09:40

@Mickey Mouse, nic nie napisałeś o drożdżach i pożywce dla nich, więc zakładam, że robiłeś na dzikusach(drożdżach znajdujących się na owocach). Początkowe blg w zależności od ilości cukrów w owocach wynosiło ~24,5, i jeśli teraz jest na poziomie 5blg, to teoretycznie moc winka jest w okolich 9%.
Winę za taki stan rzeczy mogą ponosić dzikusy (nie wiadomo co za szczep) o zbyt niskiej tolerancji na alkohol, brak pożywki, ewentualnie zbyt niska temperatura.
Za mało danych podałeś.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Autor tematu
Mickey Mouse
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 17 paź 2018, 20:25
Załączniki
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: Mickey Mouse » sobota, 20 paź 2018, 15:41

Witam i dziękuję za zainteresowanie. Ale drożdże były suszone i aktywne. Winogron był płukany. Czy można to jakoś zrestartować i jakoś wzmocnić w naturalny sposób ? I mam jeszcze pytanko czy do wina z jabłek dodajemy kwasek cytrynowy bo znajduję różne przepisy. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1271
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: masterpaw2 » sobota, 20 paź 2018, 21:28

Piszesz drożdże suszone aktywne, uwodniłeś?
Napowietrzyłeś nastaw, intensywnie mieszając przed dodaniem drożdży?
Dałeś pożywkę (fosforan dwuamonowy)?
Temperatura nastawu, jaka? Jeśli mają za zimno przestaną albo bardzo znacznie spowolnią pracę.
Zanim zaczniesz kombinować z restartem, spróbuj zapewnić im przyzwoite warunki temperaturowe ~ 25° i daj pożywkę.
Na przyszłość cukier dawaj w conajmniej dwóch ratach, chłopakom będzie łatwiej go przerobić.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Autor tematu
Mickey Mouse
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 17 paź 2018, 20:25
Załączniki
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: Mickey Mouse » sobota, 20 paź 2018, 21:38

Dzięki za pomoc. Próbujemy.
Chce zrobić wino z pozyskanego soku z jabłek. Czy dodawać kwasek cytrynowy, czy nie, bo znajduję różne przepisy?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 paź 2018, 02:13 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.


zenonowsianka
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
Załączniki
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: zenonowsianka » czwartek, 25 paź 2018, 21:27

Nie musisz dawać kwasku. Drożdże i pożywka wystarczą.
Wino z jabłek nie jest specjalnie smaczne, za to wychodzi z jabłek rewelacyjny cydr (najlepiej na drożdżach właśnie do cydru).

Awatar użytkownika

Kamal
1600
Posty: 1647
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: Kamal » piątek, 26 paź 2018, 08:09

Mi z jabłek smakuje. Czasami fajnie sobie wypić takiego "jabola". :) Ale, to wino jest do szybszego spożycia.
K.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 paź 2018, 08:10 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek


Robert09
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
Załączniki
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: Robert09 » piątek, 2 lis 2018, 01:25

Moje również przestało pracować.
Winogrona- altanowe, drożdże uniwersalne "Zamojski" 16%, temp. 23-25*C/ mieszkanie/
21.09 :20l miazgi,Blg - 17/ odczyt z cukromierza, bez odejmowania.../
22.09 : 2kg cukru + 2l wody /po dodaniu Blg- 21/
28.09 : 2kg cukru + 2l wody /po dodaniu Blg- 10, przed dodaniem Blg-2/
04.10 : 2kg cukru + 2l wody/ po dodaniu Blg- 10, przed dodaniem Blg-2/
08.10 : Blg-7, odcisnąłem miazgę, ilość moszczu - ok.23l
01.11 Blg-5, woda w rurce niesymetrycznie ułożona, ale brak widocznej fermentacji od kilku dni.Kolor wina dosyć ciemny, smak przyjemny.
Wiem, że przesadziłem trochę z cukrem. Ale najpierw zrobiłem nastaw korzystając z przepisu na filmie z YT, później dopiero założyłem konto na forum.
I co z tym fantem teraz zrobić? Zlewać, nie zlewać, czekać...?A jeśłi zlewać to czy siarkować, nie siarkować? Jaką moc wino ma? Blg już chyba nie "spadnie"?
"...Nikodemie, kochany, co robić, co robić...? " :D Proszę o sugestie.


arTii
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Wino z ciemnych winogron przestało pracować.

Postautor: arTii » piątek, 2 lis 2018, 07:29

A śpieszy Ci się bardzo? Jeśli odebrałeś gęste, to zostaw jeszcze na tydzień i wtedy sprawdź BLG - będziesz widział, czy spada czy nie. Jeśli spada, to znaczy że grzybki jeszcze pracują. Korek szczelny?
Jest osad na dnie fermentatora? Jeśli jest, to zawsze możesz zlewarować znad niego i zostawić do dalszej fermentacji.
W rurce możesz "przegapić" jak idą bąbelki. Najlepsza do tego jest dość długa rurka silikonowa zalana wodą i włożona do słoika z wodą. markerem możesz zaznaczyć poziom wody i na następny dzień będziesz widział czy poszło czy nie...


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość