Wino z ciemnych winogron - problem

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Bartorg
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 27 lip 2012, 09:34

Post autor: Bartorg »

Witam

Robię winko z ciemnych winogron z działki.
Oto moje zapiski:

WINO Z CIEMNYCH WINOGRON
-----
6,3 kg winogron
2,9 kg cukru
4,4 l wody
-----

08.09.2012
- grona oberwane z kiści wrzucone do pojemnika fermentacyjnego 30 l i zmiażdżone
- pektopol + pirosiarczyn potasu wg instrukcji

09.09.2012
- pomiar moszczu przed dodaniem syropu cukrowego Blg=14
- 1,45 kg cukru + 2,2 l wody
- pożywka KOMBI + drożdże Fermicru LS2
- pomiar po dodaniu syropu cukrowego Blg=24

13.09.2012
- pomiar Blg=5

14.09.2012
- pomiar Blg=2
- dodanie syropu cukrowego (1,45 kg cukru, 2,2 l wody)
- pomiar po dodaniu syropu cukrowego Blg=14

16.09.2012
- oddzielenie moszczu od miazgi
- pomiar Blg=11

18.09.2012
- pomiar Blg=9

19.09.2012
- pomiar Blg=8
- zlanie wina znad osadu i przelanie do gąsiorów

23.09.2012
- pomiar Blg=7
- degustacja: za kwaśne i za słodkie

27.09.2012
- pomiar Blg=7
- degustacja: za kwaśne (ale trochę mniej niż ostatnio) i za słodkie

Widać, że wino pracuje, tzn. bulka dość często, widać bąbelki gazu, ale Blg nie spada.
Co może być tego przyczyną? No i ta kwaśność, czy na tym etapie ją niwelować? Proszę o pomoc i uwagi.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino z ciemnych winogron - problem

Post autor: Emiel Regis »

Nie rób nic. Masz to raptem 2,5 tygodnia i chcesz mieć już wykwintny smak gronowego wina?
Dużo tego cukru ale może jeszcze coś przerobi. Zerknij tam za miesiąc.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z ciemnych winogron - problem

Post autor: Wald »

Skoro moszcz z 6 kg (z ogonkiem) owoców, rozcieńczasz o 6 litrów i dalej jest to za kwaśne, to chyba te grona, nie za bardzo się nadawały na wino. Sorry, tu są potrzebne dobrze dojrzałe owoce, zawierające dużo cukru, a nie kwasu.
Żeby nie stracić smaku owoców, a zmniejszyć kwasowość, można użyć kredy, ale w Twoim przypadku, to "już po ptokach".
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino z ciemnych winogron - problem

Post autor: Emiel Regis »

Z tymi kwasami to chyba nieśmiało bym polemizował z naszym winnym mistrzem :)
w zakwaszonym środowisku nie zeszło by z 24 do 5 Blg w cztery dni.
Kiedyś przedobrzyłem z regulatorem kwasowości i schodziło niecały 1 Blg dziennie.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Wino z ciemnych winogron - problem

Post autor: manowar »

Lebrucha by zeszła - i sądząc po opisie to właśnie z niej nastawiono wino.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
Bartorg
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 27 lip 2012, 09:34
Re: Wino z ciemnych winogron - problem

Post autor: Bartorg »

Nie wiem co to za odmiana, wyglądały na dojrzałe, a w smaku takie lekko kwaskowate były.
Co sądzicie o tym, żeby jednak zniwelować kwasowość - Biowin ma w sprzedaży węglan wapnia.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z ciemnych winogron - problem

Post autor: Wald »

Możesz zrobić co zechcesz. Ja pisałem, że to już nie wino, bo wody jest tam więcej niż soku. Skoro dalej jest za kwaśne, to nie owoce były tylko sam kwas, albo teraz wino choruje. Nie wiem, nie widziałem tego i nie próbowałem. Tak wnioskuję z tego co czytam. Smak owoców i zainwestowany cukier można odzyskać metodą termiczną, czyli garnek z chłodnicą. Grappa to nie będzie, ale przyzwoity winiak. Ale mogę się mylić. Jak było na początku, zrobisz co zechcesz.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino z ciemnych winogron - problem

Post autor: Emiel Regis »

manowar pisze:Lebrucha by zeszła
Nie wiem czy masz rację (w tym przypadku, bo co do v. labrusca to ją masz) ale sprowokowałeś mnie do poszperania w sieci i jestem ciut mądrzejszy, wiem już co to jest Lebrucha :ok:
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Wino z ciemnych winogron - problem

Post autor: manowar »

Emiel Regis pisze:
manowar pisze:Lebrucha by zeszła
Nie wiem czy masz rację (w tym przypadku, bo co do v. labrusca to ją masz) ale sprowokowałeś mnie do poszperania w sieci i jestem ciut mądrzejszy, wiem już co to jest Lebrucha :ok:
Aj kpisz ze mnie w żywe oczy a ze mnie znawce francuskiego jak z koziej dupy organki ... :smiech: ale dostałem od współpracowników na imieniny kurs francuskiego pod wieloznacznym tytułem Blondynka na językach (wyjątkowo trafny tytuł jak na język francuski :smiech: ) więc na bank się podciągnę ;P

PS. no i czym jest Lebrucha bo już wiem że nie tym czym myślałem czyli Labruchą ... :?:
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino z ciemnych winogron - problem

Post autor: Emiel Regis »

No tośmy się zrozumieli.. Nie żartowałem, a kpiny do głowy by mi nie przyszły, zacząłem po prostu szukać żeby zrozumieć co miałeś na myśli.
Znalazłem:
Wlasnie zlalem drugi raz moje wino z labruski..(niestety). I postanowilem sprobowac.., co to wyszlo..
Kwaśne..., aż pozostaje na zęby trzeszczą (jak po coli ;) ).
Zmierzyłem kwasowość.., i wyszło w teorii 8g. Więc w sumie ok.
Może coś źle mierzę.., albo nie wiem.
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=19766

A co do języków to ćwicz, giętki język we francuskim to podstawa :lol:

Ps. Są też inne wersje ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”