Wino z Aronii jest super, robiłem rok temu z dodatkiem ryżu, rodzynek i cytryny, do roku wino było takie sobie teraz przypomina Porto, ma aromat, moc i fajny smak, gorąco Polecam !! ale musi swoje postać...
W tym roku nastawiłem 50 L wina... różnego min. 6 L z resztek zebranych aronii do tego pół kilo żurawiny... ciekawe co wyjdzie
Ja robię wina mocne, z dużą ilością % z przerobionego cukru, Aronia się do tego nadaje, alkohol jest ukryty ale grzeje w gardle.
Generalnie wino z Aronii to wina do dłuższego leżakowania.
Wino z Aronii.
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wino z Aronii.
To prawda - wino z aronii jest niedoceniane, a jest przednim winem. Robiłem wino ciężkie, potężne, mocno taniczne o mocy około 17%. Teraz leży na dębie. Przeznaczone jest do starzenia, ale jest tak wyśmienite już teraz, że chyba nie poleży długo. Żałuje dwóch rzeczy: że zrobiłem go tak mało (około 10l) i że odkryłem je tak późno. W przyszłym roku będzie jednym z najważniejszych trunków do zrobienia. I pobawię się z jego odmianami.Obok takiego, jak tegoroczne, powstanie też lekkie oraz drugie, nieco cięższe, ale nie tak jak obecne. Oba do szybkiego spożycia. Poeksperymentuję też z dodatkami, szczególnie z winem czeremchowym.
To naprawdę świetne wino.
To naprawdę świetne wino.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Posty: 125
- Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wino z Aronii.
Witam.
Ja w tym roku popełniłem pierwszy raz z aronii, swoim wymyślonym przepisem.
20kg aronii przepuściłem przez maszynkę do mięsa, dzieląc na połowy zalałem wrzątkiem w fermentatorach tak 2cm nad powstałą pulpę. Zamknięte w fermentatorach przestało 24h, po czym został odciśnięty płyn i zlany do gąsiora 54l. Gąsior został dopełniony wodą z cukrem30'C do 50l i całość zaszczepiłem G 955. Ruszyło z kopyta po 40 minutach, po 6 tygodniach jeszcze leci cztery bąble na minutę. Jeszcze nie próbowałem, gąsior zaklejony i zalakowany przed szwagrem .
Całość przeznaczona do destylacji i zobaczę co z tego wyjdzie.
Ja w tym roku popełniłem pierwszy raz z aronii, swoim wymyślonym przepisem.
20kg aronii przepuściłem przez maszynkę do mięsa, dzieląc na połowy zalałem wrzątkiem w fermentatorach tak 2cm nad powstałą pulpę. Zamknięte w fermentatorach przestało 24h, po czym został odciśnięty płyn i zlany do gąsiora 54l. Gąsior został dopełniony wodą z cukrem30'C do 50l i całość zaszczepiłem G 955. Ruszyło z kopyta po 40 minutach, po 6 tygodniach jeszcze leci cztery bąble na minutę. Jeszcze nie próbowałem, gąsior zaklejony i zalakowany przed szwagrem .
Całość przeznaczona do destylacji i zobaczę co z tego wyjdzie.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wino z Aronii.
Aronia jest warta jako owoc dla przetworzenia na różne trunki gdzie wino i nalewki są najbardziej doceniane. Wino jako odmianowe nie zawsze jest akceptowalne ze względu na dużą taniczność a garbniki zawarte w nim dla wielu są zbyt mocne. Jednak w miarę dojrzewania wino nabiera "ogłady"i może być warte polecenia. Jednak okres dojrzewania powinien być dość długi. Szybkie spożywanie
tego wina po winifikacji nie odda jego potencjału. Dużym kompromisem jest kupaż tego wina lub owoców aronii z innymi składnikami. Aronia doskonale komponuje się z jabłkiem i dobrze to wykorzystać. Ja sprawdziłem zestawienie: Aronia,Wiśnia,Cz.Bez i Śliwka. Po kupażu i dwuletnim leżakowaniu nikt z konsumujących nie mógł stwierdzić czy jest to wino owocowe czy gronowe.
tego wina po winifikacji nie odda jego potencjału. Dużym kompromisem jest kupaż tego wina lub owoców aronii z innymi składnikami. Aronia doskonale komponuje się z jabłkiem i dobrze to wykorzystać. Ja sprawdziłem zestawienie: Aronia,Wiśnia,Cz.Bez i Śliwka. Po kupażu i dwuletnim leżakowaniu nikt z konsumujących nie mógł stwierdzić czy jest to wino owocowe czy gronowe.
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z Aronii.
Ta_moko mógłbyś napisać coś więcej o tym swoim aroniowym ??? Jutro idę zbierać aronię i chciałbym zrobić z tego coś fajnego. Jeśli robiłeś to podpowiedz jakie dajesz proporcje wody, po jakim czasie odciskasz owoce itp. Będę bardzo wdzięczny
PS. Co do wina z czeremchy masz rację, kiedyś robiłem.
PS. Co do wina z czeremchy masz rację, kiedyś robiłem.