Witam wszystkich oczywiście jestem laikiem w tych sprawach i dopiero zaczynam swoją przygodę z winiarstwem.
Zacząłem robić winko wiśniowe z najprostszego przepisu czyli:
4kg wiśni
2kg cukru
2,1 l wody
drożdże winiarskie
Wiśnie oczywiście wydrylowałem, wrzuciłem do balona cukier rozpuściłem w wodzie, także dodałem i na koniec według instrukcji zrobiłem drożdże i do balona. w przepisie miałem odstawić na 3 dni zatykając balon watą i później założyć rurkę fermentacyjna.
Wszystko zrobiłem jak się należy nastaw zaczął pracować i zostawiłem go tak na 5 tyg. Początkowo miałem około 29blg (już po przejrzeniu forum wiem że było za dużo jak na start)
Po 5 tyg chciałem oczyścić balon z owoców co uczyniłem, balon wyczyściłem i przelałem w niego z powrotem wino zatkałem ponownie rurką i już nic się nie dzieje nie wiem dlaczego? co dalej mogę zrobić z tym nastawem już byłoby gotowe, drożdże ile mogły przerobiły i koniec obumarły na amen, cukromierz wskazuje mi 12blg i wydaje mi się że jest jakby lekko gazowane to wino. POMOCY co dalej mógłbym z tym zrobić?
Z góry dziękuje za porady jak się pojawią i pozdrawiam
Wino wiśniowe coś poszło nie tak :(
Re: Wino wiśniowe coś poszło nie tak :(
Witam serdecznie.
Przepraszam, że podpinam się pod post, ale mam podobną sytuację z nastawem wiśniowym, tylko inne proporcje. Niestety, nie przeczytałem wcześniej nic na ten temat, tylko nastawiłem wino pod wpływem opowieści kolegi, który podał mi taki przepis:
8 kg wydrylowanych wiśni + 8 l wody + 8 kg cukru. Wiśnie zalałem syropem cukrowym, dodałem drożdże (niestety, nie zapamiętałem jakie) i nastawiłem na 6 tygodni. Po tym czasie wino zlałem i znowu nastawiłem na cichą fermentację (skosztowałem - wydało mi się bardzo słodkie). Po kilku dnia zauważyłem, że w rurce nic się nie dzieje. Kupiłem cukromierz i... zabrakło skali myślę, że będzie ok. 30. Natomiast zastanawia mnie to, że wino nie wydaje się mocne. Kupiłem też alkoholomierz (jakiś taki kapilarny) i według niego powinno mieć 12 proc. ale nie wiem, czy to prawda. Bardzo proszę o pomoc: czy można jeszcze wznowić fermentację (np. dodając jakieś dobre drożdże), żeby wino było mniej słodkie, ale mocniejsze?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Przepraszam, że podpinam się pod post, ale mam podobną sytuację z nastawem wiśniowym, tylko inne proporcje. Niestety, nie przeczytałem wcześniej nic na ten temat, tylko nastawiłem wino pod wpływem opowieści kolegi, który podał mi taki przepis:
8 kg wydrylowanych wiśni + 8 l wody + 8 kg cukru. Wiśnie zalałem syropem cukrowym, dodałem drożdże (niestety, nie zapamiętałem jakie) i nastawiłem na 6 tygodni. Po tym czasie wino zlałem i znowu nastawiłem na cichą fermentację (skosztowałem - wydało mi się bardzo słodkie). Po kilku dnia zauważyłem, że w rurce nic się nie dzieje. Kupiłem cukromierz i... zabrakło skali myślę, że będzie ok. 30. Natomiast zastanawia mnie to, że wino nie wydaje się mocne. Kupiłem też alkoholomierz (jakiś taki kapilarny) i według niego powinno mieć 12 proc. ale nie wiem, czy to prawda. Bardzo proszę o pomoc: czy można jeszcze wznowić fermentację (np. dodając jakieś dobre drożdże), żeby wino było mniej słodkie, ale mocniejsze?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
-
- Posty: 724
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wino wiśniowe coś poszło nie tak :(
Kup 10 litrów soku jabłkowego w kartonikach. Drożdże aktywne i pożywkę. Do jednego kartonika wsyp drożdże. Jak się rozbujają (jeden dzień powinien wystarczyć) wlej do butli i dodaj pozostały sok kartonikowy i pożywkę. Po kilku dniach połowę swojego wina wisniowego. Gdy fermentacja zacznie zwalniać resztę wina.
Oczywiście ma byś sok a nie napój czy nektar. Butla zatkana korkiem z rurką fermentacyjną lub podobnym wynalazkiem. Możesz mierzyć blg na poszczególnych etapach.
Oczywiście ma byś sok a nie napój czy nektar. Butla zatkana korkiem z rurką fermentacyjną lub podobnym wynalazkiem. Możesz mierzyć blg na poszczególnych etapach.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: Wino wiśniowe coś poszło nie tak :(
Wiśnie mają cukru 110g/l czyli przy 8kg wiśni,
żeby zrobić 15% wino wystarczyło dodac 3kg cukru i 4L wody
jeżeli możesz to dodaj jeszcze kolejne 8kg wiśni ale bez cukru i wody
do tego pożywka np. Activit i jakieś drożdże do restartu np bayanusy i licz na cud że to wystartuje
(nie zapomnij "zahartować" drożdży)
Ps. Nie wiem co wszyscy mają z tym dodawaniem tego cholernego buraczanego cukru w takich ilościach....
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
To podziękuj koledze za zepsucie 8kg wiśni...Sage67 pisze:Niestety, nie przeczytałem wcześniej nic na ten temat, tylko nastawiłem wino pod wpływem opowieści kolegi, który podał mi taki przepis:
8 kg wydrylowanych wiśni + 8 l wody + 8 kg cukru.
Wiśnie mają cukru 110g/l czyli przy 8kg wiśni,
żeby zrobić 15% wino wystarczyło dodac 3kg cukru i 4L wody
jeżeli możesz to dodaj jeszcze kolejne 8kg wiśni ale bez cukru i wody
do tego pożywka np. Activit i jakieś drożdże do restartu np bayanusy i licz na cud że to wystartuje
(nie zapomnij "zahartować" drożdży)
Ps. Nie wiem co wszyscy mają z tym dodawaniem tego cholernego buraczanego cukru w takich ilościach....
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem