wino przestało pracować po 8 dniach
Witam, po 8 dniach nastaw z wiśni przestał pracować. Nie było już bąbelków w rurce fermentacyjnej. Gdy zmierzyłem poziom cukru to cukromierz opadł na samo dno menzurki wskazując 0. Zlałem wino znad osadu ( było go dość dużo, ok 2cm) i dodałem syrop cukrowy. Po ponownym zmierzeniu cukromierz wskazuje 8,5 Blg. Jednak drożdże nie zaczęły pracować. Czy powinienem jeszcze poczekać, zmierzyć poziom cukru powiedzmy za 2 dni , czy lepiej od razu kupić drożdże do restartu i zaaplikować do balonu z winem?
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy