wino przestało pracować po 8 dniach

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
k5y5io
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 18 sie 2019, 17:12

Post autor: k5y5io »

Witam, po 8 dniach nastaw z wiśni przestał pracować. Nie było już bąbelków w rurce fermentacyjnej. Gdy zmierzyłem poziom cukru to cukromierz opadł na samo dno menzurki wskazując 0. Zlałem wino znad osadu ( było go dość dużo, ok 2cm) i dodałem syrop cukrowy. Po ponownym zmierzeniu cukromierz wskazuje 8,5 Blg. Jednak drożdże nie zaczęły pracować. Czy powinienem jeszcze poczekać, zmierzyć poziom cukru powiedzmy za 2 dni , czy lepiej od razu kupić drożdże do restartu i zaaplikować do balonu z winem?
promocja
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: wino przestało pracować po 8 dniach

Post autor: Góral bagienny »

Nastaw był z samych wiśni czy z dodatkiem cukru?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
k5y5io
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 18 sie 2019, 17:12
Re: wino przestało pracować po 8 dniach

Post autor: k5y5io »

15kg wiśni było zasypanych 3kg cukru, po 2tyg odcedzilem sok i dodałem 2,1l wody i drożdże z pozywka. 8 dni bulgotalo pięknie aż cukier zjadlo do 0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”