Wino pomelo

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
przemek_maly
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: przemek_maly »

Witajcie
Dziś postanowiłem nastawić winko z pomelo. :pije:
Powód dość prozaiczny, nie chcę żeby się zmarnowało.
3 dość duże sztuki obrałem i wrzuciłem do 5cio litrowego gąsiorka.
Wyszło tego ok 1/3 gąsiorka.
Dodałem 1.7l wody z ok 350g cukru i dwie garstki rodzynek.

He he dalej pomysłów brak. :help:
Jakie drożdże dodać? Liczyć na dzikusy z rodzynek? Czy proporcje dobre?
Awatar użytkownika

Piotrek_scyzoryk
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 19 wrz 2018, 07:44
Krótko o sobie: Nie piję. Rozdaję :D
Lokalizacja: świętokrzyskie
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino pomelo

Post autor: Piotrek_scyzoryk »

Witam,
Pięciolitrowy gąsiorek i "wino" z 3 pomelo... :respect:
Co do drożdży, to może Wine Yeast Citrus albo Tokay ewentualnie Sherry?
Pomelo jest raczej ubogie w cukry, to zakładam, że jeszcze ze 300g cukru będzie można dodać, ale bez zmierzenia Blg ciężko powiedzieć.
Wystartuj to najpierw i ewentualnie za jakiś czas dodaj cukier.
Pozdr. Piotrek_scyzoryk.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Wino pomelo

Post autor: .Gacek »

Do takich wynalazków uznaję tylko bayanusy :mrgreen:
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino pomelo

Post autor: Furtillo »

To zależy ile % alkoholu chciał byś uzyskać.
Jeżeli chcesz uzyskać wino 13% potrzebujesz 1.1kg cukru licząc cukry które masz w owocach.
Dodałeś 2 garści rodzynek czyli ok. 70g (ok. 41g cukru)
Samo pomelo nie ma za wiele cukru jest to wartość nie większa niż 10g na 100g owocu.
Tak więc potrzebował byś jeszcze spokojnie 650g cukru w nastawie 5l.

Co do drożdży proponował bym Bayanus G995.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”