Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
noname2327
30
Posty: 31
Rejestracja: środa, 5 mar 2014, 15:12
Załączniki
Wino pachnie olejem

Postautor: noname2327 » wtorek, 27 lut 2018, 13:32

Witajcie,

Mam problem z nastawem. Z racji ograniczonego dostępu do mojego nastawu aby nie martwić się, że woda wyparowała z rurki fermentacyjnej nalałem do niej oleju roślinnego jak kiedyś wyczytałem na forum. Tylko teraz mam problem bo wino smakuje malinką ale zapach ma olejowy. Czy da się to naprawić czy to już można tylko na rurki przeznaczyć?

Pozdrawiam,


Rabat 5%
Alembik Miedziany Whiskey - 10 litrów (nr 1620)
Cena: 990.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online
Awatar użytkownika

ZALOBIK
50
Posty: 65
Rejestracja: piątek, 12 lut 2016, 10:17
Załączniki
Re: Wino pachnie olejem

Postautor: ZALOBIK » wtorek, 27 lut 2018, 14:50

Jeśli tego oleju nie nalałeś z puszki po śledziach, to zostaw to wino otwarte powiedzmy na kilka dni. Jak nie pomoże i zapach będzie nieakceptowalny, to rura bracie, tylko krótka, żeby ducha zostało.
Wszystko, co naprawdę lubię jest albo niemoralne, albo nielegalne, albo tuczące. A.W


lasso
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 6 lip 2017, 23:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino pachnie olejem

Postautor: lasso » wtorek, 27 lut 2018, 15:23

Osobiście z tym olejem postąpiłbym trochę inaczej. Z racji, że "oliwa sprawiedliwa zawsze na wierzch wypływa" najpierw do rurki nalałbym odrobinę wody, a później olej, by "oddzielić" go od wina. Nie wiem czy byłoby to skuteczne, ale można spróbować :D Teraz bardziej pomocna metoda: jeśli boisz się, że woda szybko wyparuje z rurki zastosuj myk z wężykiem silikonowym nałożonym jednym końcem na tą rurkę ( lub bezpośrednio do korka ale pamiętaj o uszczelnieniu!), a drugim zanurzonym w jakimś dużym naczyniu, z którego woda nie wyparuje tak szybko. Pozdrawiam :punk:

Awatar użytkownika

inblue
250
Posty: 255
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: Wino pachnie olejem

Postautor: inblue » wtorek, 27 lut 2018, 20:23

Olej (oliwa) w połączeniu z wodą i dostępem powietrza to najlepszy przepis na zjełczały tłuszcz.
Można rzec - z deszczu pod rynnę.

@noname2327 - Wino przelej powoli do innego mocno wysiarkowanego balonu "pod korek" i daj mu kilka miesięcy odpocząć.
Jak nic się nie zmieni - daj mu drugą szansę. Spróbuj przewietrzyć jak napisał @ZALOBIK.
Jak się nie uda, to zaproś autora tego pomysłu z nalewaniem oleju do rurki na degustacje i przypilnuj żeby to wypił :D

Z własnej praktyki polecam najprostsze rozwiązanie - zwitek waty.
zwitek.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prawdziwi twardziele piją naftę.


Szlumf
1250
Posty: 1261
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Wino pachnie olejem

Postautor: Szlumf » wtorek, 27 lut 2018, 20:52

A ja polecam glicerynę z apteki.

Online
Awatar użytkownika

ZALOBIK
50
Posty: 65
Rejestracja: piątek, 12 lut 2016, 10:17
Załączniki
Re: Wino pachnie olejem

Postautor: ZALOBIK » wtorek, 27 lut 2018, 22:08

Noname2327, czy po tych wszystkich zabiegach to wino ma prawo być dobrym winem? Obawiam się, że to tylko pudrowanie trupa, nie wyłączając mojej wcześniejszej rady. Podejdź do tego inaczej, rura to nie koniec balu, to ledwie początek. Zastrzegam jednak, że jako amator koncentratów %, mogę być nieobiektywny.
Wszystko, co naprawdę lubię jest albo niemoralne, albo nielegalne, albo tuczące. A.W


Autor tematu
noname2327
30
Posty: 31
Rejestracja: środa, 5 mar 2014, 15:12
Załączniki
Re: Wino pachnie olejem

Postautor: noname2327 » środa, 21 mar 2018, 20:18

Obawiam się, że wino pójdzie na rurki. Kiedyś próbowałem z wężykiem i wodą w butelce po kubusiu tylko miałem problem bo prawdopodobnie wodę zasysało do gąsiora bo po nocy potrafiło być pusto w butelce. Przelałem je do czystego gąsiora i zobaczymy co z tego będzie.


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość