Wino nie zaczęło fermentować

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
ruby4157
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 4 wrz 2024, 13:45

Post autor: ruby4157 »

Witam wszystkich. Wczoraj nastawiłem swoje pierwsze w życiu wino, trochę na oko bo mówili że to takie proste :D no i od razu pojawił się problem - fermentacja nie ruszyła. Nie oczekuję cudów, że coś z tego jeszcze będzie, ale może ktoś doradzi czy jest jakaś szansa na uratowanie wina? Poniżej dokładny opis kroków które poczyniłem do nastawienia wina:

- zebrałem winogrono ciemne, większość kiści ładnych dojrzałych, trafiło się trochę kiści nie do końca dojrzałych
- fermentator umyłem i odkaziłem pirosiarczynem potasu, dokładnie wypłukałem
- ilość rozgniecionych winogron: 14L
- ilość cukru i wody: 4kg cukru rozpuszczone w około 5L wody, przelane do moszczu - niestety nie mierzyłem blg (wiem, nauczka na przyszłość)
- wyszedł nastaw 21L
- dosypałem 1/3 saszetki (ok. 3g) pożywki z witaminą B1 Browin zgodnie z instrukcją
- rozpuściłem drożdże 7g Fermivin VR5 w 100ml przestudzonej wody - tutaj mam obawę czy woda nie była zbyt ciepła, sprawdzałem tylko próbując jej i wydawało mi się że jest ledwo letnia
- odstawiłem drożdże na 20min zgodnie z instrukcją
- po 20min wlałem drożdże do nastawu
- dodałem 1/3 saszetki (ok. 3g) pożywki Kombi Vita Browin
- dokładnie wymieszałem
- zamknąłem pokrywę i włożyłem rurkę z wodą
- wczoraj o godz. 19:00 robota skończona, odstawiłem fermentator do ciemnego miejsca w temperaturze około 22*C

Do dziś do godz. 14:00 nie widać oznak rozpoczęcia fermentacji. Wiem ze pojemniki fermentacyjne nie są szczelne, ale nie widać nawet najmniejszych pęcherzyków CO2. Mam jeszcze jedną saszetkę takich samych drożdży - czy można je dodać, tym razem rozpuszczając w dobrze przestudzonej wodzie w temperaturze pokojowej? Jeśli jednak lepiej jeszcze poczekać, to jak długo zanim nastaw się zepsuje?
Ostatnio zmieniony środa, 4 wrz 2024, 14:39 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina

czytam
750
Posty: 755
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 113 razy
Re: Wino nie zaczęło fermentować

Post autor: czytam »

Za dużo cukru na początek. Nie wiem, ile te winogrona puściły po rozgnieceniu soku. Zakładając, bardzo optymistycznie, że połowę (7kg) i miały zawartość cukru 15% ww, mamy Blg=100*(4+7*0,15)/(4+5+7)=31,5. To dużo.
Możesz spróbować z kolejną paczką drożdży ale następnym razem cukier dodawaj porcjami. Przy winogronach pierwsza może być zerowa.

Autor tematu
ruby4157
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 4 wrz 2024, 13:45
Re: Wino nie zaczęło fermentować

Post autor: ruby4157 »

Ok, dodałem drugą paczkę drożdży. Przy okazji dolalem 4L wody żeby chociaż trochę rozcieńczyć nastaw. Czekamy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2667
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 245 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wino nie zaczęło fermentować

Post autor: jakis1234 »

Oprócz uwag @czytam, czekaj, miałem wina i drożdże, które startowały po trzech dniach. I jeszcze jedno - szczelność, o której wspomniałeś.
Bez badania Blg nigdy nie będziesz pewny, czy wino pracuje. Kup balingometr, to zaledwie kilkanaście zł.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
ruby4157
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 4 wrz 2024, 13:45
Re: Wino nie zaczęło fermentować

Post autor: ruby4157 »

Ruszyło. Powoli i nieśmiało, ale coś tam bulgocze.
EDIT: po 2 dniach chodzi jak szalone :)
jakis1234 pisze: środa, 4 wrz 2024, 22:16 Bez badania Blg nigdy nie będziesz pewny, czy wino pracuje. Kup balingometr, to zaledwie kilkanaście zł.
Tak wiem, zdecydowanie następnym razem wyposażę się w potrzebne gadżety :)
Ostatnio zmieniony piątek, 6 wrz 2024, 11:07 przez ruby4157, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”