Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
kubusrozpruwacz
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
Załączniki
Wino jabłkowe z koncentratu Purena

Postautor: kubusrozpruwacz » poniedziałek, 3 wrz 2018, 14:56

Witam ostatnio znajomy poinformował mnie o ciekawym koncentracie jabłkowym marki Purena z tego co wyczytałem na stronie są to atestowane soki naturalnie zagęszczone poprzez odparowanie wody bez dodatku jakiegokolwiek cukru oprócz tego znajdował się w tłoczonych owocach.Kto chce więcej informacji na temat produktu proszę sobie wyszukać w internecie.
Tak więc zakupiłem 2 paczki ( cena za sztukę 37 zł - w każdej 3kg koncentratu ) w którym to znajdowały się razem 6x1kg koncentratu jabłkowego, z opisu wynikało że 1kg koncentratu tj 800ml zawartości rozpuścić w 4,2 l wody otrzymuje się 5l soku o zawartości cukru 10g/100ml.

Nastaw na 30 L wina 16%
- 6 opakowań koncentratu
- 5kg cukru
- 24,5 l wody
- pożywka
- drożdże bayanus g995
- 50g kwasku cytrynowego
Co tu więcej pisać rozpuścić cukier w wodzie dodać koncentratu dobrze wymieszać , potem pożywka i drożdże.
Dodam jeszcze że taka ilość cukru wraz z cukrem zawartym w koncentracie wykaże poziom 27BLG , drożdże bayanus spokojnie przerobią tą ilość na raz ,dla innych drożdży proponowałbym najpierw dodać 2kg cukru , a po tygodniu kolejne 3kg.
Wino nastawiłem 26 sierpnia blg 27, wino bardzo ładnie pracuje po ok 3 tyg kolejnie mierzenie blg.

To moje pierwsze wino z koncentratu i traktuje je bardziej jako eksperyment także prosiłbym żeby w komentarzach nie pisać od razu że to nie wino , szkoda zachodu i ect. :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 wrz 2018, 17:38 przez kubusrozpruwacz, łącznie zmieniany 1 raz.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

JanOkowita
1600
Posty: 1634
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Wino jabłkowe z koncentratu Purena

Postautor: JanOkowita » poniedziałek, 3 wrz 2018, 17:10

Jeśli pokaże 27 Blg na starcie to już nie dodawaj cukru. I tak wyjdzie półwytrawne.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Autor tematu
kubusrozpruwacz
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
Załączniki
Re: Wino jabłkowe z koncentratu Purena

Postautor: kubusrozpruwacz » poniedziałek, 3 wrz 2018, 17:37

To całkowita ilość cukru więcej nie przewiduję ,normalnie dodaję cukru w dwóch porcjach .Ostatnio robiłem wino ryżowe z żurawiną , także blg startowe 27 obliczone na 17 % wina z drożdżami bayanus g995 , końcowe 1BLG po 4 msc.


KOCU
50
Posty: 53
Rejestracja: piątek, 23 lut 2018, 11:15
Załączniki
Re: Wino jabłkowe z koncentratu Purena

Postautor: KOCU » piątek, 7 wrz 2018, 23:05

Ja robię z soku też około 10g/100ml.Powiem tak na początku było takie...nijakie ale jak postało...całkiem dobre.Trochę musisz poczekać aż się wyklaruje.Robię teraz regularnie swojego JABOLA :D


Autor tematu
kubusrozpruwacz
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
Załączniki
Re: Wino jabłkowe z koncentratu Purena

Postautor: kubusrozpruwacz » czwartek, 8 lis 2018, 17:13

Witam po niecałych 3 msc winko prawie klarowne cukier zeżarty , dla mnie zbyt wytrawne więc dosłodziłem jeszcze 0,5 kg cukru.Czekam kolejne 2 msc na efekt końcowy.


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości