Wino jabłkowe z koncentratu Purena

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
kubusrozpruwacz
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: kubusrozpruwacz »

Witam ostatnio znajomy poinformował mnie o ciekawym koncentracie jabłkowym marki Purena z tego co wyczytałem na stronie są to atestowane soki naturalnie zagęszczone poprzez odparowanie wody bez dodatku jakiegokolwiek cukru oprócz tego znajdował się w tłoczonych owocach.Kto chce więcej informacji na temat produktu proszę sobie wyszukać w internecie.
Tak więc zakupiłem 2 paczki ( cena za sztukę 37 zł - w każdej 3kg koncentratu ) w którym to znajdowały się razem 6x1kg koncentratu jabłkowego, z opisu wynikało że 1kg koncentratu tj 800ml zawartości rozpuścić w 4,2 l wody otrzymuje się 5l soku o zawartości cukru 10g/100ml.

Nastaw na 30 L wina 16%
- 6 opakowań koncentratu
- 5kg cukru
- 24,5 l wody
- pożywka
- drożdże bayanus g995
- 50g kwasku cytrynowego
Co tu więcej pisać rozpuścić cukier w wodzie dodać koncentratu dobrze wymieszać , potem pożywka i drożdże.
Dodam jeszcze że taka ilość cukru wraz z cukrem zawartym w koncentracie wykaże poziom 27BLG , drożdże bayanus spokojnie przerobią tą ilość na raz ,dla innych drożdży proponowałbym najpierw dodać 2kg cukru , a po tygodniu kolejne 3kg.
Wino nastawiłem 26 sierpnia blg 27, wino bardzo ładnie pracuje po ok 3 tyg kolejnie mierzenie blg.

To moje pierwsze wino z koncentratu i traktuje je bardziej jako eksperyment także prosiłbym żeby w komentarzach nie pisać od razu że to nie wino , szkoda zachodu i ect. :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 wrz 2018, 18:38 przez kubusrozpruwacz, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wino jabłkowe z koncentratu Purena

Post autor: JanOkowita »

Jeśli pokaże 27 Blg na starcie to już nie dodawaj cukru. I tak wyjdzie półwytrawne.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
kubusrozpruwacz
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino jabłkowe z koncentratu Purena

Post autor: kubusrozpruwacz »

To całkowita ilość cukru więcej nie przewiduję ,normalnie dodaję cukru w dwóch porcjach .Ostatnio robiłem wino ryżowe z żurawiną , także blg startowe 27 obliczone na 17 % wina z drożdżami bayanus g995 , końcowe 1BLG po 4 msc.

KOCU
50
Posty: 56
Rejestracja: piątek, 23 lut 2018, 11:15
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino jabłkowe z koncentratu Purena

Post autor: KOCU »

Ja robię z soku też około 10g/100ml.Powiem tak na początku było takie...nijakie ale jak postało...całkiem dobre.Trochę musisz poczekać aż się wyklaruje.Robię teraz regularnie swojego JABOLA :D

Autor tematu
kubusrozpruwacz
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino jabłkowe z koncentratu Purena

Post autor: kubusrozpruwacz »

Witam po niecałych 3 msc winko prawie klarowne cukier zeżarty , dla mnie zbyt wytrawne więc dosłodziłem jeszcze 0,5 kg cukru.Czekam kolejne 2 msc na efekt końcowy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”