wino jabłkowe- po tygodniu koniec fermentacji
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: piątek, 14 cze 2019, 22:44
- Krótko o sobie: Pamietaj! Wódka pita z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach.
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 8 razy
Cześć! Ostatnio zacząłem robić wino jabłkowe i nastawiłem 8l soku dodałem dwa litry wody i wrzuciłem, z braku innych drożdży, piekarskie 75g uwodnione. Cukier 1,5 kg. Zaczęło pracować. Na początku 22 bgl. Po trzech dniach znów tyle samo cukru dodałem i suma summarum po niecałym tygodniu skończyło na 5 bgl. Ok. Dzisiaj kupiłem drożdże browinu turbo fruit i dałem połowę niecałą i od 17 do 02:45 nic nie ruszyło. Temp ok. Cukier jest. Cio to może być? I jak to ruszyć?
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: wino jabłkowe- po tygodniu koniec fermentacji
W tym kompocie
Jakbyś sfermentował czysty sok miałbyś wino z jabłek czyli cydr. Kilka procent alkoholu
i jak się uda fajny smak. Nie wiem co chciałeś poprawić dodając wodę i cukier - chyba tylko moc?
To już lepiej spirytusu dolać Przy odrobinie szczęścia może wyjść wino likierowe...
Wody i cukru (robiąc "wino") dodaje się do owoców o mocnym smaku, który po dodaniu
wody nie zniknie albo takich które ciężko/wcale wydzielają sok i trzeba im pomóc.
Ew. wino z jabłek, ale z owoców i wody, a nie soku i wody...
PWL
Jakbyś sfermentował czysty sok miałbyś wino z jabłek czyli cydr. Kilka procent alkoholu
i jak się uda fajny smak. Nie wiem co chciałeś poprawić dodając wodę i cukier - chyba tylko moc?
To już lepiej spirytusu dolać Przy odrobinie szczęścia może wyjść wino likierowe...
Wody i cukru (robiąc "wino") dodaje się do owoców o mocnym smaku, który po dodaniu
wody nie zniknie albo takich które ciężko/wcale wydzielają sok i trzeba im pomóc.
Ew. wino z jabłek, ale z owoców i wody, a nie soku i wody...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.