Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
elsinoe
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2016, 15:41
Załączniki
Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru

Postautor: elsinoe » sobota, 7 lis 2020, 15:14

Dzień dobry!
Nastawiłam dzisiaj wino jabłkowe w 15 litrowym balonie. Przez pomyłka dodałam za dużo cukru. Wino mimo dodania drugi raz drożdży aktywnych nie chce ruszyć. Dodałam sok z 15kg jabłek (ok. 8l), syrop cukrowy z 4,5l wody i 3,75kg cukru (według przepisu powinno być 3l wody i 2kg cukru), drożdże aktywne i pożywka. Syrop wystudziłam, drożdże ładnie się namnożyły, ale po wymieszaniu wszystkich składników nastaw nie pracuje. Po jakimś czasie dodałam drugą porcję drożdży aktywnych. Baniak postawiłam w okolicach kaloryfera. Sprawdziłam zawartość cukru i wyszło 27Blg. Mam zamiar poczekać do jutra. Widzę, ze powoli pojawiają się pęcherzyki powietrza. Pytanie, jeśli ruszy, to jaką ilością cukru i wody dokarmić nastaw za 2 tyg.? I co zrobić jeśli nie ruszy.
IMG_20201107_150609.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Re: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru

Postautor: Furtillo » niedziela, 8 lis 2020, 10:45

Z tego co napisałeś wychodzi że wino po wyfermentowaniu wyjdzie 13%.
Nie wiem jaką moc końcową chcesz uzyskać tego wina, ale dodałeś cukru na start bardzo dużo.
Odstaw to winko w ciepłe miejsce ok. 24"C, jeżeli ruszy będzie to wolna fermentacja gdyż drożdże będą miały problem z przejedzeniem tak dużej ilości cukru. Możesz też przelać do większego balona i rozcieńczyć to wino przegotowaną ostudzoną wodą by zbić blg.
Nie dodawaj już więcej drożdży gdyż to nie ma sensu, drożdże same się namnażają :pije:
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru

Postautor: donald1209 » niedziela, 8 lis 2020, 11:19

Spokojnie! Cierpliwość jest najważniejszą cechą winemakera :-) Na razie nic nie rób. Cukru faktycznie trochę dużo ale drożdże powinny dać radę. Co to za drożdże? Aktywne to typ a nie szczep. Drożdże potrzebują trochę czasu na namnożenie, czasem i dwa dni. A ty piszesz o godż 15-tej, że już dodałeś w tym dniu dwa razy drożdże i nic. Nawet jak byś zaczął 5 minut po północy ( w co wątpię ) to i tak nie ma paniki bo za mało czasu. Zresztą piana w balonie świadczy, że drożdże działają.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )


Autor tematu
elsinoe
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2016, 15:41
Załączniki
Re: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru

Postautor: elsinoe » niedziela, 8 lis 2020, 19:15

Masz rację :) Wino ruszyło jak szalone kilka godzin później. Drożdże, które dodałam dwukrotnie to Enovini (Saccharomyces cerevisiae) 18%. Dodałam też pożywkę Kombi Vita i pożywkę z witaminą B1.


Autor tematu
elsinoe
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2016, 15:41
Załączniki
Re: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru

Postautor: elsinoe » sobota, 21 lis 2020, 20:59

Minęły dwa tygodnie, wino pracowało coraz wolniej. Wczoraj zmierzyłam cukier, nie było go już wcale. Dolałam dzisiaj rano syrop: 1l wody 1 kg cukru. Wino stoi w cieple i nie podjęło pracy od 12h. Co teraz?

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1214
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru

Postautor: defacto » środa, 25 lis 2020, 15:29

Serwus.
Minęło już kilka dni. Czy nastaw ruszył?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Viktoria Ludowska
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 3 lis 2020, 07:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru

Postautor: Viktoria Ludowska » czwartek, 26 lis 2020, 19:40

Mój cydr pociemniał, co zrobić w takim przypadku, jest już całkowicie zepsuty?


Wróć do „Pierwsze Kroki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości