Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
proletariat@tlen.pl
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2019, 08:21
Załączniki
Wino gruszkowe nie pracuje po tygodniu

Postautor: proletariat@tlen.pl » wtorek, 15 paź 2019, 17:23

Dzień dobry, na wstępie chciałem oznajmić, iż wiem, że wybrałem dość ciężki materiał na pierwsze wino jakim jest gruszka.

Półtora tygodnia temu po dodaniu pektoegzymu do zmiażdżonych bez nasion, itp gruszek zrobił się sok, który wycisnąłem i sam sok bez suchej wyciśniętej papki wlałem do balonu. Nastaw miał 10blg. Dodałem 1,5 l soku cukrowego z 1,5 kg cukru, drożdże enovini oraz pierwszą część pożywki kombi, którą podzieliłem na 3 części. Poza tym sok po ok. 200 ml x 2 opakowania zamroziłem żeby można było dodać z pożywką w późniejszym czasie. Gąsior zakryłem czopem z waty, a po 3 dniach dodałem pożywkę z 200ml soku zakryłem korkiem i wino ładnie pracowało. Na następny dzień dodałem imbir bo zapomniałem o nim wcześniej (1 x10cm korzeń obrany i starty na tarce). Po dwóch dniach dodałem kwasek cytrynowy 60g bo też zapomniałem zakwasić moszcz wcześniej. Wino przestało pracować. Pracuje może raz na 4-5 minut. Wczoraj czyli równo po 7 dniach wstawienia nastawu zmierzyłem zawartość cukru, która wynosiła 4blg. Zlałem też pipetą jakieś 150ml nastawu przelałem do butelki pet 0,5l dodałem dwie łyżeczki cukru, zgniotem butelkę i nie widać, aby ona się napompowała. W 10 dniu czyli za 3 dni chciałem dodać ostatnią część pożywki z sokiem. Dodam, iż nastawu było ok 10litrów - pół balona. Dziś minął 10 dzień blg bez zmian 4. Wlałem 0,5l syropu cukrowego (0,5kg cukru i 0,5l wody) i resztkę pożywki z rozmrożony syropem. Blg podrosło do 7. Wino stoi od 10 minut nawet nie bulgneło w rurce jakąś masakra.

Niewiem co robić już zupełnie proszę o rady. W sklepie winiarskim powiedziano mi, że to normalne i po prostu aby to zlać za 4 tygodnie, ale coś mi się nie wydaje..chyba powinno mocniej pracować. P.S. przy okazji proszę o podanie mi moich błędów, abym mógł więcej ich nie popełniać. Dodam, iż w smaku jest kwaśne i wystarczająco słodkie.

Proszę o pomoc.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Pablito
50
Posty: 72
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Wino gruszkowe nie pracuje po tygodniu

Postautor: Pablito » wtorek, 15 paź 2019, 17:43

Jak masz możliwość, to sprawdź pH, bo takim dodatkiem kwasku to mogłeś zatrzymać fermentacje


Autor tematu
proletariat@tlen.pl
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2019, 08:21
Załączniki
Re: Wino gruszkowe nie pracuje po tygodniu

Postautor: proletariat@tlen.pl » wtorek, 15 paź 2019, 18:34

A jakie pH powinno być? Ile powinienem dać kwasku? I co wtedy jeśli pH jest zbyt kwaśne co będzie na pewno sądząc po smaku.
I co jeśli jest za dużo?

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 paź 2019, 20:37 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 563
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino gruszkowe nie pracuje po tygodniu

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 15 paź 2019, 21:24

Kolego rada na przyszłość kwasku dodajesz nie więcej niż 3gr. na litr nastawu z gruszek.
Dałeś 2x więcej więc nic dziwnego że nastaw stanął ;)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
proletariat@tlen.pl
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2019, 08:21
Załączniki
Re: RE: Re: Wino gruszkowe nie pracuje po tygodniu

Postautor: proletariat@tlen.pl » wtorek, 15 paź 2019, 21:46

Wyszło mi tak z obliczeń 3gr/l jest w gruszce zgodnie z tabelką, a na być 8-9g/l więc na każdy litr dodajemy 5g. Ale to był błąd, który chciałbym teraz naprawić. Po dodaniu tego ostatniego syropu cukrowego wino zaczęło działać , ale tak bulgocze raz na 4-5 minut. Więc słabo pracuje. Co zrobić w takiej sytuacji? Co w momencie jeśli pH jest za duże?

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony środa, 16 paź 2019, 05:54 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości