Witam. Przy okazji wizyty na działce w celach rewitalizacyjnych (wymiana kilku stempli drewnianych w ogrodzeniu), dokonałem oględzin drzewek i krzewów owocowych. W dawno nieodwiedzanym zakątku działki rzuciło mi się w oko potężne winogrono, dosłownie obwieszone owocami jak choinka, na skraju lasu. Winogrono to (zapewne labrusca, bo była popularna i tania w czasie, gdy ten okaz posadzono) rośnie na południowym stoku wzgórza, w dolnej jego części. Dodatkowo jest częściowo ukryte w kilkudziesięcioletnim prywatnym lesie. Przez to nie może narzekać na brak wody (wzgórze ciągnie się jeszcze daleko w górę, więc nawet kilkutygodniowy brak opadów nie powoduje wysuszenia gleby na głębokości korzeni) czy kiepską glebę (jest dodatkowo nawożone naturalnymi nawozami). Jednak w kwestii swobody rośnięcia zostało zostawione na kilka lat samo sobie i nie było przycinane. W poszukiwaniu światła słonecznego obrosło wysokiego modrzewia i niższą od niego brzozę, wychyliło się też nieco poza ogrodzenie. Zyskało w ten sposób nasłonecznione od wschodu do zachodu słońca miejsce. Wygląda mniej więcej tak.

Słoneczne, ciepłe lato bardzo pozytywnie wpłynęło na owoce. Kiści winogron już trochę ubyło, ale nie stanowi to chyba nawet jednej trzeciej tego co wisi wciąż na krzaku. Zebrałem 2 wiaderka słodkich, delikatnych w smaku winogron (w porównaniu do mniej słonecznych lat), ponieważ ptaki zaczęły się do nich dobierać w różnych partiach winorośli. W tej chwili stoją na polu w niskiej temperaturze, by nie wabić muszek i by owoce się nie rozpaciały do jutra, kiedy zacznę je przerabiać.
Owoce zerwę z kiści, zmiażdżę z umiarem, dodam pektoenzymu i nieco pirosiarczanu (po puszczeniu soku zmierzę poziom cukru, by zaplanować dodatek cukru i moc wina; celuję w półwytrawne lub półsłodkie ok. 13%), by dotrwały do momentu dodania matki drożdżowej Tokay Zamoyskich. Będę fermentował je w miazdze przez 3-5 dni, po czym zostaną ręcznie odciśnięte w worku filtracyjnym. Płyn wleję do gąsiorka i będę powoli fermentował, a miazgę dodam do mieszanki owoców na winiak wieloowocowy.