Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
B_winodomowe
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 24 wrz 2018, 07:32
Załączniki
Wino domowe burzliwa fermentacji

Postautor: B_winodomowe » poniedziałek, 24 wrz 2018, 07:42

Witam, mam problem z burzliwą fermentacji, wino tak buzuje owoce podnoszą się do samego korka a wino zaczyna przelewać się przez rurkę która ma odprowadzać gazy. Dodam że wino robię z winogrona swojego, butla jest 50 l zachowałam proporcje zostawiłam miejsca w butli 1/4 nie dodawałam żadnych drożdży fermentacyjnych tylko owoce i syrop z cukru. Proszę o pomoc jak można rozwiązać problem bo szkoda mi wina które się przelewa.


 Książki i poradniki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Robert09
30
Posty: 38
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
Załączniki
Re: Wino domowe burzliwa fermentacji

Postautor: Robert09 » poniedziałek, 24 wrz 2018, 15:31

Ja miałem podobną sytuację wczorajszego wieczora. Matka drożdżowa dodana w sobotę, nastaw do 2/3 pojemności pojemnika ferment. Wczoraj jak to nie ruszy, jak nie zacznie buzować.... wiadro spuchnięte hehehe.. więc odjąłem trochę nastawu, aby miejsca troszkę zwolnić. Dziś kupiłem dużą butlę ferment. /plastik/, rozdzieliłem nastaw i obserwuję. Myślałem, że 1/3 wolnego miejsca wystarczy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
B_winodomowe
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 24 wrz 2018, 07:32
Załączniki
Re: Wino domowe burzliwa fermentacji

Postautor: B_winodomowe » poniedziałek, 24 wrz 2018, 19:59

No mi na czacie też doradzono odlanie i pomogło zmieniłam miejsce butli na chłodniejsze i jak narazie jest ok, byłam zdziwiona tak burzliwą fermentacją bo nie dodawałam żadnych drożdży fermentacyjnych


wiecek
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 18 lip 2018, 17:14
Załączniki
Re: Wino domowe burzliwa fermentacji

Postautor: wiecek » sobota, 29 wrz 2018, 20:00

Na początku burzliwej fermentacji szczególnie gdy jest ona gwałtowna nie trzeba szczelnie zamykać naczynia fermentacyjnego (butla, fermentor) ponieważ wydzielający się CO 2 zabezpiecza wino przed dostępem tlenu i zakażeniem. Pomaga to w ujściu gazów fermentacyjnych i dzięki temu wino tak nie "rośnie". U mnie działa to tak w przypadku wina jak i piwa.


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości