Wino czereśniowe - za szybkie wyrzucenie owoców
Witam. Zakładam nowy temat, ponieważ na forum nie spotkałem się z podobnym. Od razu przyznaję się, że dałem ciała i nie wiem jak teraz z tego wybrnąć. Zacząłem robić wino z ok 20 kg czereśni, i dalej wg przepisu 7 kg cukru, drożdże winiarskie i pozywka, wody ok 8l. I wszystko pięknie fermentowalo, aż przyszło mi do głowy wyrzucenie owoców z baniaka (tak, wsypalem całe czereśnie). Wiem, dużo za szybko, po prostu tak się stało i już. Tylko, że teraz wino przestało pracować od 4 dni, prawdopodobnie z tego powodu. Da radę jeszcze jakoś z tego wybrnąć? Nie posiadam winomierza. Mam również ok 10 l nastawi z czarnej porzeczki, który ładnie fermentuje, możnaby ewentualnie to wykorzystać, jeśli by to pomogło. Dzięki za pomoc.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino czereśniowe - za szybkie wyrzucenie owoców
7 kilo cukru to dajemy do kompotu nie do wina w ilości 15l. Wino nie pracuje bo drożdże zżarły ile mogły i padły. Chyba że dales g995. Spróbuj jak smakuje na pewno jest słodkie. Porzeczki szkoda tylko nie przesadź z cukrem. Poszukaj podstawowe zasady produkcji wina na forum i naucz sie przeliczać cukier na %.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 61
- Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wino czereśniowe - za szybkie wyrzucenie owoców
Podstawą jest sprawdzenie szczelności pojemnika fermentacyjnego.
Może być tak, że po pozbyciu się owoców fermentacja zwolniła i nie wytwarza się na tyle duże ciśnienie, by poruszyć wodę w rurce (wszystko ucieka szczelinami). Uszczelnij korek z rurką woskiem, załóż go i obserwuj.
Btw. drożdże by nie padły tak od razu, co najwyżej zawiesiły się, bo nie mają nic do roboty. Sprawdź czy na pewno nie pracują (szczelność), jak nie masz cukromierza, to sprawdź w kieliszku smak wina, jeśli będzie wytrawne, to znaczy że trzeba dosypać cukru.
Może być tak, że po pozbyciu się owoców fermentacja zwolniła i nie wytwarza się na tyle duże ciśnienie, by poruszyć wodę w rurce (wszystko ucieka szczelinami). Uszczelnij korek z rurką woskiem, załóż go i obserwuj.
Btw. drożdże by nie padły tak od razu, co najwyżej zawiesiły się, bo nie mają nic do roboty. Sprawdź czy na pewno nie pracują (szczelność), jak nie masz cukromierza, to sprawdź w kieliszku smak wina, jeśli będzie wytrawne, to znaczy że trzeba dosypać cukru.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino czereśniowe - za szybkie wyrzucenie owoców
Policzmy na szybko 8l wody + 4,2l płynu (7kg cukru) (7x0.6=4.2) załóżmy ze czereśnie oddały 10l soku który miał X cukru. Całość da nam 22.2l wina. 22,2x17x19=7170.6 (objętość płynu x stała(poszukajcie sobie co oznacza na wino.org lub tutaj)x procent alkoholu = ilość potrzebnego cukru
Z dojrzałej czereśni wyciągniesz więcej z kilograma niżeli 100g cukru. W tym wypadku były zielone bo 22kg dały nam 170.6 gr.
Nadal uważasz że coś tam jest luźne i przeto nie pyka. PODSTAWĄ W WINIARSTWIE JEST POMIAR CUKRU I JEGO SPADEK
Posiadanie cukromierza nie zwalnia nas z myślenia i zdobycia choć minimalnych podstaw.
Policzmy na szybko 8l wody + 4,2l płynu (7kg cukru) (7x0.6=4.2) załóżmy ze czereśnie oddały 10l soku który miał X cukru. Całość da nam 22.2l wina. 22,2x17x19=7170.6 (objętość płynu x stała(poszukajcie sobie co oznacza na wino.org lub tutaj)x procent alkoholu = ilość potrzebnego cukru
Z dojrzałej czereśni wyciągniesz więcej z kilograma niżeli 100g cukru. W tym wypadku były zielone bo 22kg dały nam 170.6 gr.
Nadal uważasz że coś tam jest luźne i przeto nie pyka. PODSTAWĄ W WINIARSTWIE JEST POMIAR CUKRU I JEGO SPADEK
Posiadanie cukromierza nie zwalnia nas z myślenia i zdobycia choć minimalnych podstaw.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 61
- Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wino czereśniowe - za szybkie wyrzucenie owoców
Przyznam się bez zbędnych ceregieli - nie policzyłem i nie rzuciło mi się tak bardzo w oczy, że dał 7kg cukru na te 8 litrów wody i 20 kg owoców, i to co napisałem, że drożdże nie mają co robić było głupie tam na pewno jest jeszcze dużo do przerobienia, zakładając że jakieś resztki drożdży jeszcze żyją, jeśli tylko nie zabiło ich stężenie alkoholu.
Mimo wszystko jakaś reakcja może jeszcze zachodzić i uszczelnienie też jest ważne(jeżeli nie ma balingomierza, to inaczej nie sprawdzi czy na pewno fermentacja ustała).
Mimo wszystko jakaś reakcja może jeszcze zachodzić i uszczelnienie też jest ważne(jeżeli nie ma balingomierza, to inaczej nie sprawdzi czy na pewno fermentacja ustała).
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy