Wino brzozowe

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy

Post autor: sargas »

radius pisze:@dzozef, właściwie to za kilka dni sezon na oskołę się skończy. Ja już jedno drzewko zakołkowałem a z drugiego widzę, że zaczyna po kilku godzinach opalizować i mętnieć - znak, że trzeba kończyć udój :)
A kiedy zacząłeś ? Na początku marca ?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: radius »

Tak. Dokładnie 5 marca :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: sargas »

W moje urodziny :)
Na następny rok też tak zacznę. A teraz ukapie co ukapie.
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: gary1966 »

Kamal pisze: Próbowałem z mrożeniem, i efekt kicha po rozmrażaniu.
Serwus,
@Kamal spróbuj mrozić, od razu, tylko "nocny udój". Tak mrożę i jestem zadowolony.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Kamal »

Hejka :-)
@Gary1966 tak zrobię teraz. :ok:
Swoją drogą, nocny czym się różni od dziennego? :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: gary1966 »

Oskoła jest bardziej klarowna, podobno mniej "treściwa" ale ja "zbieram" tylko z nocy, Blg 1.5 do 2.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: sargas »

Zna ktoś skuteczne metody przechowywania tego? Oprócz mrożenia da się żeby nie straciła swoich właściwości?
Ile to może stać maxymalnie?
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 mar 2017, 14:57 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie robimy spacji przed znakiem interpunkcyjnym.

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: marcek10 »

Nie wiem na ile to będzie skuteczne i jak długo postoi ale na razie zapowiada się dobrze. Wiem, że nie zaleca się podgrzewania bo traci właściwości ale jakoś trzeba to przechować. Wlewałem oskołę do słoi i całość do gara z wodą jak do pasteryzacji weków. Wolnym tempem podgrzewam aż w słoju jest 65* potem wyciągam słój i zakręcam mocno jednocześnie sprawdzam szczelność. Wkładam na kilka minut do gara ale już bez grzania. Następnie wyciągam i do góry dnem do wystygnięcia. Rano wieczko jest ładnie wciągnięte. :)
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: sargas »

Kurcze, właśnie czy po podgrzaniu nie traci swoich właściwości? Jak się potraktuje alkoholem to na pewno się fajnie zakonserwuje, ale już dzieciakowi nie dasz ;/ Zresztą nie każdy chce pić z alkoholem.
Ostatnio zmieniony piątek, 24 mar 2017, 21:42 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: gary1966 »

Serwus, czy sezon na wodę brzozową się u Was rozpoczął w tym roku :?:
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

sq8wga
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 26 sie 2016, 15:41
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: sq8wga »

Byłem dzisiaj sprawdzić. U mnie jeszcze nie leci.

Wysłane z telefonu

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: dzozef »

Na Mazowszu jeszcze sucho. Nic nie kapie ... z brzozy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: radius »

Koledzy, zaczęło się :klaszcze:
Obrazek
SPIRITUS FLAT UBI VULT

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: dzozef »

Potwierdzam, na Mazowszu też. Do godziny 16:30 nakapało prawie całą 1,5l butelkę. WIOSNA !!! :D :D :D

sq8wga
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 26 sie 2016, 15:41
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: sq8wga »

Na podkarpaciu też zaczyna się sezon.ObrazekObrazek

Wysłane z telefonu

zenonowsianka
50
Posty: 55
Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: zenonowsianka »

Kapie od kilku dni. Jedno drzewo 5l w niecałe dwa dni, drugie podobne 1l w tym samym czasie. Macie jakieś patenty na rozpoznanie tych bardziej wydajnych brzóz?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: radius »

Dobieraj się do brzóz "żeńskich". Jak je popieścisz to dają tyle soku, że ho, ho... :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

tonic21
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 13 lut 2010, 10:27
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gostynin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: tonic21 »

Jest dobrze przez noc po 5l z drzewa .
Pozdrawiam Tonic

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: johnex »

Tak samo u mnie na Lubelszczyźnie. Przez noc ukapało 5 litrów.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: czytam »

Co prawda wątek jest o brzozie ale polecam klon. Ten naszych pospolity ma taką samą zawartość cukru jak cukrowy, kanadyjski, czyli dwa razy więcej niż brzoza. Trzeba się jednak spieszyć, bo startuje i kończy się szybciej od brzozowego. Pewnym problemem może być znalezienie klonu w bezlistnym stanie. Ma dość gładką korę a teraz przez drobne pęknięcia sok sam się przelewa. Jest też sporo owadów nim się żywiących. Jest kilka filmików na yt o pozyskiwaniu soku klonowego w naszym kraju.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: henik »

http://lukaszluczaj.pl/prawie-wszystko- ... kow-drzew/. Tutaj można poczytać o spuszczaniu soku i nie tylko o tym.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: radius »

Jak tam koledzy u was z sokiem brzozowym? Ja dzisiaj zrobiłem próbny odwiert w jednej z moich brzóz, ale na razie zupełna posucha :(
Inna sprawa, że mam piaszczysty teren i u mnie brzozy zaczynają "sikać" ze dwa tygodnie później niż z drzew rosnących 500 m dalej, ale na innym terenie ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Kamal »

Ktoś już patrzał w okolicach Szczecina? Tutaj zimy praktycznie nie było, więc sok może zacząć wcześniej płynąć. :)
K.
Obrazek

bystym
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: bystym »

Dzisiaj uciąłem gałąź brzozową i pociekła oskoła, ale w tempie 2 krople na minutę. Z odwiertu pewnie pójdzie szybciej, ale nie wiadomo na ile szybciej. Taka sytuacja jest na Dolnym Śląsku, a dokładnie w Bolesławcu. Piszcie, jak u was to wygląda, bo to cenne wskazówki. Lepiej dobrze trafić z odwiertem niż niepotrzebnie kaleczyć brzozę.

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: janik »

Dla zdrowia brzozy lepiej dla testu naciąć zwisającą gałązkę niż robić próbne odwierty w pniu drzewa. :idea:
Właśnie dzisiaj wieczorem zrobiłem nacięcie, więc jutro zobaczę czy sezon można uznać za otwarty :ok: .
Wcześniejsze próby z przed tygodnia były nieudane ;/ .
Pomimo dni ciepłych jak na tę porę roku to jednak nocne przymrozki hamują wegetację i to jest OK. dla wszystkich naszych roślinek. :D
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2019, 18:10 przez janik, łącznie zmieniany 2 razy.

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: czytam »

Zwróćcie uwagena klon. Ma dwa razy więcej cukru niż brzoza i zaczyna płynąć dwa tygodnie prędzej. U mnie jeszcze nie leci.

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Pawlik67 »

Witam. W marcu Ja też nastawiłem wino z soku brzozowego, rodzynek, cukru, i soku z cytryn i pomarańczy, na drożdżach winnych z OBI.
Dziś postanowiłem zlać z nad osadu i okazało się że jestem szczęśliwym posiadaczem 10 litrów "kwasiora" podobnego do octu. Mimo że używałem środek do klarowania, to Kwasior jest mętny. Ewidentnie coś poszło nie tak (może miałem nieszczelność na korku). Pytanie co mam z tym zrobić?
1. Kibel?
2. Wrzucić na rurki , a otrzymam przedni trunek?
3. Czy może coś jeszcze innego , żeby uzyskać ocet winny?
Niestety to co otrzymałem to nie jest ani wino, ani ocet. Co radzicie?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: masterpaw2 »

Kolego, kibel to ostateczność, spróbuj destylować a nóż wyjdzie cóś dobrego (piłem destylat z oskoły naszego forumowego kolegi @gary1966, i uważam, że jest wart zachodu poczynienia go).
Ps. Zbyt długo trzymałeś wino razem z "odpadem", po burzliwej fermentacji należało zlać znad osadu.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Pawlik67 »

Myślisz, że coś z tego może być po przegotowaniu , nawet jeżeli teraz jest "octo podobne"
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Kamal »

Kibel skoro octo podobne. Raz sobie takim czymś sprzęt tylko zapaskudziłem :(, szkoda zachodu.
K.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lip 2019, 20:49 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: eldier »

Ale czy ma wyraźny zapach octowy czy jest po prostu kwaśno-wytrawne?
Moi rodzice jak im się da wytrawne, kwaskowe wino np z wiśni to tez mówią że ocet, chociaż z winem wszystko jest w porządku.

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Pawlik67 »

Niestety śmierdzi ostem. Co prawda nie jest to typowy ocet winny i do sałatki, czy nóżek bym nie dodał , ale śmierdzi octem. A może da się go jakoś przerobi na dobry ocet winny? miałbym zapas do końca życia.

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: niebieski-n2 »

Mam ponad 100 litrów takiego czegoś z jabłek, fermentacja octowa zaszła na pewno w tym nastawie, teraz się już nawet wyklarowało, z tym, że ni to wino - ni ocet.
Słabe jakieś jak na ocet, chociaż nim śmierdzi, zakwasić coś nie bardzo się tym da.
Rad byłbym jakby to było mocniejszym octem, ale nie wiem jak to osiągnąć.
Blokuje tylko beczkę plastikową i szklany balon, wylać szkoda, użyć - nie wiem do czego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Doody »

Ostatnio przeprowadziłem próbę destylacji zaoctowanego wina sprzed 3 lat. Znajomy przywiózł 30l i zapytał czy coś z tego będzie. Wrzeć zaczęło dopiero w 96 stopniach. i odebrałem 300g substancji, która tak dawała acetonem, że nie dało się tego wąchać. Także uważam, że nie warto.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: psotamt »

Odświeżam temat i przypominam >> JUŻ KAPIE <<.
Wczoraj podpiąłem baniaczek 5 litrów pod sporą brzozę i zdjąłem dziś prawie pełen. Ok. 4,2 litra cieczy odebrane wężykiem z nawierconego otworu na wysokości jakieś 1,2 m. Już po wyjęciu wiertła poleciało wyraźnym strumyczkiem.
Ciecz delikatnie mętna, słodycz ledwie wyczuwalna. Osobiście zaskakuje mnie możliwość zrobienia z tego alkoholu, bo przecież wiele tego nie będzie. Ale... hobby to hobby :D
Dasz bór, panowie! Łowy czas zacząć ;)
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Jaraw
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 15:11
Podziękował: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: Jaraw »

Od tyg winko pracuje

Kamex
20
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 4 lut 2020, 15:30
Krótko o sobie: Moczymorda, kapusta, swój chłop!
Ulubiony Alkohol: Szukam dopiero swojego smaku
Podziękował: 47 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Kamex »

W lubelskim już zaczyna kapać z brzozy ale przy niskiej temperaturze bardzo powoli.
Czy z klonu pozyskuje się w identyczny sposób?

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: henik »

Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Doody »

Kamex pisze:W lubelskim już zaczyna kapać z brzozy ale przy niskiej temperaturze bardzo powoli.
Czy z klonu pozyskuje się w identyczny sposób?
Sposób jest podobny, może nacinanie drzew trochę się różni.
Problem w tym, że nasze klony to nie kanadyjskie klony cukrowe, a właśnie z takich pozyskuje się sok do produkcji syropu klonowego.
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: kwik44 »

Czy z brzozy fi 12-15cm można coś uciągnąć, czy szkoda drzewa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”