Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
rad1x
Posty: 31 Rejestracja: wtorek, 13 lip 2010, 11:52
Podziękował: 9 razy
Post
autor: rad1x » wtorek, 15 mar 2016, 22:56
Jednak coś się wtrąciło. Jak na zdjęciu, odrobina na dnie, wygląd łupieżu:)
IMAG0477.jpg
Może bemowskie brzozy sa mało zasobne w minerały.
Spróbuje z wyższym nawiertem i brzozami w gromadzie.
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[dailymotion]There is a thin line between hobby and insanity[/dailymotion]
siwy1121
Posty: 396 Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: siwy1121 » wtorek, 22 mar 2016, 20:01
Może za szybko zabutelkowałeś ???
Taj_pan
Posty: 37 Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 22:54
Krótko o sobie: Lubię dobrze zjeść i wypić, pogadać w dobrym towarzystwie, coś dobrego i nietypowego upichcić, obejrzeć dobry film i napić się przy tym dobrego piwa.
Ulubiony Alkohol: Jasio wędrowniczek
Status Alkoholowy: Piwosz
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: Taj_pan » poniedziałek, 25 kwie 2016, 15:14
Ja od 28.03 do 2.04 nazbierałem ok 50l z dwóch brzózek. Większość zamroziłem, ale ok 2l dziennie wypijałem. Zamrożoną oskołę wykorzystam do rozcieńczania
symul
Posty: 13 Rejestracja: czwartek, 15 mar 2012, 19:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimbeł
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Pogórze Dynowskie
Re: Wino brzozowe
Post
autor: symul » czwartek, 16 mar 2017, 16:55
Witam. A ja oto mam taki problem. Sok z brzozy zacząłem pozyskiwac we wtorek (14 marca), i zebrałem z jednej brzozy w ciągu doby około 4l. Wczoraj ( 15 marca) również zacząłem pozyskiwac z innego drzewa ale uzyskałem tylko ok. 1l. Dzisiaj już podpialem 3 butelki po 5l i zobaczymy co będzie jutro. I moje pytanie brzmi, czy do soboty mogę w spokoju przetrzymywac ten sok w lodówce i czy nic mu się nie stanie (nie zepsuje sie) czy jest może jakiś inny sposób, np. Dodać ten co mam do balonu razem z matką drożdżową i później uzupełnić reszta soku z brzozy? Mam zamiar zrobić ok. 15 l wina z soku z brzozy razem z rodzynkami (0.6 kg). Mam zamiar użyć drożdży spiritferm aromatic wine complex.
Czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam
tomhas
Posty: 253 Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: tomhas » czwartek, 16 mar 2017, 18:18
Lepiej nastaw wino i dolewaj.
symul
Posty: 13 Rejestracja: czwartek, 15 mar 2012, 19:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimbeł
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Pogórze Dynowskie
Re: Wino brzozowe
Post
autor: symul » czwartek, 16 mar 2017, 19:26
Czyli dodać całą saszetkę drożdży, wszystkie rodzynki i proporcje cukru takie jak na ok. 15l wina, i systematycznie dodawać tego soku z oskoły aż do uzyskania planowanej ilości wina?
radius
Posty: 7339 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: radius » czwartek, 16 mar 2017, 20:53
@symul, nie musisz się tak spieszyć i już nastawiać. Spokojnie oskoła może leżakować w lodówce do soboty. Co najwyżej lekko zmętnieje co w niczym nie przeszkadza. Robiłem wina brzozowe nawet z prawie fermentującej już oskoły i winko zawsze wychodziło przednie
SPIRITUS FLAT UBI VULT
tomhas
Posty: 253 Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: tomhas » czwartek, 16 mar 2017, 20:58
Dodaj na początku wszystko oprócz cukru. Cukier dodawaj partiami przy każdej dolewce.
symul
Posty: 13 Rejestracja: czwartek, 15 mar 2012, 19:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimbeł
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Pogórze Dynowskie
Re: Wino brzozowe
Post
autor: symul » sobota, 18 mar 2017, 12:02
Dzięki koledzy za pomoc. Akurat za jednym zamachem zebrałem ok.15l i tamten z wcześniejszych zbiorów nie był mi potrzebny. Dodałem 2kg cukru, 1.2kg rodzynek, i soku z pomarańczy (1l). Fermentacja jest póki co jest dość burzliwa i w środku dzieje się kosmos
. Po jakim czasie wyrzucić te rodzynki? Po dwóch tygodniach?
sargas
Posty: 632 Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: sargas » sobota, 18 mar 2017, 18:31
Nie jest jeszcze za późno ? Bo właśnie temat wyczaiłem i będę chciał ściągnąć.
Kamal
Posty: 2369 Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: Kamal » sobota, 18 mar 2017, 18:48
Jak leci, to nie. Śmiało możesz ściągać i nastawić.
K.
sargas
Posty: 632 Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: sargas » sobota, 18 mar 2017, 19:04
Nie wiem czy leci muszę się wybrać i sprawdzić. Generalnie to z tego co tu ludziska piszą to do końca miecha niby powinno być ok.
marcek10
Posty: 137 Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: marcek10 » niedziela, 19 mar 2017, 06:56
Leci leci tylko musisz sprawdzać bo nie z każdego drzewa tak samo szybko
sargas
Posty: 632 Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: sargas » niedziela, 19 mar 2017, 07:56
A czym się kierować tu piszą, że duże z gładką korą i nie popękane bez narośli zdrowe. Dodatkowe rady ? Nie chciałbym kaleczyć niepotrzebnie drzew.
Scalone
Zamontowałem dziś trzy butle. Ile dziennie średnio takiego soku wycieknie ? Musze oszacować za ile dni tam pojechać bo kawałek mam od domu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 mar 2017, 10:43 przez
Kamal , łącznie zmieniany 1 raz.
radius
Posty: 7339 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: radius » niedziela, 19 mar 2017, 18:58
Ja zbieram codziennie ok. 5 litrów z jednego drzewa
SPIRITUS FLAT UBI VULT
sargas
Posty: 632 Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: sargas » niedziela, 19 mar 2017, 20:22
Nieźle to czyli muszę tam zawitać najdalej we wtorek bo zamontowałem 5L bańki
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 mar 2017, 20:50 przez
Kamal , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.
dzozef
Posty: 236 Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: dzozef » niedziela, 19 mar 2017, 20:36
Niezły wynik. Ja na Mazowszu z 5 brzózek przez 24h uzyskałem 6l. Może jeszcze za chłodno?
radius
Posty: 7339 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: radius » niedziela, 19 mar 2017, 22:31
@dzozef, właściwie to za kilka dni sezon na oskołę się skończy. Ja już jedno drzewko zakołkowałem a z drugiego widzę, że zaczyna po kilku godzinach opalizować i mętnieć - znak, że trzeba kończyć udój
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Kamal
Posty: 2369 Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: Kamal » niedziela, 19 mar 2017, 22:57
A najgorsze to, że nie da się jej przetrzymać na "zaś". Próbowałem z mrożeniem, i efekt kicha po rozmrażaniu.
Trzeba na bieżąco wykorzystywać.
K.
marcek10
Posty: 137 Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: marcek10 » poniedziałek, 20 mar 2017, 07:31
No właśnie najgorsze to jest to, że nie ma dobrego sposobu na przechowanie. Sam szukałem i niestety nic nie znalazłem. Piszą niby żeby podgrzać do 70*C i pasteryzować ale jakoś nie bardzo to widzę. Myślałem o rozrobieniu z alkoholem tylko nie wiem ile tego użyć żeby wystarczyło do przechowania i jednocześnie nie było napojem alkoholowym
Ale przecież przetwarzają do sprzedaży sok i jakoś to chyba robią. Tylko ile on wtedy zachowuje ze swoich właściwości?
sargas
Posty: 632 Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: sargas » poniedziałek, 20 mar 2017, 12:37
radius pisze: @dzozef, właściwie to za kilka dni sezon na oskołę się skończy. Ja już jedno drzewko zakołkowałem a z drugiego widzę, że zaczyna po kilku godzinach opalizować i mętnieć - znak, że trzeba kończyć udój
A kiedy zacząłeś ? Na początku marca ?
radius
Posty: 7339 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: radius » poniedziałek, 20 mar 2017, 14:02
Tak. Dokładnie 5 marca
SPIRITUS FLAT UBI VULT
sargas
Posty: 632 Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: sargas » poniedziałek, 20 mar 2017, 14:24
W moje urodziny
Na następny rok też tak zacznę. A teraz ukapie co ukapie.
gary1966
Posty: 485 Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: gary1966 » poniedziałek, 20 mar 2017, 19:38
Kamal pisze: Próbowałem z mrożeniem, i efekt kicha po rozmrażaniu.
Serwus,
@Kamal spróbuj mrozić, od razu, tylko "nocny udój". Tak mrożę i jestem zadowolony.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Kamal
Posty: 2369 Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: Kamal » poniedziałek, 20 mar 2017, 21:25
Hejka
@Gary1966 tak zrobię teraz.
Swoją drogą, nocny czym się różni od dziennego?
K.
gary1966
Posty: 485 Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: gary1966 » poniedziałek, 20 mar 2017, 21:53
Oskoła jest bardziej klarowna, podobno mniej "treściwa" ale ja "zbieram" tylko z nocy, Blg 1.5 do 2.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
sargas
Posty: 632 Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: sargas » czwartek, 23 mar 2017, 14:10
Zna ktoś skuteczne metody przechowywania tego? Oprócz mrożenia da się żeby nie straciła swoich właściwości?
Ile to może stać maxymalnie?
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 mar 2017, 14:57 przez
wawaldek11 , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie robimy spacji przed znakiem interpunkcyjnym.
marcek10
Posty: 137 Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: marcek10 » czwartek, 23 mar 2017, 17:59
Nie wiem na ile to będzie skuteczne i jak długo postoi ale na razie zapowiada się dobrze. Wiem, że nie zaleca się podgrzewania bo traci właściwości ale jakoś trzeba to przechować. Wlewałem oskołę do słoi i całość do gara z wodą jak do pasteryzacji weków. Wolnym tempem podgrzewam aż w słoju jest 65* potem wyciągam słój i zakręcam mocno jednocześnie sprawdzam szczelność. Wkładam na kilka minut do gara ale już bez grzania. Następnie wyciągam i do góry dnem do wystygnięcia. Rano wieczko jest ładnie wciągnięte.
sargas
Posty: 632 Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: sargas » piątek, 24 mar 2017, 20:38
Kurcze
, właśnie czy po podgrzaniu nie traci swoich właściwości
? Jak si
ę potraktuje alkoholem to na pewno si
ę fajnie zakonserwuje
, ale już dzieciakowi nie dasz
Zresztą nie każdy chce pić z alkoholem.
Ostatnio zmieniony piątek, 24 mar 2017, 21:42 przez
wawaldek11 , łącznie zmieniany 1 raz.
gary1966
Posty: 485 Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: gary1966 » wtorek, 13 mar 2018, 17:03
Serwus, czy sezon na wodę brzozową się u Was rozpoczął w tym roku
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
sq8wga
Posty: 66 Rejestracja: piątek, 26 sie 2016, 15:41
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: sq8wga » wtorek, 13 mar 2018, 17:50
Byłem dzisiaj sprawdzić. U mnie jeszcze nie leci.
Wysłane z telefonu
dzozef
Posty: 236 Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: dzozef » środa, 14 mar 2018, 21:17
Na Mazowszu jeszcze sucho. Nic nie kapie ... z brzozy.
radius
Posty: 7339 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: radius » piątek, 30 mar 2018, 11:36
Koledzy, zaczęło się
SPIRITUS FLAT UBI VULT
dzozef
Posty: 236 Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: dzozef » piątek, 30 mar 2018, 16:51
sq8wga
Posty: 66 Rejestracja: piątek, 26 sie 2016, 15:41
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: sq8wga » sobota, 31 mar 2018, 07:08
Na podkarpaciu też zaczyna się sezon.
Wysłane z telefonu
zenonowsianka
Posty: 55 Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: zenonowsianka » sobota, 31 mar 2018, 14:22
Kapie od kilku dni. Jedno drzewo 5l w niecałe dwa dni, drugie podobne 1l w tym samym czasie. Macie jakieś patenty na rozpoznanie tych bardziej wydajnych brzóz?
radius
Posty: 7339 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: radius » sobota, 31 mar 2018, 14:29
Dobieraj się do brzóz "żeńskich". Jak je popieścisz to dają tyle soku, że ho, ho...
SPIRITUS FLAT UBI VULT
tonic21
Posty: 69 Rejestracja: sobota, 13 lut 2010, 10:27
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gostynin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: tonic21 » niedziela, 1 kwie 2018, 10:46
Jest dobrze przez noc po 5l z drzewa .
Pozdrawiam Tonic
johnex
Posty: 567 Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: johnex » niedziela, 1 kwie 2018, 11:53
Tak samo u mnie na Lubelszczyźnie. Przez noc ukapało 5 litrów.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
czytam
Posty: 730 Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Wino brzozowe
Post
autor: czytam » niedziela, 1 kwie 2018, 19:26
Co prawda wątek jest o brzozie ale polecam klon. Ten naszych pospolity ma taką samą zawartość cukru jak cukrowy, kanadyjski, czyli dwa razy więcej niż brzoza. Trzeba się jednak spieszyć, bo startuje i kończy się szybciej od brzozowego. Pewnym problemem może być znalezienie klonu w bezlistnym stanie. Ma dość gładką korę a teraz przez drobne pęknięcia sok sam się przelewa. Jest też sporo owadów nim się żywiących. Jest kilka filmików na yt o pozyskiwaniu soku klonowego w naszym kraju.