Wino bez dodatku drożdży
Witam.
Nastawiłem pierwsze w życiu wino z winogron. Wino robione z miazgi owoców. Robię je w wiadrze fermentacyjnym. Po 10 dniach wyjąłem i odsaczylem miazgę dodałem do wina 1kg cukru w litrze wody. Na początku wino dzikie drożdże przerobiły cukier do 0 i dodałem 1kg cukru w 2l wody. Aktualnie po 2.5 tygodniach blg to 12. Czy jest sens dodawać szlachetne drożdże? Wino niby pracuje z rurki słuchać bulgotanie raz na ok 10 min.
Nastawiłem pierwsze w życiu wino z winogron. Wino robione z miazgi owoców. Robię je w wiadrze fermentacyjnym. Po 10 dniach wyjąłem i odsaczylem miazgę dodałem do wina 1kg cukru w litrze wody. Na początku wino dzikie drożdże przerobiły cukier do 0 i dodałem 1kg cukru w 2l wody. Aktualnie po 2.5 tygodniach blg to 12. Czy jest sens dodawać szlachetne drożdże? Wino niby pracuje z rurki słuchać bulgotanie raz na ok 10 min.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino bez dodatku drożdży
Następny delikwent z dzikusami. Kolego, nie teraz to już nie ma sensu dodawania drożdży. Drożdże winne dedykowane są specjalnymi szczepami, które wyciągają z owoców maksimum smaku i aromatu i chcąc zrobić WINO, trzeba ich używać. Dzikusy są nieprzewidywalne, nigdy nie wiadomo co wyjdzie, ale w najlepszym razie otrzymasz lekko alkoholowy napój winogronowy, takie piwo winogronowe bez bąbelków.
To tak, jakbyś chciał usmażyć steka na patelni bez tłuszczu, na 100 steków może jeden wyjdzie, bo akurat będzie miał na tyle tłuszczu w sobie, a 99 będzie spalonych.
To tak, jakbyś chciał usmażyć steka na patelni bez tłuszczu, na 100 steków może jeden wyjdzie, bo akurat będzie miał na tyle tłuszczu w sobie, a 99 będzie spalonych.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
online
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wino bez dodatku drożdży
Mój kolega robi wino z ciemnych winogron bez dodatku drożdży ale na to szczęście, że na jego winogronach zadomowił się szczep wyjątkowo dobrych dzikusów. Wino osiąga maksymalnie okolice 11% ale jest dobre. Dodając szczep szlachetny możemy projektować wino spokojnie do 16% a czasami i więcej. W Twoim przypadku jest już za późno na inne drożdże. W alkoholu już raczej nie ruszą.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino bez dodatku drożdży
Wszyscy tak straszą, że z dzikusów nie wiadomo co wyjdzie. Ale co ma wyjść? Co może wyjść niedobrego? Herbata Ci z tego wyjdzie? Też wyjdzie wino tylko może będzie pracowało trochę dłużej. Kiedyś nie było drożdzy paczkowanych i wina były bardzo dobre.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wino bez dodatku drożdży
To nie jest tak, że będzie pracowało dłużej. Problem w ich nieprzewidywalności, może będzie dobrze, może nie, może przerobią cały cukier, a może nie, dadzą takie smaki czy inne itp.
A ponieważ drożdże winne kosztują raptem kilka zł, to robienie na dzikusach nie ma sensu.
Porównywanie, "kiedyś", ech, kiedyś nie było pralek i też można było dobrze wyprać. Zrezygnujesz z pralki?
A porównywałeś wina z dzikich drożdży i ze specjalistycznych?majster1 pisze:Wszyscy tak straszą, że z dzikusów nie wiadomo co wyjdzie. Ale co ma wyjść? Co może wyjść niedobrego? Herbata Ci z tego wyjdzie? Też wyjdzie wino tylko może będzie pracowało trochę dłużej. Kiedyś nie było drożdży paczkowanych i wina były bardzo dobre.
To nie jest tak, że będzie pracowało dłużej. Problem w ich nieprzewidywalności, może będzie dobrze, może nie, może przerobią cały cukier, a może nie, dadzą takie smaki czy inne itp.
A ponieważ drożdże winne kosztują raptem kilka zł, to robienie na dzikusach nie ma sensu.
Porównywanie, "kiedyś", ech, kiedyś nie było pralek i też można było dobrze wyprać. Zrezygnujesz z pralki?
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Wino bez dodatku drożdży
Majster, zapach czy smak drożdży nie zależy od rodzaju drożdży, tylko od wyklarowania wina i czasu jego dojrzewania.
Drożdże dzikie, to również drożdże, wiec dlaczego je ma być mniej czuć?
A nigdy nie wiesz, do ilu te drożdże przerobią, jakie dadzą dodatkowe smaki itp.
Możesz użyć mniejszą ilość, zresztą generalnie powinno się wyliczać ile drożdży użyć w zależności od ilości nastawu. Sypiemy całą paczuszkę, bo tak wygodniej.
A mniejsza ilość i wolniejsza praca, to lepsze efekty.
Drożdże dzikie, to również drożdże, wiec dlaczego je ma być mniej czuć?
A nigdy nie wiesz, do ilu te drożdże przerobią, jakie dadzą dodatkowe smaki itp.
Możesz użyć mniejszą ilość, zresztą generalnie powinno się wyliczać ile drożdży użyć w zależności od ilości nastawu. Sypiemy całą paczuszkę, bo tak wygodniej.
A mniejsza ilość i wolniejsza praca, to lepsze efekty.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: sobota, 7 gru 2019, 10:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino bez dodatku drożdży
@majster1 czy oby nie za wcześnie dajesz takie wino do picia? Ostatnio kolega poczęstował mnie winem wiśniowym, które od nastawienia po 2 miesiącach poszło do butelek (drożdże zabite spirytusem). Nazwałem je jogurtem wiśniowym. Posmak drożdży wymieszany ze smakiem wiśni powodował takie odczucia smakowe. Swoje wina piję najwcześniej po około roku, po minimum 3-4 zlewaniach znad osadu i smaku drożdży nie wyczuwam.
Odnośnie dzikich drożdży. Jeżeli masz ładne, zdrowe, winogrona o dobrych parametrach i mocno przyłożysz się do robienia z nich wina, z zachowaniem wszystkich kanonów tej sztuki... to nastawiaj. Jeżeli niczego po drodze nie spartolisz to wyjdzie dobre choć pewnie słabsze. Jeżeli lubisz, możesz projektować wytrawne lub półwytrawne. Jeżeli natomiast coś pójdzie nie tak to i tak nie Ty będziesz winny, tylko... Ocet winny
Odnośnie dzikich drożdży. Jeżeli masz ładne, zdrowe, winogrona o dobrych parametrach i mocno przyłożysz się do robienia z nich wina, z zachowaniem wszystkich kanonów tej sztuki... to nastawiaj. Jeżeli niczego po drodze nie spartolisz to wyjdzie dobre choć pewnie słabsze. Jeżeli lubisz, możesz projektować wytrawne lub półwytrawne. Jeżeli natomiast coś pójdzie nie tak to i tak nie Ty będziesz winny, tylko... Ocet winny
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt: