Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
meteor297
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 18:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: amarena
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Wino anyżowo-miętowe

Postautor: meteor297 » wtorek, 5 cze 2018, 17:14

Cześć
Jako że lubię sobie poeksperymentować i miałem ostatnio dość duże ilości mięty, postanowiłem zrobić między innymi winko anyżowo miętowe.
Najpierw w 2 litrach wody, rozpuściłem 3kg cukru. Następnie do zagotowanego syropu dodałem około pół kilograma świeżych liści mięty zielonej.
Pogotowałem 20 minut i zostawiłem na dzień aby się przegryzło i ostygło.
Kolejnego dnia odddzieliłem liście od płynu, dodałem 20 gwiazdek anyżu + garść sparzonych daktyli oraz 9 litrów wody.
Następnie wszystko poszło do balona (oczywiście dałem także drożdże).

Moje pytanie - próbował ktoś już coś takiego wcześniej robić?
Co z tego może wyjść? :)
Obrazek
Obrazek
http://moonbit.co.in/?ref=d121da9f62dd
http://moondash.co.in/?ref=DE98E1A886E7
http://moondoge.co.in/?ref=669770900e56
http://moonliteco.in/?ref=9100e8926921

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2129
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Wino anyżowo-miętowe

Postautor: JanOkowita » środa, 6 cze 2018, 16:42

Ciekawe... które to poczynione przez Ciebie wino w życiu? Przerabiałeś już wcześniej klasyczne nastawy z winogron, jabłek, malin, itp.?
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz :poklon;
alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2217
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino anyżowo-miętowe

Postautor: Kamal » środa, 6 cze 2018, 21:12

Raczej nikt nie próbował. Na jakiś ekstra efekt bym nie liczył. Lepiej zacząć od prostych win, a później eksperymenty. :)
K.
Obrazek


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości