Whisky z beczki dębowej

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

mechanik2008
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 22 sie 2012, 21:50
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: mechanik2008 »

Witam, beczka zamówiona:
http://sklep.bednarstwo.eu/beczka-debow ... -p-96.html
Zastanawiam się nad przepisem zaproponowanym przez kolegę z forum. Prosiłbym o komentarz, sugestie może poprawki do tego przepisu. Okres leżakowania od trzech lat w górę.

"Na 50l wsadu 45-50% dałbym:
- 250-330ml syropu klonowego;
- 1-1,5kg cukru mocno skarmelizowanego;
- 10-15 paczek cukru wanilinowego LUB 1-2 laski wanilii.
Dodatki opcjonalne (na whisky, nie whiskey!):
- 200g suszonych śliwek (suszonych, niewędzonych);
- 200-500ml wina (osobiście polecałbym Tokay'a)."
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky z beczki dębowej

Post autor: gr000by »

Pamiętaj, że jest są to składniki do dodania do czystej ze spirytusu, a nie destylatu zbożowego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

bonzi
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 25 lis 2014, 22:24
Re: Whisky z beczki dębowej

Post autor: bonzi »

Pytajcie też gdzie trzymają beczki, nie powinny być trzymane w temperaturze powyzej 16 stopni!
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Whisky z beczki dębowej

Post autor: olo 69 »

A dlaczego?
Pozdrawiam,olo 69

kostekm
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 26 lis 2013, 19:29
Re: Whisky z beczki dębowej

Post autor: kostekm »

Przez ponad 1,5 roku w beczce leżakował ŁKZWJ.Teraz chciałem zalać beczkę nowym destylatem,czy w związku z tym muszę coś zrobić z beczką ?Na nowo ją wypalić ?Czy jakieś inne pomysły ?

kostekm
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 26 lis 2013, 19:29
Re: Whisky z beczki dębowej

Post autor: kostekm »

Nikt nic nie wie ?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Whisky z beczki dębowej

Post autor: radius »

A czym chcesz zalać beczkę? Jeżeli ponownie "wujkiem", to nic z nią nie rób. Destylat będzie musiał tylko trochę dłużej poleżakować, bo część aromatów beczka już oddała.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Whisky z beczki dębowej

Post autor: jpiwek »

Jeżeli chodzi o czyszczenie beczki to duzo więcej niż u nas znajdziesz na zachodnich forach. w "jues and ej" sprzedaja nawet płyny do czyszczenia beczek:
https://milehidistilling.com/product/cl ... r-barrels/

Tu trochę poczytasz:
http://homebrew.stackexchange.com/quest ... oak-barrel

kostekm
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 26 lis 2013, 19:29
Re: Whisky z beczki dębowej

Post autor: kostekm »

"Wujkiem" oczywiście, ale już dwa razy tam był. Czy nie można jeszcze raz jakoś wypalić ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”