Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

papo pisze:Bardzo dobrze, że filtrujesz z wysładzaniem, tak samo robią w destylarniach i fermentują samą brzeczke.
Nie pomyliłeś czasem destylarni z browarem :?: ;) Zawsze wydawało mi się, że jest na odwrót :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Zygmunt »

Obaj macie trochę racji- whisky, która ma być w założeniu single maltem jest często wysładzana po zacieraniu i rzeczywiście fermentowana jest sama brzeczka. Prawie wszystkie wielozbożowe fermentowane są z ziarnami.

Co nie zmienia faktu, że jeżeli ktoś nie ma płaszcza, to znacznie wygodniej jest fermentować i gotować samą brzeczkę. W filtrowaniu po fermentacji dochodzi jeszcze problem osadów drożdżowych, które mogą zapchać filtrator i znacznie spowolnić filtrację- przed fermentacją ten problem odpada.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: papo »

Niestety nie pomyliłem się, na każdej stronie i w każdym filmie o robieniu whisky wyraźnie jest napisane że filtrują z wysładzaniem. Chociażby tu http://www.whisky-distilleries.info/Fab ... n_EN.shtml można wyczytać "A mash tun can contain up to 25000 litres and has a double bottom with thin perforations to let the wort (sugared liquid resulting of the brewing operation) flow out, retaining bigger parts which will be sold as cattle food". A tu można obejrzeć filmik w którym mówi o filtrowaniu i wysładzaniu, z tym, że wody z wysładzania używają do zacierania.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: radius »

Faktycznie, fermentują brzeczkę po wysładzaniu :odlot:
Mój kolejny zacier na single malta zrobię właśnie w ten sposób :ok: Burbona fermentuję jednak z kukurydzą ;P
SPIRITUS FLAT UBI VULT

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: papo »

Ostatnio zrobiłem dwa zaciery, 10kg pale ale i wysładzane do uzyskania ok. 42l. Kolejny dla porównania był taki sam ale z dodatkiem 3kg glukozy. Teraz już wiem, że nigdy więcej nie dodam cukru do zacierów. W smaku dużo wyszło gorsze.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: radius »

Ja również do zacierów zbożowych nie dodaję cukru :? Przecież tworzymy własną whisky a nie napój łyskopodobny :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: papo »

Dlatego próba była z glukozą, ale to i tak nic nie pomogło. Próbowałem jakoś polepszyć wydajność, ale pogorszyłem smak. Następnym razem sprubuje użyć wysłodzin do zacierania, albo jak przy piwie odparuje wodę by zwiększyć blg.

kiewus
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 29 maja 2010, 20:26
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: kiewus »

1,5 roku leżakowania na chipsach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: olo 69 »

Nie za bardzo jest dębowa w smaku?
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Emiel Regis »

Mnie też się wydaje jakby ten kolorek ciut zbyt ciemny. Jakie były proporcje i jakie wrażenia po degustacji?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Arturddz
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 5 lis 2012, 11:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, wiśniówka na spirytusie
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Arturddz »

A ja mam pytanie odnośnie podwójnej destylacji. Podczas pierwszej nie odlewacie na początku rozpuszczalnika ani ślepotki? Tłoczycie wsio i dopiero podczas drugiej oddzielacie ? Wydaje mi się że lepiej byłoby już podczas pierwszego tłoczenia wywalić acetony i inne paskudztwa a zebrać przedgon, środek i pogon razem.
Per Aspera ad Astra.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Nie, podczas pierwszej destylacji nie odlewam nic - pierwszy wsad jest po prostu zbyt ubogi procentowo w alkohol i niekoniecznie "książkowo" następuje parowanie przedgonów. Podczas odpędu nie oddzielisz w wystarczającym stopniu przedgonu, a ryzykujesz wylaniem do białego mumina sporej części aromatów złapanych jako przedgon. Nie opłaca się to w ogóle. Łatwiej na spokojnie podzielić destylat na smak i zapach przy drugim tłoczeniu. Wtedy bez problemu oddzielisz śmierdzący i ostry przedgon od aromatycznego serca, a następnie łatwo wyczujesz smrodliwe i palące pogony, wkradające się powoli do serca.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Arturddz
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 5 lis 2012, 11:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, wiśniówka na spirytusie
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Arturddz »

Ok. Dzięki za odp. Powiedziawszy szczerze to sam nie mogę się doczekać zmajstrowania czegoś na kształt whisky. Bardzo lubię Szkockie zbożówki i Amerykańskie kukurydzianki. Obecnie wszystkie baniaki fermentacyjne mam zajęte wiec trzeba trochę poczekać. Poza tym mam dopiero na koncie 2 (dwie!) destylacje więc żadnego doświadczenia, a bardzo mnie to męczy że nie potrafię wyłapać kiedy jest przedgon, pogon i pozostałe ogony. Wyłapuję tylko nosem aceton na samym początku :)
Per Aspera ad Astra.

nigra
30
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 21 sty 2013, 14:51
Krótko o sobie: Jestem CZŁOWIEKIEM
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nigra »

@Arturddz ja zawsze poświęcam czas i powoli odbieram podpałkę podczas odpędu surówki. Moim zdaniem robiąc to możesz tylko zyskać na jakości produktu końcowego. Podczas destylacji również odbieram podpałkę która na początku śmierdzi tak jakbym jej jeszcze nie odbierał.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Pretender »

Trening czyni mistrzem. Nic sie nie przejmuj, tylko nastawiaj i destyluj. A do§wiadczenie przyjdzie z czasem. Nikt geniuszem się od razu nie urodził ;)
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: klodek4 »

Święte słowa /przedmówcy/, z czasem będziesz robił to ″z zamkniętymi oczyma″ :mrgreen: , jednak jestem zdania aby przy pierwszej destylacji oddzielać ″rozpuszczalnik/, tego nauczyłem się z forum :respect: .
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: ta_moko »

Też odbieram w pierwszym gonieniu początkowe smrody. Ale może gr000by ma rację:
gr000by pisze:ryzykujesz wylaniem do białego mumina sporej części aromatów złapanych jako przedgon
Czy ktoś próbował obu sposobów na jednym zacierze?
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

nigra
30
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 21 sty 2013, 14:51
Krótko o sobie: Jestem CZŁOWIEKIEM
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nigra »

gr000by pisze:ryzykujesz wylaniem do białego mumina sporej części aromatów złapanych jako przedgon
Ja na przykład wolę nawet zaryzykować utratą minimalnej części aromatów, niż przenieść posmak acetonu do destylatu. Ilość odlewanej podpałki jest objętościowo taka sama, tylko odbierana na dwa razy. Ważną rzeczą jest niewątpliwie jeszcze to, czy aparatura pozwala nam na tyle wzmocnić % aby ze słabego nastawu lub zacieru odebrać tylko to co chcemy, czyli rozpuszczalnik.

Arturddz
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 5 lis 2012, 11:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, wiśniówka na spirytusie
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Arturddz »

Ja też raczej optowałbym za tym aby rozpuszczalnik odbierać przy każdym grzaniu. Tak robiłem przy swojej inauguracyjnej jeździe i dlatego moje pytanie się pojawiło. Również za pierwszym i drugim razem rozpuszczalnik się pojawiał, więc jeden raz to chyba troszkę za mało. Co do wydajności % to tak jak pokazywałem na fotkach (http://alkohole-domowe.com/forum/prosba ... tml#p81732), niby tylko deflegmator ale w środku procesu prawie 90% więc zdolności "tłoczące" sprzęt ma. Pozostaje tylko wprawny operator. Nasuwa się "stara prawda" informatyków - serwisantów, że najwększy problem z komputerem znajduje się pomiędzy krzesłem a klawiaturą :P
Per Aspera ad Astra.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Pretender »

Ja kolei tak jak gr000by, za pierwszym razem do końca, drugi raz z podziałem. Ilu operatorów tyle wersji i każdy swoją chwali.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: lesgo58 »

I to jest najpiękniejsze w tym hobby. Inaczej nie byłoby czym sie chwalić, bo wszyscy robiliby to samo.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Pretender »

Nono, nie można się z tym nie zgodzić ;D

Arturddz
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 5 lis 2012, 11:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, wiśniówka na spirytusie
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Arturddz »

Zgadza się, piękne jest również to, że możemy wszyscy spotkać się (wirtualnie) w jednym miejscu i podzielić swoimi doświadczeniami. To ogromna kopalnia wiedzy. Chwalebne jest również to, że chcemy tą wiedzą się dzielić i wspomagać innych. I za to warto wypić ;)
Per Aspera ad Astra.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Pretender »

;) I Love This Game :D
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: ta_moko »

Wprawdzie to nie ten dział temat, ale wypiję za to.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

fido33
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 14 wrz 2013, 00:17
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: fido33 »

Witam Wszystkich serdecznie,

W związku z tym, że temat ma już ponad 2 lata proszę o podzielenie się "smakami", które udało się Wam wyprodukować. Ponieważ zamierzam nastawić swojego pierwszego Single Malt'a, wiele czytałem i wydaje mi się, że trochę wiem na temat, jednak brakuje mi w tym wszystkim Waszych opinii i ocen własnych produktów. Jak te nasze polskie próby mają się do oryginału? Jak określilibyście jakość produktu finalnego? Oczywiście pewnie ilu oceniających tyle ocen, jednak ciekawy jestem jak to wygląda po jakimś czasie. Proszę o szczere i prawdziwe opinie.


Cisza może wskazywać na to, że już wszystko wypiliście i nie ma czego ocenić. No ale chyba pamięć smaku pozostała... :)
Awatar użytkownika

krzysto79
50
Posty: 90
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 20:35
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem
Ulubiony Alkohol: Z wlasnej piwniczki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: krzysto79 »

Ostatni przerabiałem 10kg jęczmieniu wędzonego i przydarzyła mi się dziwna sytuacja.
Zacier pięknie pracował przez 4 dni na drożdżach Alcotec Whisky końcowy blg 0.
Niestety z braku czasu koncert musiałem odłożyć na 2 dni ,ku mojemu zdziwieni na 2 dzień nad zacierem pojawił się biały osad,taki kożuszek jak na ogórkach kiszonych.
Wiec podjąłem decyzje ze to szybko przedestyluje.
Cały zacier delikatnie zlałem nie ruszając kożuszka i na rurki .
Po pierwszym koncercie było wszytko okej zapach smak,niestety z braku czasu druga destylacje odłożyłem na 7 dni, psotę odłożyłem w miejsce gdzie miała temperaturę około 14 stopni.
Po upływie tegoż czasu okazało sie ze w psocie pływa coś dziwnego jakieś chmurki.
Koncert był na kolumnie aabratka wypełnionej 25 cm miedz 120 sprężynki pryzmatyczne wszystko grzane na 2000w , zawsze pierwszy odpęd robi tak szybko,jadę do 10% i nigdy nie było problemu.
Wczoraj przepościłem to po raz drugi ,wcześniej odcedzając te farfocle przez filtr do kawy.
Na dzien dzisiejszy jest wszystko okej tylko nie wiem co o tym sadzić czy to będzie pijalne.
Po probie organoleptycznej smak i zapach ok .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Krzysiek.

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: artaks »

Hej Panowie (i Panie),
Przygotowuję swój projekt - single malt whisky, czytam, czytam i już kociokwiku dostaję. Tutaj polecacie wysładzanie i fermentację bez wysłodzin, w innym wątku wydawało mi się, że polecane było fermentowanie całości. Ma ktoś może jakieś pewne informacje jak to wygląda w przypadku klasycznej szkockiej/irlandzkiej whisky?
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

misiek35
100
Posty: 132
Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 20:10
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: misiek35 »

artaks pisze:Ma ktoś może jakieś pewne informacje jak to wygląda w przypadku klasycznej szkockiej/irlandzkiej whisky?
http://www.youtube.com/watch?v=i21lufp9Gns

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: artaks »

Dzięki, czy na trzecim filmie jest pokazane właśnie wysładzanie? Ogólnie mało przydatnych informacji tutaj, za to dużo widoczków na strumyczek. Ciężko mi też zrozumieć ten akcent.
Ciekawe, że jednak sami słodują, i to jeszcze klepiskowo.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

misiek35
100
Posty: 132
Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 20:10
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: misiek35 »

Tutaj jest wersja z lektorem http://www.youtube.com/watch?v=-l2nvALN5TI

zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: zor-ro1970 »

Moja single malt. Dziś zatarłem jęczmień zakupionego tu
http://www.bimberhobby.pl...?id_product=464
Z 25 kg wyszło 80 litrów brzeczki 17Blg, zadane drożdzaki Alcotec Whisky 1/2 opakowania ok 36 gram

zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: zor-ro1970 »

Po 4 dniach na rurki, wyszło 13 Litrów 50%. Czekam na następna beczkę

noname2327
30
Posty: 31
Rejestracja: środa, 5 mar 2014, 15:12
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: noname2327 »

Wczoraj pierwszy raz zatarłem słód na Whisky :) Dałem 3 kilo słodu pilzneńskiego oraz 1 kg słodu wędzonego średniego. W całym mieszkaniu czuć wędzonym oscypkiem :D Drożdże pracują raźnie zobaczymy co z tego wyjdzie. BLG wyszło około 22. Fermentuję to bez filtracji. Następną porcję może spróbuję fermentować po odfiltrowaniu i sprawdzę różnice. Koledzy, którzy już jakiś czas temu stworzyli swojego pierwszego Single Malta, podzielcie się jak smakują teraz wasze trunki gdy już trochę poleżakowały :)
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: pith »

noname2327 pisze: BLG wyszło około 22 :)
Czy to aby nie za mocne wyjdzie?
Wiemy, że moc, nawet cukrówki - przekłada się na destylat, np. jego ostrość.
Sam uparcie staram się właśnie takie słabe zaciery przygotowywać (4 l wody na kilogram słodu).
W literaturze przedmiotu dotyczącej whisky,-ey, bourbona pisze się raczej o piwku czyli zacierze gęstości w okolicy 12 Blg. Gdzieś mi świta, że czytałem nawet o 8 Blg, ale nie mogę przypomnieć sobie źródła.

Może jednak przesadzam?
Jakie macie zdanie na temat mocy zacieru?
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: panta_rei »

To się nazywa "piwem", nie dlatego, że ma mieć 12°Blg, ale dlatego, że to technologicznie właściwie jest piwo. Przeważnie spotykamy się z proporcjami słód/ woda- 1/3, mi przy takich proporcjach wychodzi 20-22°Blg.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: pith »

Oczywiście piwo to piwo. Ma różne procenty.
Rozwinę moją wątpliwość.
Przygotowując piwo trzeba wziąć pod uwagę projektowaną moc alkoholu bo od tego wiele zależy. Zacierając słód mamy do dyspozycji zakres temperatur między 64 a 70 st.
Zasada jest taka, że im niższa temperatura, tym brzeczka będzie bardzie fermentowalna a piwo bardziej wytrawne, za to z większą ilością alkoholu.
Im temperatura wyższa tym piwo powinno być bardziej złożone i treściwe a mniej alkoholowe.

Czy tak prosta zasada stosowana powszechnie przez piwowarów nie przekłada się na przygotowanie zacieru na whisky,-ey?
Zależy nam przecież na ekstraktywności, wyrazistości, bukiecie alkoholu.
Wydaje mi się, że w whisky powinniśmy unikać płaskiego smaku. Od tego jest wódka.
Wychodzi więc, że projektowanie niższej wydajności alkoholu odwdzięczy się nam lepszą jakością.
Zaciery wysokoalkoholowe spowodują oczywiście większą wydajność, ale "wartość" trunku będzie gorsza.
Dlatego moje tak ścisłe nawiązanie do dorobku piwowarów.

Panta_rei w jakiej temperaturze zacierałeś?


Wiem już gdzie czytałem o 8 procentowym zacierze.

http://magazynwhisky.pl/jak-powstaje-wh ... ngle-malt/
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: rastro »

Ale co dla Wisły chcesz zrobić brzeczkę jak dla piwa. Cukry niefermentowalne są IMHO zbędne i niewiele wniosą do destylatu. Natomiast co do mocy zaciera się nie wypowiadam.

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: panta_rei »

Piwo zazwyczaj zacieram jednotemperaturowo, 66-68°C, zbożówkę zacierałem enzymami, jakby to ująć, "z górki" czyli najpierw wyższe temperatury (72°C), skrobia zostaje w znacznej części zostaje pocięta na dekstryny i później w niższej temperaturze (62-64°C), reszta skrobi i dekstryny zostaną pocięte na krótsze łańcuchy, czyli maltozę. Tą przerwę należy przedłużyć nawet jak próba jodowa już jest negatywna co pozwoli osiągnąć maksymalną fermentowalność brzeczki, a o to nam chodzi przy destylatach.
Złożoność smaków piwa, powstająca w rezultacie różnego zacierania, wynika z tego, że pijemy wszystkie produkty fermentacji, całą gamę związków z brzeczki. Jeżeli brzeczkę przedestylujemy to ta złożoność aż tak nie zależy od zacierania, raczej bym jej szukał w jakości samego surowca.
8% to jednak nie to samo co 8°Blg ;-) Żeby brzeczka dała 8% to musi mieć około 16°Blg
Pozdrawiam, Sławomir

noname2327
30
Posty: 31
Rejestracja: środa, 5 mar 2014, 15:12
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: noname2327 »

Mały wypadek miałem przy fermentacji słodu, za mały gąsior się okazał i część jęczmienia wylądowała na suficie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”