Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy

Post autor: dynio »

Torfu w takim zestawieniu nie uświadczysz, karmel i czekolada z ciemnych słodów przykryją wszystko. Jeżeli polecisz z tym na tradycyjnym P-S to powinno wyjść bardzo czekoladowo

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

mash!
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: mash! »

Jak proponujecie przeprowadzić destylację? Jednokrotna destylacja z dobrym cięciem frakcji czy lepiej zrobić odpęd plus druga destylacja? Dojrzewanie będzie w szkle z płatkami dębu amerykańskiego średnio pieczonego, ile gram płatków zalecacie użyć? :)
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: kiwitom23 »

Jak to ma być whisky przez duże W, to tylko pełen odpęd bez cięcia, a później drugi raz na rurki z cięciem. Płatki dębu, to jakieś 3g na litr.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: michal278 »

Nie zgodzę się. Będzie to przez małe w. Nie wiem czy jest, ale ja się nie spotkałem by jakakolwiek destylarnia prowadziła odpęd a potem dopiero pęd główny. Robi się to za jednym zamachem albo na kotle z łabędzią szyją lub kolumnie. I nie płatki a dobrze zrobiona beczka dębowa. I najważniejsze zapomnieć na dwa lata minimum. Chyba że ktoś lubi white doga.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: kiwitom23 »

Każda szkocka whisky jest podwójnie destylowana, oprócz bourbonów amerykańskich, które są destylowane raz, oraz whiskey irlandzkie, które destyluje się 3 razy. Beczka dębowa, oczywiście tutaj to najlepsza opcja, ale jak kolega nie chce inwestować i płacić haraczu aniołom, to płatki też można użyć. Poza tym beczka musi być używana, najlepiej po sherry, albo przynajmniej po porto lub winie. Nowa bęczka zadębi za bardzo trunek po 2 latach.
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 sty 2021, 15:11 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: michal278 »

Owszem destylowana ale na aparaturze prostej, jeśli mamy kolumnę to nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić to jeden raz. Mogę się mylić ale wg ich 3 półkowa kolumna to już destylowanie trzy krotne.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 sty 2021, 15:12 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: kiwitom23 »

Kolega nic nie pisze o sprzęcie, więc wyszedłem z założenia, że to PS, a jak PS to tylko podwójna destylacja.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: michal278 »

No tak tak. Chociaż raz zrobiłem na pojedynczej tylko reżim był i naprawdę wyszła szlachetna. Ale fakt na spokojnie dwa razy puścić i będzie delikatna.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

mash!
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 1 lut 2020, 11:30
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: mash! »

W moim przypadku to 45cm kolumna abratka wypełniona miedzią. W beczkę zamierzam zainwestować jak produkowany przeze mnie trunek będzie na tyle dobry jakościowo, żeby lać go w beczkę, na dzień dzisiejszy dopiero zdobywam doświadczenie.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: dynio »

mash! pisze: Dojrzewanie będzie w szkle z płatkami dębu amerykańskiego średnio pieczonego, ile gram płatków zalecacie użyć? :)
Z tymi płatkami to bym się wstrzymał. Ze 4 lata temu robiłem eksperymenty z mieszankami słodów (głównie Pilznenski lub Monachijski + 30% czekoladowe lub karmelowe) i w zależności od stopnia wypalania tych barwiących to słodycz była dla mnie zbyt przykrywająca resztę aromatów. Suma sumarum zblendowalem je później ze "zwykłą" w stosunku 1/10

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: radom1987 »

Pytanie o drugą destylację.
1. Do ilu % rozcieńczyć surówkę?
2. Mam aabratka i drugą destylację prowadzić na samym katalizatorze wypełnionym miedzią? Katalizatorze z miedzą i pustej rurze?
Katalizatorze z miedzią i pełnej rurze?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Doody »

Rozcieńczyć do 22-26%. Dobrym pomysłem jest karalizator plus pusta rura.
Pozdrawiam
Darek

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: rastro »

Destylarnie robią to mniej więcej tak, że zacier ciągną praktycznie do 100C otrzymując surówkę o mocy 20-30% i to jest wsadem do kolejnego procesu, pogony z drugiego procesu wracają do surówki i chyba przynajmniej część przedgonu.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: michal278 »

Ja robię tak, wlewam wodę by przykryć grzałki i leję %. I tyle.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Raknor82
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 10 sie 2023, 11:22
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Raknor82 »

Jakich drożdży aktualnie używacie do fermentacji ze słodem? Wcześniej przewijały się fermiole, ale posty były z przed kilku lat
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Doody »

Safspirit malt - moim zdaniem najlepsze.
Pozdrawiam
Darek

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: jpiwek »

Safspirit M-1. To chyba to samo, co malt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”