Oto mój pot still, który został wykonany w oparciu o miedziany-destylator-do-zbozowek-t7313.html
Chciałbym podziękować Radiusowi za odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Opis
Instrument:
łączenie kega z deflegmatorem to nypel mosiężny zakupiony u Radiusa
deflegmator z rury miedzianej o średnicy 42mm i długości 1m
chłodnica liebiga o średnicy rury zewnętrznej 28mm, wewnętrznej 15mm i długości 50cm. Ma również zamontowany zawór kulowy, którym będzie można wyregulować przepływ wody będąc przy aparacie.
Na końcu destylatora jest zamontowana papuga z zaworkiem spustowym wykonanym z trójnika miedzianego
W najwyższym miejscu całego instrumentu jest zamontowany termometr.
Wypełnienie to 250ml miedzianych pierścieni Raschiga wykonanych z rurki o średnicy 8mm, reszta to pocięte zmywaki z lidla (12 zmywaków)
Połączenie deflegmatora z chłodnicą odbywa się przy użyciu taśmy teflonowej.
Zbiornik:
Robiąc tą aparaturę założyłem sobie jeden cel: Raz a dobrze. Dlatego czas budowy jest długi ale mi się nie śpieszy bo sezonu owocowego jeszcze mam trochę czasu. W następnym roku postaram się poskładać sobie kolumnę również o średnicy 42mm i zbiornik będzie wykorzystywany i do pot stillowych psot oraz do rektyfikacji.
Parę rozwiązań odnośnie zbiornika podpatrzyłem u użytkownika Roger (również mu dziękuje za podpowiedź)
Keg 50l
Grzanie podwójna grzałka 2/1,4 kW wkręcana we wspawaną mufę 5/4"
Wskaźnik poziomu zalania wykonany z wężyka silikonowego
Spust wykonany w dnie kega o średnicy 1"
Dodatkowy wlew wykonany z nypla oraz nakrętki sześciokątnej 5/4"
Ocieplenie kega zdobyczne od kolegi, Materiał testowany na czajniku elektrycznym i zdaje egzamin na 100%
Zdjęcia