Węgiel aktywny w płynie - test
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Już padło to pytanie, ale żadnej odpowiedzi
Próbował ktoś zamiast węgla płynnego użyć węgla aktywnego drobnego - aktualnie mam taki o granulacji 0,45-0,8 i do filtrowania po destylacji nie bardzo się nadaje bo zamula się i przepływ jest żaden - zastanawiam się co by było gdyby go dodać do nastawu?
Próbował ktoś zamiast węgla płynnego użyć węgla aktywnego drobnego - aktualnie mam taki o granulacji 0,45-0,8 i do filtrowania po destylacji nie bardzo się nadaje bo zamula się i przepływ jest żaden - zastanawiam się co by było gdyby go dodać do nastawu?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Węgiel aktywny w płynie - test
Do nastawów dodawałem Spiricol, dobre działanie tego środka.
Węgiel aktywowany - granulat - stosowałem z dobrym skutkiem, do oczyszczenia rumu z niechcianych zapachów i posmaków, np. z przypalenizny.
Sądzę, że spokojnie możesz zastosować zamiast tego w płynie. Miło by było, jak po procesie zdasz z tych działań relację.
Węgiel aktywowany - granulat - stosowałem z dobrym skutkiem, do oczyszczenia rumu z niechcianych zapachów i posmaków, np. z przypalenizny.
Sądzę, że spokojnie możesz zastosować zamiast tego w płynie. Miło by było, jak po procesie zdasz z tych działań relację.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Węgiel aktywny w płynie - test
[2018-08-06 14:00]
Dwa prawie identyczne nastawy - 12kg cukru w 40l roztworu (za 2 dni dodam jeszcze po 4 kg w 8 litrach roztworu)
Do tego po 1 paczce drożdży alcotec 48 turbo pure + 2 łyżeczki pożywki Activit.
Roztwór schłodzony do temperatury 25'C
Do jednego nastawu dodane 2 opakowania węgla w płynie (zamrożony - sposób znaleziony tutaj na forum), zaś do drugiego szklanka drobnego węgla kokosowego 3x przelanego wrzątkiem.
Na początku od razu widać różnicę. Węgiel w płynie zabarwił cały nastaw na czarno. Węgiel w proszku osiadł na dnie i nastaw jest dość przejrzysty. Najprawdopodobniej jak drożdże podejmą pracę, zacznie pływać w roztworze. Ale myślę, że po fermentacji będzie też łatwiejsze klarowanie.
[edit 2018-08-06 18:30]
po 4,5 godzinach drożdże wzięły się do roboty... W nastawie z płynnym węglem gruby czarny kożuch, w węglu proszkowanym delikatniejszy i jasny kożuszek
[edit 2018-08-07 14:00]
wczoraj za radą @JanOkowita dodałem do nastawu po 8 wody bez cukru
Po równej dobie od nastawienia obydwa nastawy pracują wściekle. Jednak ten z węglem sproszkowanym nie poderwał z dna węgla, jest jasny, zaś ten z węglem w płynie czarny jak smoła. Ale gotują się obydwa równo [edit 2018-08-09 11:00]
Obydwa nastawy pracują jeszcze, jednak ten bez węgla w płynie ma już -2BLG (cukromierz BROWIN), zaś z węglem w płynie około 0BLG
W nastawie ze sproszkowanym węglem temperatura jakby zaczęła już powoli opadać, zaś w nastawie z węglem w płynie jeszcze się trzyma.
Prawdopodobnie w pierwszym już grzybki zaczynają umierać (brak pożywienia), zaś w drugim jeszcze jako tako dychają
[edit 2018-08-12 9:30]
Wczoraj zlałem nastaw znad osadu - wygląda to tak: to jest z węglem w proszku a to z węglem w płynie
zdecydowanie widać różnicę - ten z węglem w płynie jest bardziej szary
Różnicy w zapachu ani w smaku nie zauważam.
Dodałem klar (alkotec) i zostawiłem
Dzisiaj sprawdziłem jak to wygląda: to jest z węglem w proszku a to z węglem w płynie
I znów widać różnicę - na korzyść z węglem w proszku. Szkoda że nie zrobiłem jednocześnie trzeciego nastawu całkowicie bez węgla
Jeśli się uda, to może wieczorem uruchomię swój sprzęt grzewczy
C.D.N. ...
No więc właśnie dzisiaj zacząłem testkmarian pisze: Sądzę, że spokojnie możesz zastosować zamiast tego w płynie. Miło by było, jak po procesie zdasz z tych działań relację.
[2018-08-06 14:00]
Dwa prawie identyczne nastawy - 12kg cukru w 40l roztworu (za 2 dni dodam jeszcze po 4 kg w 8 litrach roztworu)
Do tego po 1 paczce drożdży alcotec 48 turbo pure + 2 łyżeczki pożywki Activit.
Roztwór schłodzony do temperatury 25'C
Do jednego nastawu dodane 2 opakowania węgla w płynie (zamrożony - sposób znaleziony tutaj na forum), zaś do drugiego szklanka drobnego węgla kokosowego 3x przelanego wrzątkiem.
Na początku od razu widać różnicę. Węgiel w płynie zabarwił cały nastaw na czarno. Węgiel w proszku osiadł na dnie i nastaw jest dość przejrzysty. Najprawdopodobniej jak drożdże podejmą pracę, zacznie pływać w roztworze. Ale myślę, że po fermentacji będzie też łatwiejsze klarowanie.
[edit 2018-08-06 18:30]
po 4,5 godzinach drożdże wzięły się do roboty... W nastawie z płynnym węglem gruby czarny kożuch, w węglu proszkowanym delikatniejszy i jasny kożuszek
[edit 2018-08-07 14:00]
wczoraj za radą @JanOkowita dodałem do nastawu po 8 wody bez cukru
Po równej dobie od nastawienia obydwa nastawy pracują wściekle. Jednak ten z węglem sproszkowanym nie poderwał z dna węgla, jest jasny, zaś ten z węglem w płynie czarny jak smoła. Ale gotują się obydwa równo [edit 2018-08-09 11:00]
Obydwa nastawy pracują jeszcze, jednak ten bez węgla w płynie ma już -2BLG (cukromierz BROWIN), zaś z węglem w płynie około 0BLG
W nastawie ze sproszkowanym węglem temperatura jakby zaczęła już powoli opadać, zaś w nastawie z węglem w płynie jeszcze się trzyma.
Prawdopodobnie w pierwszym już grzybki zaczynają umierać (brak pożywienia), zaś w drugim jeszcze jako tako dychają
[edit 2018-08-12 9:30]
Wczoraj zlałem nastaw znad osadu - wygląda to tak: to jest z węglem w proszku a to z węglem w płynie
zdecydowanie widać różnicę - ten z węglem w płynie jest bardziej szary
Różnicy w zapachu ani w smaku nie zauważam.
Dodałem klar (alkotec) i zostawiłem
Dzisiaj sprawdziłem jak to wygląda: to jest z węglem w proszku a to z węglem w płynie
I znów widać różnicę - na korzyść z węglem w proszku. Szkoda że nie zrobiłem jednocześnie trzeciego nastawu całkowicie bez węgla
Jeśli się uda, to może wieczorem uruchomię swój sprzęt grzewczy
C.D.N. ...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 sie 2018, 09:51 przez arTii, łącznie zmieniany 4 razy.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Węgiel aktywny w płynie - test
Za mało wody na tę ilość cukru. 16 kg cukru powinno być rozpuszczone w 64 litrach wody, a objętość całego nastawu wyniesie 73,6 litra ( 1kg cukru powiększa nastaw o 0,6 litra). Wówczas drożdże mają 100% szans, aby wykonać swoją pracę do końca.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Węgiel aktywny w płynie - test
A nawet podają 9kg na 25l nastawu, ale wtedy należy chłodzić nastaw
Poprzedni nastaw przerobiło mi do około -2, -3BLG
Ale to znaczy, że na 48l nastawu powinienem dać tylko 10,5kg cukru?
Na opakowaniu jest podane 8kg na 25l nastawu. Dlatego też tak daję.JanOkowita pisze:Za mało wody na tę ilość cukru. 16 kg cukru powinno być rozpuszczone w 64 litrach wody, a objętość całego nastawu wyniesie 73,6 litra ( 1kg cukru powiększa nastaw o 0,6 litra). Wówczas drożdże mają 100% szans, aby wykonać swoją pracę do końca.
A nawet podają 9kg na 25l nastawu, ale wtedy należy chłodzić nastaw
Poprzedni nastaw przerobiło mi do około -2, -3BLG
Ale to znaczy, że na 48l nastawu powinienem dać tylko 10,5kg cukru?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Węgiel aktywny w płynie - test
Nie cytujemy postu, który jest od razu przed poprzednim postem - a jedynie starsze.
Stara zasady Bitwy pod Grunwaldem - 1410. 1 kg cukru, litry wody, 10 dag drożdży
Możesz zrobić według instrukcji, ale ja od kilku lat importuję drożdże i według mojej wiedzy bezpieczniej jest dać na każdy kg cukru 4 litry wody. Będą miały lepszy komfort pracy i nie będzie zagrożenia, że zginą od wysokiego stężenia alkoholu w nastawie. Na naszych instrukcjach radzimy do 6 kg dodać tyle wody, aby objętość nastawu wyniosła 27 litrów (czyli cukier zajmuje 3,6 litra a wody jest 23,4 litra).
Stara zasady Bitwy pod Grunwaldem - 1410. 1 kg cukru, litry wody, 10 dag drożdży
Możesz zrobić według instrukcji, ale ja od kilku lat importuję drożdże i według mojej wiedzy bezpieczniej jest dać na każdy kg cukru 4 litry wody. Będą miały lepszy komfort pracy i nie będzie zagrożenia, że zginą od wysokiego stężenia alkoholu w nastawie. Na naszych instrukcjach radzimy do 6 kg dodać tyle wody, aby objętość nastawu wyniosła 27 litrów (czyli cukier zajmuje 3,6 litra a wody jest 23,4 litra).
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Węgiel aktywny w płynie - test
Co do cytowania - OK. Co forum - inne zasady Będę się stosował
Co do nastawu, to jeszcze mam pole manewru.... po prostu zamiast roztworu cukru, doleję wody
W sumie - Ty masz większe doświadczenie ode mnie, więc idę dolać wody (czy może teraz nie psuć już tego co pracuje?)
Co do nastawu, to jeszcze mam pole manewru.... po prostu zamiast roztworu cukru, doleję wody
W sumie - Ty masz większe doświadczenie ode mnie, więc idę dolać wody (czy może teraz nie psuć już tego co pracuje?)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Węgiel aktywny w płynie - test
Woda dolana +/- 1'C taka sama
W zasadzie jak sobie policzę ile alkoholu odbierałem, to raczej nie zjadały grzybki wszystkiego , ale też niedużo zostawiały
Człowiek całe życie się uczy.
EDIT:
[2018-08-07 14:00]
Nastaw pracuje jak wściekły zarówno jeden jak i drugi, ale mają 32'C - chłodzić?
Mogę wrzucić chłodnicę od aparatury i puścić wodę...
W zasadzie jak sobie policzę ile alkoholu odbierałem, to raczej nie zjadały grzybki wszystkiego , ale też niedużo zostawiały
Człowiek całe życie się uczy.
EDIT:
[2018-08-07 14:00]
Nastaw pracuje jak wściekły zarówno jeden jak i drugi, ale mają 32'C - chłodzić?
Mogę wrzucić chłodnicę od aparatury i puścić wodę...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Węgiel aktywny w płynie - test
koniec testu
Tak jak pisałem we wcześniejszym poście:
Dwa prawie identyczne nastawy - 12kg cukru w 48l roztworu. Jeden z węglem w płynie (2 opakowania), drugi z węglem w proszku (bardzo drobny) aktywowany przez 3 krotne przelanie wrzątkiem.
Obydwa nastawy dostały po paczce drożdży alcotec 48 turbo pure + 2 łyżeczki pożywki Activit. Drożdże sobie spokojnie poradziły z taką ilością nastawu w niecałe 6 dni. BLG zeszło do około -2, -3 (brak skali na cukromierzu)
Obydwa nastawy zostały następnie zlane znad osadu i sklarowane.
Różnicy praktycznie nie widać. Nastaw na drożdżach w proszku nieco bardziej żółty. Smak i zapach - obydwa OK. Szkoda tylko że nie nastawiłem jednocześnie trzeciego nastawu, całkowicie bez węgla (zawsze dodawałem węgiel, więc nie mam porównania).
Ilość odebranego trunku również podobna - smak i zapach też bez zasadniczej różnicy.
Różnica która w trakcie wystąpiła, to kolor nastawu w trakcie pracy grzybków. Nastaw z węglem płynnym był cały czas czarny, zaś węgiel w proszku osadził się na dnie i tam sobie zalegał.
Druga różnica - po fermentacji łatwiej było umyć beczkę z nastawu z węglem sproszkowanym, węgiel płyny bardziej brudzi ścianki beczki i muł na dnie jest "cięższy"
Wniosek (niemiarodajny ponieważ nie było trzeciego nastawu bez węgla) - jeśli ktoś ma drobny węgiel w proszku, to śmiało może go użyć zamiast węgla w płynie.
Tak jak pisałem we wcześniejszym poście:
Dwa prawie identyczne nastawy - 12kg cukru w 48l roztworu. Jeden z węglem w płynie (2 opakowania), drugi z węglem w proszku (bardzo drobny) aktywowany przez 3 krotne przelanie wrzątkiem.
Obydwa nastawy dostały po paczce drożdży alcotec 48 turbo pure + 2 łyżeczki pożywki Activit. Drożdże sobie spokojnie poradziły z taką ilością nastawu w niecałe 6 dni. BLG zeszło do około -2, -3 (brak skali na cukromierzu)
Obydwa nastawy zostały następnie zlane znad osadu i sklarowane.
Różnicy praktycznie nie widać. Nastaw na drożdżach w proszku nieco bardziej żółty. Smak i zapach - obydwa OK. Szkoda tylko że nie nastawiłem jednocześnie trzeciego nastawu, całkowicie bez węgla (zawsze dodawałem węgiel, więc nie mam porównania).
Ilość odebranego trunku również podobna - smak i zapach też bez zasadniczej różnicy.
Różnica która w trakcie wystąpiła, to kolor nastawu w trakcie pracy grzybków. Nastaw z węglem płynnym był cały czas czarny, zaś węgiel w proszku osadził się na dnie i tam sobie zalegał.
Druga różnica - po fermentacji łatwiej było umyć beczkę z nastawu z węglem sproszkowanym, węgiel płyny bardziej brudzi ścianki beczki i muł na dnie jest "cięższy"
Wniosek (niemiarodajny ponieważ nie było trzeciego nastawu bez węgla) - jeśli ktoś ma drobny węgiel w proszku, to śmiało może go użyć zamiast węgla w płynie.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Węgiel aktywny w płynie - test
Ale używasz drobnoziarnistego, czy normalnego? Możesz zobaczyć na etykiecie jakie masz uziarnienie?
Bo ja na razie sprawdziłem bardzo drobny 0,45-0,8mm - miałem kilogram takiego. Nie sprawdzałem jeszcze grubszego.
Aktywujesz węgiel przed dodaniem?
No i najważniejsze - jest różnica pomiędzy nastawem z węglem a bez węgla? Ja tak jak pisałem nigdy jeszcze nie robiłem nastawu bez węgla,
chociaż ostatni nastaw nastawiłem z tylko jedną saszetką węgla w płynie i wydaje mi się że czuć go intensywniej
Bo ja na razie sprawdziłem bardzo drobny 0,45-0,8mm - miałem kilogram takiego. Nie sprawdzałem jeszcze grubszego.
Aktywujesz węgiel przed dodaniem?
No i najważniejsze - jest różnica pomiędzy nastawem z węglem a bez węgla? Ja tak jak pisałem nigdy jeszcze nie robiłem nastawu bez węgla,
chociaż ostatni nastaw nastawiłem z tylko jedną saszetką węgla w płynie i wydaje mi się że czuć go intensywniej
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Węgiel aktywny w płynie - test
Nie mam uziarnienia na etykiecie, ale jest bardzo drobny.
Nastaw z węglem daje mniej zapachów w końcowym produkcie. Od jakiegoś czasu daje węgiel zawsze zarówno do cukru jak i do glukozy
Węgla nie aktywuje.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Nastaw z węglem daje mniej zapachów w końcowym produkcie. Od jakiegoś czasu daje węgiel zawsze zarówno do cukru jak i do glukozy
Węgla nie aktywuje.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************