Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
lapa1103
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 30 gru 2015, 16:18
Załączniki
Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Postautor: lapa1103 » niedziela, 22 wrz 2019, 12:43

Witam Koledzy!
Mam pytanie, ponieważ przeszukałem nasze forum oraz internety i nie mam jednoznacznej odpowiedzi. Od jakiegoś czasu eksperymentuje z nastawami zbożowymi i chciałbym przy kolejnym zacierze wstawić zboże wędzone. Wedzic mam zamiar w metalowej skrzynce na sicie i torf grzać od spodu palnikiem turystycznym lub na taborecie to zobaczę. Ale jaki torf? Czytam czytam i szkockiego to ja nie ogarnę. Za to coś chętnie kupię na allegro. Pytanie czy kupić tak zwany kwaśny ogrodowy? Czy włuknisty stosowany do oczek jako antyglon? Co sądzicie? Czytałem że powinien po wysuszeniu wyglądać jak sprasowaniy tytoń? Ma ktoś konkretne doświadczenie? Dzięki i Pozdrawiam


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

kwik44
750
Posty: 772
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Postautor: kwik44 » niedziela, 22 wrz 2019, 15:45

Kwaśny, ogrodowy. I suchy ;) Rozsyp na folii i wyschnie na słońcu. Ja paliłem na maszynce elektrycznej w blaszce.. Na mocno wędzone potrzeba z 50-70l torfu na 25kg słodu.

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 564
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Postautor: seneka » czwartek, 21 lis 2019, 00:08

Mam pytanie do praktyków. Jeszcze nie miałem okazji gotować ze slodu wędzonego. Pytanie moje o sprzęt. Bardzo przechodzi zapachem po procesie? Czyście jakoś po gotowaniu? No i czy zostaje aromat przy następnym?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


kwik44
750
Posty: 772
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Postautor: kwik44 » czwartek, 21 lis 2019, 17:45

Wodą przelać i tyle. Alembika nawet nie przelewałem. W śliwce nic nieczuć. Tego jest mało. Mocno wędzony to ~50ppm. Językiem wyczujesz, ale w normalnych jednostkach to 0,05g/kg...


czytam
200
Posty: 202
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Postautor: czytam » czwartek, 21 lis 2019, 19:36

Na miedzi zostaje czarny tłusty nalot. Trzeba parę razy przepłukać i wytrawić.

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 564
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Postautor: seneka » czwartek, 21 lis 2019, 23:23

Dziękuję Panowie. A podczas procesu zapach jak z wędzarni czy standard?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1949
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Postautor: Doody » piątek, 22 lis 2019, 08:04

Standard. Tylko destylat czuć dymem, w pomieszczeniu zapach jak zawsze ;)
Na miedzi zawsze zbiera się czarny nalot podczas destylacji, zwłaszcza zbożówek. Ale nie zauważyłem żeby był inny przy wędzonym słodzie a inny przy zwykłym.
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości